Jakten på Europaplatserna intensifieras

Tre omgångar återstår av Allsvenskan där DIF jagar en topp tre-placering för att nå spel i Europa nästa år. Här hittar du förutsättningarna och övriga inblandade lags spelschema inför avgörandet.

En extremt annorlunda och synnerligen dynamisk allsvensk säsong lider mot sitt slut. För Djurgårdens del har det varit en resultatmässig resa med övervägande toppar men också ett antal dalar där blåränderna nu befinner sig på fjärde plats i tabellen med 42 poäng på 27 matcher.

Med MFF som klara seriesegrare är det i nuläget ett stort antal lag som har chansen att komma topp tre - vilket innebär Europaspel - där minst 44 poäng kommer att krävas. För Djurgårdens del väntar ett avslutande spelschema som ser ut på följande sätt:  Kalmar (b), Mjällby (b), Varberg (h)

När det gäller motståndarlagen med chans på Europaspel kan man konstatera att översikten nedan ger en fingervisning om att blårandiga poängtapp i de tre sista omgångarna kan bli kostsamma. Utan att spekulera alltför mycket i respektive lags spelschema ser man tydligt att endast en match spelas mellan de hetaste utmanarna, (IFK Norrköping - Hammarby), vilket innebär att Djurgården måste förlita sig på poängtapp för Elfsborg eller Häcken samt helst gå rent med tre raka segrar.

En tuff men inte omöjlig uppgift, enligt tränare Kim Bergstrand.
– Som vanligt får vi börja med första matchen mot Kalmar men det är ju inte en ogenomförbar uppgift. Kalmar och Mjällby på sina hemmaplaner är inte så lätta att ha att göra med, framför allt som läget ser ut för Kalmar just nu. Ser man sedan till Mjällby så har de fyra raka vinster hemma så man ska aldrig underskatta något motstånd och en match på Strandvallen är en av de tuffare uppgifterna. Men å andra sidan kan man inte säga att man inte ska vinna bara för att motståndarna gör det svårt för oss och förhoppningsvis har vi ett bra utgångsläge inför avslutningen mot Varberg, summerar Kim.

Så här ser spelschemat ut för lagen med chans på topp tre-placeringar:

Elfsborg 46 poäng, målskillnad +10

Återstående matcher: Helsingborg (h), Sirius (b), AIK (h)

BK Häcken 44 poäng, målskillnad +13

Återstående matcher: IFK Göteborg (b), Örebro (h), Kalmar (b)

Djurgården 42 poäng, målskillnad +12

Återstående matcher: Kalmar (b), Mjällby (b), Varberg (h)

IFK Norrköping 40 poäng, målskillnad +11

Återstående matcher: Falkenberg (h), Hammarby (b), Helsingborg (h)

Hammarby 40 poäng, målskillnad +2

Återstående matcher: Malmö FF (h), IFK Norrköping (h), Helsingborg (h)

Mjällby 38 poäng, målskillnad. +1

Återstående matcher: Sirius (b), Djurgården (h), Falkenberg (b)

AIK 38  poäng, målskillnad 0

Återstående matcher: Örebro (h), Kalmar (h), Elfsborg (b)

IK Sirius 37 poäng, målskillnad -5

Återstående matcher: Mjällby (h), Elfsborg (h), IFK Göteborg (b)

Örebro SK 36 poäng, målskillnad -4

Återstående matcher: AIK (b), BK Häcken (b), Hammarby (h)

Senaste nytt
Fler nyheter