Dramatisk trepoängare mot IFK Göteborg

• 12 juli 2020

Det blev en synnerligen händelserik match på Gamla Ullevi där DIF till slut vann med 2-1 efter mål av Fredrik Ulvestad och Kalle Holmberg.

Kort summering

Djurgården tog sin åttonde raka seger i Allsvenskan mot IFK Göteborg där Fredrik Ulvestad gav DIF ledningen på straff efter att Kalle Holmberg gått omkull. En frilägesduell med Holmberg och Jesper Tolinsson gav sedan den sistnämnde rött kort och Kalle Holmberg gjorde själv 2-0 i 34:e minuten. I slutet av första halvlek stod dessutom PK Bråtveit för en viktig straffräddning på Kharaishvilis elvametersskott.

I andra halvlek hade DIF gott om chanser att döda matchen men IFK Göteborg fick en ny straffspark med tillhörande mål från Hosam Aiesh med timmen spelad och Blåvitt jagade sedan kvittering där Djurgården stundtals fick kriga på hårt för att bevaka ledningen. 2-1 stod sig dock matchen ut och DIF avancerar därmed till fjärde plats i tabellen.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)667e979c-137b-4f81-8dd7-af20f80673eb|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

Det blev några justeringar i elvan jämfört med senast men PK Bråtveit fortsatte mellan stolparna. I backlinjen var det glädjande att se en frisk Jacob Une Larsson tillbaka bredvid Erik Berg i mittlåset, kompletterade av Aslak Witry och Jonathan Augustinsson som ytterbackar.

På mittfältet kom Curtis Edwards in tillsammans med Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström medan Kalle Holmberg klev upp som spjutspets i anfallet flankerad av Jonathan Ring och Haris Radetinac.

Det var två lag som blandat och gett resultatmässigt så några förväntade matchbilder var det svårt att sia om och det skulle också bli en på många sätt annorlunda och händelserik halvlek.

Det var lite trevande, lågintensivt ställningskrig i början men i sjunde minuten fick Djurgården en utmärkt möjlighet att ta initiativet i matchen när Kalle Holmberg gick omkull i straffområdet och domare Kaspar Sjöberg blåste.
Fram klev Fredrik Ulvestad som dunkade in sitt femte mål för i år och därmed gick upp i ensam skytteligaledning samtidigt som drömstarten var ett faktum.

Hemmalaget såg dock fortsatt hungriga ut och skapade en hel del tryck och chanser framåt. DIF hade å sin sida svårt att bygga i offensiven och i 20:e minuten var hemmalagets Victor Wernersson farligt framme med ett skott som smet strax utanför.

Men Djurgården svarade upp med en hyfsad chans för Aslak Witry som dock nickade rakt på mål efter ett fint vänsterinlägg från Haris Radetinac. Strax efter snappade Kalle Holmberg upp bollen efter ett bolltapp från Jesper Tolinsson som sedan stoppade Holmberg som sista man och fick syna det röda kortet.

Den efterföljande frisparken av Jonathan Augustinsson i bra läge hamnade dock utanför målramen men det numerära överläget gav ett naturligt DIF-övertag. Nära ett andra mål var det sedan när Jonathan Ring stod för en bra aktion i boxen och serverade Kalle Holmberg som dock inte fick avslutet på mål.

Djurgården fortsatte med ett naturligt grepp om matchen och när Haris Radetinac gick på skott, i förhoppning att kröna sin 200:e allsvenska match med ett mål, styrdes istället bollen fram till en framrusande Kalle Holmberg i boxen. Skottet gick stolpe in och det var 2-0 på resultattavlan.
– Jag ser att Haris tar två touch så jag försöker bara att gå på returen så fort som möjligt. Sen lägger jag bara in den så det var fint, sa Kalle till Dplay om målet.

Men i 36:e stack Blåvitt upp och när Noah Alexandersson gick omkull i straffområdet efter en duell var det hemmalagets tur att slå en straffspark. Det var Giorgi Kharaishvili vs PK Bråtveit och det var norrmannen som gick segrande ur duellen med en grym räddning.

I 44:e minuten såg det ut som att Haris Radetinac skulle få sitt jubileumsmål med fritt läge mitt i boxen men skottet gick över målramen. Det kändes dock hanterbart i en halvlek där mycket gick Djurgårdens väg och målskytten Kalle Holmberg var nöjd med insatsen.
– Vi kommer ut bra och det blir både straff och utvisning och så gör jag mål dessutom. Så det är en bra halvlek, sa Kalle Holmberg som dessutom var nöjd med genomförandet av presspelet.
– Det är viktigt för att det är vi där framme som ska sätta pressen och att de där bakom kan läsa det och vinna bollen högt upp. Jag tycker att vi gör det ganska bra så det gäller att fortsätta med det. Klart att det blir lite enklare när man är en man mer men vi måste gnugga på.

Det blev inga byten inför andra halvlek och DIF fortsatte att trycka på med ett par ypperliga lägen som tyvärr slarvades bort.  Ett nytt farligt läge kom sedan i 53:e när Kalle Holmberg var millimetrar från att nå ända fram på Jonathan Rings luriga inlägg.

I nästa läge var det centimetrar ovanför ribban som gällde för Kalle Holmberg när han vände upp smart utanför straffområdet och sköt precis över.

Matchen tickade vidare och Göteborg hade inte gett upp hoppet trots det numerära underläget. Med timmen spelad kom sedan matchens tredje straffspark när Erik Berg gick hårt in i en duell i straffområdet. Nyss inbytte Hosam Aiesh sköt straffen och den här gången fanns ingen möjlighet för PK Bråtveit att rädda.

Strax efter fick PK Bråtveit kliva fram och rädda ett farligt skott från Saigon Abraham och Blåvitt hade uppenbarligen fått mycket energi av reduceringen. Efter ett tag bedarrade Göteborgs anfallslusta något men de fortsatte ändå att pressa högt och störa DIF i uppspelen.

Kalle Holmberg hann med ett sista skott där Ioannes Anestis stod för en vass räddning innan han bytte med Emir Kujovic samtidigt som Kevin Walker kom in istället för Curtis Edwards. Näste man att testa Anestis var Jonathan Ring som bröt in och curlade ett farligt skott strax över.

Men det var långt ifrån game over och Göteborg var skrämmande nära en kvittering i 83:e när två framrusande hemmaspelare precis missade Wernerssons vänsterinlägg.

Det såg nervöst ut och den tidigare DIF-ineffektiviteten i avsluten kunde blivit kostsam. Men Djurgården höll emot och rensade undan IFK-forceringen och efter fyra övertidsminuter var den åttonde raka allsvenska segern mot IFK Göteborg  i hamn.

En märklig och dramatisk match med blandade insatser men trots allt tre poäng in på kontot, vilket givetvis gladde skytteligaledaren Fredrik Ulvestad.
– Jag tycker att vi gör en bra första halvlek och har god kontroll. Sedan i andra så tappar vi spelet och blir lite pressade. Vi ger bort många frisparkar och en straffspark också men de skapar inte så mycket andra lägen på oss. Vi spelar lite dumt i andra halvlek men vi får höja oss till nästa match, sa Fredrik till Dplay efter matchen.

12 juli, söndag 17:30Gamla Ullevi