Inga poäng med hem från Östgötaporten

• 21 juni 2020

De blev förlust för Djurgården mot ett formstarkt och effektivt IFK Norrköping som vann med 3-0.

Det var en hyfsat jämn första halvlek där IFK Norrköping ändå var snäppet vassare och kunde kontra in 1-0 genom Christoffer Nyman och sedan nicka in 2-0 på hörna genom Rasmus Lauritsen. I andra halvlek hade Djurgården mycket boll och satsade framåt men fick ingen utdelning och istället kunde Jonathan Levi sätta 3-0 via en snabb omställning efter en misslyckad blårandig hörnvariant.

Tommi Vaiho återfanns mellan stolparna bakom en backlinje där Alsak Witry och Jacob Une Larsson höll sina platser samtidigt som Erik Berg var tillbaka i mittförsvaret och Elliot Käck gjorde årets första allsvenska start som vänsterback.
På mittfältet var Fredrik Ulvestad tillbaka på sin ordinarie position bredvid Jesper Karlström med Kalle Holmberg som opererade framför dem. I anfallet startade Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth åter igen på kanterna men den här gången med Edward Chilufya som central forward.
– Vi ville framför allt ha in snabbhet och Edward har tidigare haft en lite känning och stod över matchen senast. Men nu kommer han in med fräscha ben, konstaterade tränare Thomas Lagerlöf om valet av 9:a.

Det var onekligen en slående kontrast jämfört med fjolårets guldextas när matchen kickades igång på ett folktomt Östgötaporten i stekande sommarsol. Serieledande Norrköpings start hade varit stark men det var Djurgården som var mest aktiva framåt inledningsvis. Första avslutet i matchen kom dock från Sead Haksabanovic med ett fladdrande skott som oroade Tommi Vaiho.

I övrigt var det DIF som tryckte på mest framåt och skapade halvchanser men det farligaste läget kom med kvarten spelad när Eric Smiths frispark tog i utsidan av stolpen. Nästa avslut från hemmalaget skulle dessvärre hamna innan för målramen när Christoffer Nyman sprang loss i djupled och lobbade in 1-0 bakom en utrusande Vaiho.

I 25:e kom sedan en omdiskuterad situation när ett skott täcktes av Rasmus Lauritsens arm i straffområdet men domare Pandzic friade. Strax efter fick Jacob Une Larsson ett fint läge efter en lyckad hörnvariant men skottet smet strax över.

Nymann fortsatte att oroa framåt och fick ett läge efter lite slarv i Djurgårdens uppspelsfas men skottet gick i burgaveln. Nästa läge var blårandigt när Nicklas Bärkroths vänsterinlägg flög över Isak Petterssons i målet men ingen DIF-spelare hann fram på bortre stolpen.

Däremot hann Rasmus Lauritsen dessvärre först på bollen när han fick utrymme på en hörna i 38:e minuten och Peking-försvararen nickade in relativt obehindrad in 2-0. Det kunde kommit en reducering kort därefter när Edward Chilufya fick fri yta fram mot mål i ett 2-mot-1-läge. Men ”Chili” lyckades inte förvalta möjligheten och det var underläge med 0-2 i paus -  ett välbekant resultat på Östgötaporten.
– Jag tycker att det är skapligt ändå, även fast vi ligger under med 2-0. Vi håller mycket boll men får inte riktigt till det som vi vill i sista tredjedelen.Vi måste få med mer folk i boxen och vara noggranna i de lägen som vi får. Vi kommer runt på kanterna men då måste vi också få in bollen, sammanfattade Kalle Holmberg för Dplay i pausen.

Inga förändringar i elvan inför andra halvlek och Bärkroth satte tonen direkt genom att leverera ett inlägg som Kalle Holmberg tyvärr inte fick på mål. Ambitionen var tydlig med mer bollar in i boxen men det kom också lägen i djupled som när Nicklas Bärkroth sprang sig fri mot mål, Isak Pettersson kom dock ut och räddade avslutet.

I 54:e kom sedan ett trippelbyte där Kujovic, Edwards och Ring klev på istället för Chilufya, Holmberg och Radetinac. Peking stack upp med ett bra läge för Andreas Blomqvist men det var Djurgården som drev på för en forcering och ville mest framåt.

Det var mycket blårandigt bollinnehav på offensiv planhalva men de heta chanserna var desto färre där de tidigare matandet av inlägg gradvis klingade av. Med tjugo minuter kvar kom sedan Kevin Walker in istället för Jesper Karlström och strax efter räddade Aslak Witry på mållinjen när Lauritsen var nära ett andra hörnmål.

Den tilltänkta forceringen kom sedan av sig helt i 82:a minuten efter att Djurgården misslyckats med en hörnvariant som istället ledde till en omställning för Norrköping. Sead Haksabanovic rullade till slut fram Jonathan Levi som satte 3-0 bakom Vaiho och det var ridå ner för Djurgården.

Slutminuterna spelades av utan att Djurgården lyckades hota nämnvärt i sina offensiva ambitioner och Manasse Kusus distansskott som räddades av Vaiho var det farligaste som hände under återstoden av matchen.

Därmed inkasserade Djugården sin andra raka förlust för året och Thomas Lagerlöf gav följande analys av matchen efteråt
– Det är klart att det inte är roligt att förlora med 3-0. Jag tycker egentligen inte att första halvlek är speciellt dålig. En ganska jämn fotbollsmatch där vi gör en del ganska bra saker men släpper in framför allt något mål alldeles för enkelt. Sedan tycker jag att vi får ett visst tryck på dem i andra halvlek men vi hade behövt sätta dit en reducering för att få lite temperatur på det hela. Sedan stänger de ju matchen efter en slarvig hörna från oss. De kanske inte kändes som så stora siffror ute på planen men Norrköping är spetsigare oss och vinner välförtjänt, summerade Tolle för Dplay.

Se presskonferensen efter matchen här:

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)5cfc6f55-98f3-4223-8e83-1f6f14f5baef|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

21 juni, söndag 14:30Östgötaporten