Europa-äventyret över för denna gång

• 24 sep 2020

Djurgårdens stod upp starkt och gav Cluj en ordentligt match men en fast situation avgjorde för rumänerna som vann med 1-0.

Det var en oförändrad defensiv jämfört med Östersundsmatchen där Erik Berg och Jesper Nyholm fortfarande inte var tillgängliga för truppen. Det innebar att Jonathan Augustinsson fortsatte som mittback tillsammans med Jacob Une Larsson med Aslak Witry och Elliot Käck som ytterbackar medan målet ånyo  vaktades av PK Bråtveit.

På mittfältet återfanns Curtis Edwards, Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad samtidigt som Magnus Eriksson klev upp på topp i anfallet med Haris Radetinac och Edward Chilufya på kanterna.

Det rådde inget tvivel om att det här skulle bli en utmaning i den högre skolan med tanke på motståndarnas kvalitet och internationella rutin. Tränare Kim Bergstrand pratade innan matchen om Clujs fysiska tyngd och vikten av att ta duellerna ordentligt och samtidigt prestera en snabb passningsfotboll.

Det blev också full fart direkt från avspark med högt tempo och intensitet. DIF hade ett par pigga minuter men Cluj visade sedan en påtaglig tyngd och speed där blåränderna fick jobba hårt i defensiven. Men ett fint DIF-läge kom sedan i 8:e minuten när Aslak Witry slog ett inlägg som Curtis Edwards bröstade ner till en framrusande Jesper Karlström. Skottet blockerades dock av ett utsträckt motståndarben.

Cluj pressade stundtals högt vilket skapade lite problem för Djurgården initialt som annars höll spelet bra uppe och letade ytor i offensiven vid omställningarna. I övrigt hade rumänerna svårt att ta sig fram och DIF-spelarna tryckte till ordentligt i duellerna där Cluj-spelarna påfallande ofta gick omkull.

Med halva halvleken spelad åt sig sedan Djurgården in i matchen och tog över bollinnehavet. Men det var Cluj som skulle skapa halvlekens dittills farligaste chans i 29:e minuten när Damjan Dokovic nickade precis utanför på en inläggsfrispark.

DIF fortsatte dock framåt och spjälkade upp Cluj med antal fina anfall där Elliot Käck var inblandad två gånger om. Först med ett farligt vänsterinlägg som rann igenom trots gott om DIF-spelare i boxen, sedan med ett tungt avslut vid bortre som Christian Balgradean räddade skickligt.

I 36:e minuten hade sedan Jacob Une Larsson en farlig nick som styrdes undan lite märkligt av en Cluj-försvarare. DIF fortsatte att hota med hörnor och frisparkar men även Cluj skulle få ett riktigt farligt frisparksläge i näst sista minuten av halvleken. Lyckligtvis slogs den över ribban av Ciprian Deac och därmed var det 0-0 när halvtidsvisslan gick.
– Vi gör det bra, läser av dem i början och känner lite på dem och sedan tycker jag att vi börjar rulla. Vi kommer till bra lägen både i spelet och i fasta situationer. Det är duktiga fotbollsspelare vi möter men jag tycker att vi hanterar de längre diagonala bollarna de slår bra. Så vi ser fram emot andra halvlek, fortsätter vi med det vändningsspelet vi hade i första så ska det nog bli bra, konstaterade Jacob Une. Larsson för Viaplay i pausen.

Tränare Thomas Lagerlöf berömde duellspelet under första 45 och DIF fortsatte lika taggat i andra halvlek. Även Cluj var lite mer framåtlutade nu och tryckte på en hel del i offensiven. Cluj var även aktiva när det gällde att ordna fram frisparkar (18-7 enligt statistiken) och i 55:e minuten kom ytterligare en sådan. Bollen slogs in till nickstarke Paulo Vinicius som befann sig i boxen och skallade in ett ledningsmål.

Kanske inte helt rättvist sett till matchen men en produkt i flera led av det som ibland omnämns internationell rutin. För Djurgårdens del gällde det nu att ösa på framåt medan Cluj la sig lite lägre och bevakade sin ledning där de var skickliga i sin defensiva organisation.

I 72:a minuten kom ett byte där Jonathan Ring kom in istället för Edward Chilufya. Djurgården fortsatte att äga boll men rumänerna var skickliga i att hacka sönder spelet och oroade med nya frisparkar. Det blev även farlig på nytt för Cluj efter ännu en inläggsfrispark där Mario Rondon prickade ribban efter att ha fångat upp en andraboll.

Emir Kujovic kom sedan in i 81:a minuten och när även Djurgården fick en frispark strax efter hettade det till. Inlägget styrde ut till Jesper Karlström som sköt, Fredrik Ulvestad klackstyrde bollen lurigt men Balgradean lyckades akrobatiskt rädda nere vid stolproten.

Aslak Witry stod för nästa tunga avslut som räddades även det och DIF skapade tryck och hörnor medan Cluj backade hem och tog god tid på sig i spelavbrotten. Minuterna tickade skoningslöst vidare och fyra övertidsminuter kom upp på tavlan medan forceringen intensifierades. Djurgården fortsatte att dunka in bollar i boxen och Cluj rensade men det blev mer tryck än skarpa chanser och således inget kvitteringsmål för Djurgården som därmed får tacka för sig i Europa.
– Som vi sa innan så gör de mycket riktigt mål på en fast situation och det hade vi pratat om att undvika så mycket som det bara går. I övrigt känns det inte som att de skapar så mycket i det öppna spelet. Så det är frustrerande, sa tränare Thomas Lagerlöf till Viaplay där han även fick frågan om de många frisparkarna i matchen.
– De ligger ju ner väldigt mycket men det vet vi. Ska man ut och spela i Europa måste man acceptera att det ser ut på det sättet. Ibland går domaren på det och ibland gör han det inte, men idag gör han det någon mer gång än vad man hoppats på. Vi gjorde det ändå riktigt bra i första halvlek men målet de får påverkar matchbilden och det blir lättare för dem att spela i ledning.

24 september, torsdag 19:00Tele2 Arena