Företag

Djurgårdsfästen längs hela Valhallavägen fram – och i hela innerstan

  • Vår Stad
  • 19 okt 2019

Det råder inga tvivel om att innerstan är Djurgårdsland, och Djurgårdsfästena duggar tätt utmed innerstadens längsta gata, Valhallavägen

Östra Station, för oss Djurgårdare en institution några hundra meter från Stockholms Stadion, är en plats där staden kopplas samman med våra norra förorter genom Roslagsbanan. På andra sidan Valhallavägen ligger Engelbrektsskolan – en av Stockholms stads största grundskolor med över 1 000 elever i F-9.


Det här är Östermalm och vilket lag som dominerar här finns det ingen tvekan kring. Från tidiga fotbollsmålvakter som Johan af Klercker, kansliet på Riddargatan, födelseadress för Nisse Ramm, platsen som bröderna Björkdahl kallade hem, och uppväxtadress för herrlagets Elliot Käck. Det finns knappt en knatte i stadsdelen som inte lirat boll i Djurgården någon gång under uppväxten. Det här är blårandig mark.


 
Östermalm kallades tidigare Ladugårdsgärdet på grund av de fyra kungsladugårdar som fanns i området. Den enda av de fyra som lever kvar har det bekanta namnet Kaknäs. Den första stadsplanen går tillbaka till år 1640 och omfattade främst kvarteren runt Östermalmstorg. I mitten av 1800-talet ägde, tack vare dynamiten, en omfattande ombyggnad av stadsdelen rum och 1885 antogs namnet Östermalm. Ladugårdgärdet lever dock kvar i förkortad version och kallas idag bara Gärdet.

Åren 1880-1900 ökade Östermalm från 31 000-66 000 invånare, tillväxten innebar att dåvarande skolor inte räckte till och därför beslutades att en ny folkskola skulle upprättas med kapacitet för 2 400 elever. Den 29 januari 1902 invigdes Hedvig Eleonora Norra Folkskola av kung Oscar II och vårterminen 1902 fanns 1 800 elever fördelade i 57 klassrum. När Hedvig Eleonoras församling bröts upp i två skapades Engelbrekts församling och skolan bytte namn till Engelbrektsskolan. Vid dess öppnande gick många fattiga barn på skolan och därför byggdes både matbespisning och badinrättning.


 
Skolan har en lång tradition att bry sig om hälsa och friluftsliv, även om det till en början främst handlade om tuberkulos-sjuka barn som ansågs må särskilt bra av utomhusundervisning. Något som pågick fram till 1950-talet. I dag fortsätter skolan med sin hälsoprofil genom sitt snart 15-åriga samarbete med Djurgården Fotboll och vår fotbollsprofil. De har även kompletterat detta med profiler inom Ma/No, So, Bild/Film/Design, Pop/Rock
som ger eleverna mer undervisning i dessa ämnen. Upplägget med profiler gör även att engagerade pedagoger inom sina specialområden gärna söker sig till skolan då de vet att de kan utveckla sina intressen där. Skolan har en alldeles egen Wall of Fame där inte mindre än fem damspelare och tre herrspelare som debuterat i Djurgårdens representationslag och även varit elever på skolan har sina tröjor upphängda.

 
Det här långa samarbetet gjorde att Engelbrektsskolan och Djurgården Fotboll under våren 2019 valde att fördjupa samarbetet ytterligare genom arbetet med En Bollplan för Alla. Pär Kaldéren som är biträdande rektor på skolan berättar att skolan och Djurgården känner varandra sedan länge vilket gjorde att startsträckan är kort samtidigt som båda parter strävar efter långsiktighet och hög kvalité. Han lyfter vidare hur Djurgården är viktig del av stadsdelen som många elever har en relation till så de känner sig trygga med ledare och klubbmärket. Vår stadsdels kändaste varumärke bland elever och vårdnadshavare, tillsammans med Engelbrektsskolan blir en bra kombo.

 
De samarbeten vi har i Djurgården binds samman av människor som tillsammans arbetar för att bygga något större och bättre för framtiden, men det är platserna, berättelserna och traditionerna som för oss samman och frågan är om det finns någon plats där det är mer sant än kvarteren på Östermalm. Tillsammans fortsätter Djurgården Fotboll och Engelbrektsskolan vår gemensamma resa Valhallavägen fram för att stärka varandra och den stadsdel som vi delat i över 115 år.

Läs mer om vårt arbete kring En bollplan för alla här.

Senaste nyheter

Relaterat