Inga poäng med hem från Strandvallen

• 29 nov 2020

Djurgården hade inte marginalerna med sig mot ett hemmastarkt Mjällby som vann med 2-1.

Jonathan Augustinsson var tillbaka i backlinjen och tog plats till vänster med Elliot Käck på andra kanten och Erik Berg och Jacob Une Larsson centralt. Bakom dem återfanns återigen Tommi Vaiho mellan stolparna.

På mittfältet återvände även Fredrik Ulvestad efter avstängning senast där han teamade upp med Jesper Karlström och Curtis Edwards bakom sig. I anfallet var Edward Chilufya tillbaka från start som högerytter med Haris Radetinac på vänsterkanten och Kalle Holmberg centralt på topp.

Det var befarat tufft motstånd som väntade på Strandvallen där Mjällby radat upp fyra raka hemmasegrar i Allsvenskan. Gräsmattan såg ändå hyfsat välmående ut sett till novemberförutsättningarna när matchen kickades igång och Mjällby hotade omgående med en farlig djupledsboll som Tommi Vaiho dock påpassligt kom ut och greppade.

Djurgården svarade upp med ett par halvchanser och lite lätt kaos i hemmalagets straffområde innan David Löfqvist satte Vaiho i arbete på nytt med ett vänsterskott. Riktigt farligt blev det sedan i tionde minuten när Kalle Holmberg var mycket nära att stöta in Edward Chilufyas högerinlägg.

En chansrik start på matchen där båda lagen ville framåt och det skulle komma ett mål, men dessvärre för hemmalaget. Ett inspel från höger nådde fram till Jacob Bergström - i misstänkt offsideposition - som vinklade in bollen, onekligen en kärv start på matchen

Chansparaden fortsatte och minuten efter var Holmberg nära på nytt när Haris Radetinacs inspel nickades undan precis innan Kalle skulle sätta dit den. Kort därpå stod Vaiho för en ny räddning på Löfqvists frispark från nära håll.

Djurgården malde på framåt och Haris Radetinac fick en riktig kanonträff när han vek in från vänsterkanten men bollen smet centimetrar utanför krysset. Det var fortsatt tryck från DIF som var inne i en bra period nu men i 34:e var det Vaiho som höll Djurgården kvar i matchen med en briljant enhandsräddning på Moses Ogbus skott i ruggigt bra läge.

Skottvilligheten var det inget fel på hos Djurgården som fick ihop elva avslut under halvleken men de gick ofta över eller hamnade i handskarna på Carl-Johan Eriksson. Några fler bollar i nät blev det inte för något av laget och när halvtidsvisslan gick var det fortsatt underläge med 0-1 för DIF.
– Det är mycket kamp och långbollar. Vi måste löpa lite mer bakom, få lite mer djupledshot och få in bollen där.  Sedan är det dåligt av oss att vi släpper in ett sådant mål också. Vi vet vad de är bra på och de har fått göra de sakerna lite för mycket, summerade Jesper Karlström till Dplay i halvtid.

Med 45 minuter kvar att vända matchen på klev Magnus Eriksson in och ersatte Curtis Edwards. Mange såg pigg ut och var omgående mycket nära en kvittera när hans skott i boxen blockerades och strax efter skulle en ännu bättre chans komma. Edward Chilufya tog ner en djupledsboll, vände bort sin försvarare och serverade Kalle Holmberg som trots ett gyllene läge inte fick bollen i mål.

Det var DIF för hela slanten nu med tungt tryck och i 53:e minuten skulle utdelningen komma. Fredrik Ulvestads inspel från vänster nådde fram till Magnus Eriksson som dunkade in kvitteringen. Mycket viktigt med tanke på att Häcken ledde sin match stort och Djurgården var piskade att vinna för att bättra på chanserna att knipa tredjeplatsen.

DIF-offensiven rullade vidare och det var oerhört nära ett ledningsmål när Erik Berg klippte till på volley efter en hörna från Karlström, räddningen från Eriksson höll dock högsta klass. Men mitt i DIF-anstormningen stack Mjällby upp med en inläggsfrispark där en andraboll hamnade hos Moses Ogbu som tryckte in bollen via stolpen och uppförsbacken var brant på nytt.

Kim och Tolle fyllde på med pigga ben i form av Emir Kujovic och Nicklas Bärkroth och dryga tjugo minuter återstod att jaga på. Forceringen fick dock inte fart till en början där Mjällby var skickliga i passningsspelet även om ett ypperligt 3-mot-2-läge för DIF gick om intet.

Men DIF-trycket ökade gradvis och i 81:a minuten kom en ny utmärkt möjlighet där Erik Berg nickade fram till Kujovic som dock inte fick ordning på avslutet. DIF fortsatte att mata in bollar i boxen, trycket var konstant och avslutsstatistiken vanns med bred marginal av Djurgården (18-8). Men siffrorna visade 2-1 till Mjällby när Kristoffer Karlssons pipa gick och därmed känns möjligheten till en tredjeplats och Europa-spel mycket avlägsen.
– Jag tycker att vi förtjänar mer och vi börjar andra halvlek på ett fantastiskt bra sätt. Maler ner dem, skapar mycket chanser och det känns som att tvåan är på g. Sedan är det en fast situation och 2-1 till Mjällby och då blir det lite Hawaii sista 20. Det suger hårt idag, vi gick för tre poäng och ville verkligen ha det, summerade Magnus Eriksson för Dplay.

Nu närmast väntar Varberg hemma på Tele2 Arena i den sista omgången där Djurgården får sikta på att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt, förhoppningsvis med en trepoängare.

29 november, söndag 17:30Strandvallen