Bittert nederlag mot Falkenberg

• 1 nov 2020

Tre mål på fasta situationer gav Falkenberg segern med 3-2 trots ett stort spelmässigt övertag för Djurgården.

Tommi Vaiho vaktade återigen målet bakom en backlinje där Aslak Witry dessvärre tvingades utgå under uppvärmningen. Hans plats togs av Haris Radetinac som bildade försvar tillsammans med Jacob Une Larsson, Jonathan Augustinsson och Elliot Käck.

På mittfältet var kapten Jesper Karlström tillbaka efter avstängning tillsammans med Fredrik Ulvestad och Curtis Edwards och längst fram klev Emir Kujovic in på topp med Magnus Eriksson och Nicklas Bärkroth på varsin kant.

Det var en sedvanligt blåsig inramning som väntade på Falcon Alkoholfri Arena, men med 300 personer i publiken, när Djurgården klev ut för första allsvenska matchen på naturgräs sedan augusti. Den hastiga förändringen där Aslak Witry fick kliva av under uppvärmningen rörde om lite i förberedelserna men DIF startade piggt där Jacob Une Larsson testade Viktor Noring med ett avslut på en inläggsfrispark redan i andra minuten.

Men Falkenberg är också skickliga på fasta situationer och strax efter fick Djurgården erfara det när Carl Johansson nickade in ett ledningsmål för hemmalaget på hörna. En olycklig start för DIF och det var nära igen på nästa hörna där Tommi Vaiho fick sträcka ut ordentligt för att tippa undan bollen som nästan blåste in i medvinden.

Kvitteringsjakten drogs sedan igång omgående med stort bollinnehav och utdelningen skulle komma snabbt. Ett precist högerinlägg från Haris Radetinac möttes elegant med pannan av Emir Kujovic och bollen seglade otagbart in bakom Noring.

Strax efter var Nicklas Bärkroth på väg helt fri mot mål men offsideflaggan kom upp - ett domslut som väckte känslor på planen. Bärkroth var fortsatt pigg på sin vänsterkant och satte Falkenberg-keepern i arbete på nytt med ett tungt skott från snäv vinkel.

Det var tydlig blårandig dominans med 80-20 i bollinnehav med halva halvleken spelad och trycket fortsatte där det radades upp nästan-lägen, hörnor och offensiva möjligheter och där både Magnus Eriksson och Fredrik Ulvestad satte Noring i arbete på nytt.

Falkenberg hade å andra sidan sina hörnor som var luriga och skapade en hel del oro men i övrigt var det DIF som pumpade på för ett ledningsmål som kunde kommit i 39:e där Nicklas Bärkroths inspel från vänster styrdes undan i sista stund på vägen mot framrusande fria blåränder i straffområdet. Strax efter sköt Jesper Karlström strax över efter flipperstudsande i de gulvitas straffområde men bollen ville inte leta sig in.

Efter två övertidsminuter gick sedan halvtidssignalen där Djurgården fick nöja sig med 1-1 trots ett massivt övertag och jaga vidare i andra.

Inga byten för Djurgården i andra men däremot en påtaglig medvind i och med sidbytet. Däremot kom det ögonblicklig resultatmässig motvind när Falkenberg fick utdelning på ett av sina långa inkast där bollen skarvades vidare till Nsima Peter som kunde rulla in bollen vid bortre stolpen.

Men om DIF replikerade snabbt i första halvlek gick det ännu snabbare nu när Magnus Eriksson drogs ner i straffområdet bara ett par minuter efter. Straffmaskinen Fredrik Ulvestad gjorde som han brukade, det vill säga placerade in bollen i mål och det var kvitterat igen.

Matchbilden återgick även till den som rådde i den första halvleken där snabbfotade Nicklas Bärkroth var nära att sprinta sig helt fri ännu en gång men stoppades i sista stund. Ännu farligare blev kort därefter när Magnus Eriksson la upp för Ulvestad mitt i boxen men Noring stod för en vass räddning på skottet.

Med en halvtimme kvar och stort spelövertag kändes det som att förutsättningarna var positiva för poäng även om det såg riktigt skrämmande ut när ytterligare en fast situation i form av en inläggsfrispark ledde till en boll i nät för Falkenberg, dock var flaggan korrekt uppe för offside.

Ändå en nyttig påminnelse om att inte dra på sig onödiga frisparkar - samt inkast - och istället la DIF kraften framåt där Haris Radetinac hotade med ett skott i burgaveln i 68:e minuten. Men även Falkenberg skapade en chans från öppet spel och Nsima Peter drog iväg ett farligt avslut strax utanför efter ett onödigt blårandigt bolltapp.

Med tjugo minuter kvar var det sedan dags för dubbelbyte när Bärkroth och Kujovic lämnade plats för Kalle Holmberg och Jonathan Ring. Tanken var att jakten på ett ledningsmål skulle intensifieras men istället fick Falkenberg möjlighet att använda sitt speciella anfallsvapen i form av långa inkast ännu en gång. Den här gången flipprade bollen runt ett antal gånger innan Marcus Mathisen till slut nickade in bollen i mål.

Kanske inte det mest estetiska fotbollsmål som världen skådat men likväl en ledning för Falkenberg och än en gång tvingades Djurgården börja jaga en utjämning i en match där tre poäng var av största vikt. Erik Berg kom in för att bidra i huvudspelet framåt och Magnus Eriksson skruvade sedan nästan in en hörna som Noring tippade över med stort besvär.

DIF radade upp fler hörnor under forceringen och matade in mängder av inlägg men minuterna tickade oroväckande fort. I 89:e kom sedan ett minst sagt gyllene läge när Jonathan Augustinsson fick öppet mål efter en retur på hörna men skottet gick dessvärre över.

Fem övertidsminuter fanns kvar att jobba på men det här var en klassisk stolpe ut-kväll där Djurgården straffades av Falkenbergs fasta situationer och samtidigt inte kunde utnyttja den spelmässiga överlägsenheten genom att omsätta den i mål.

Nu gäller det att ladda om batterierna inför söndagens derby mot AIK. En match som var extremt viktig redan från början men som nu får en extra vikt av de nödvändiga poäng som måste plockas för att hänga på i toppstriden.

1 november, söndag 17:30Falcon Alkoholfri Arena (1)