Klassmål bakom seger mot Häcken

• 1 aug 2020

Två klassmål låg bakom Djurgårdens seger på ett kokhett Tele2 Arena. Häcken besegrades med 3-1 (2-1) efter en av säsongen bästa DIF-insatser.

Efter en titt i den allsvenska tabellen kunde man konstatera att det var femman mot fyran som gjorde upp i ett varmt och soligt Stockholm. Skulle Djurgården, stärkta av förra helgens derbyseger, visa att det verkligen är ett lag för toppstriden även i år? Tränaren Thomas Lagerlöf vittnade på förhand om höga eneriginivåer och glatt humör men efterlyste en ökad produktion i offensiven. Jämfört med startelvan mot AIK hade Emir Kujovic och Elliot Käck bänkats till förmån för Kevin Walker och Jonathan Ring.

BK Häcken tvingades undvara en handfull spelare. Bland annat saknades förre DIF-spelaren Alexander Faltsetas, som var avstängd efter ett rött kort i det mållösa derbyt mot Blåvitt, och hans mittfältskollegor Ahmed Yasin och Erik Friberg (skadade). De svartgulas resultat i de senaste omgångarna har annars varit en cocktail av urladdningar på hemmaplan (6-0 mot Elfsborg och 4-0 mot AIK) och en skralare poängskörd utanför Göteborg.

Häcken, som vanligt mot Djurgården i ordinarie getingrandigt ställ, inledde bra med hög press och flera vunna andrabollar. Dessutom var bollinnehavet större än hemmalagets. Ändå var det Djurgården som skapade den första målchansen när pigge Kalle Holmberg fick tid på sig i gästernas straffområde. Förarbetet av Jesper Karlström och Haris Radetinac var förstklassigt men Häckens målvakt Peter Abrahamsson stod i vägen för ett tidigt ledningsmål.

Djurgården vaknade till efter målchansen och det började smälla i närkamperna. Ulvestad varnades redan efter sju minuter, sedan han stoppat Daleho Irandust. Det var ett kort som norrmannen inte hade någon förståelse för. Två minuter senare varnades Häckens Ali Youssef för en stämpling på Jonathan Ring. Samme Youssef som strax efter fick kliva av efter en krock med en medspelare.

I den 11:e minuten slogs en farlig frispark in i Djurgårdens straffområde. Via pannan på Jacob Une Larsson styrdes bollen mot mål men tack vare DIF-keepern PK Bråtveits snabbhet förhindrades ett självmål som mot Elfsborg. I stället var det  Blåränderna som tog ledningen sedan ett studsande inspel från Islak Vittry tagit sig förbi förre Djurgårdsbacken Joona Toivio i straffområdet. En påpasslig Haris Radetinac fick den första chansen innan returen hamnade hos Kalle Holmberg som prickade in 1-0 mellan benen(!) på en täckande Goodwill Ekpolo.

Djurgården såg stärkta ut av ledningsmålet medan göteborgarnas försvarsspel började darra. En väl slagen långboll från Jacob Une Larsson nickades in i straffområdet  av Haris Radetinac. Häckenmålvakten Peter Abrahamsson lyckades styra undan inspelet men landade olyckligt. Efter ett tappert försök att spela vidare tvingades Abrahamsson bryta och ersattes av Jonathan Rasheed.

När Blåränderna såg att att ha skaffat sig ett grepp om tillställningen sågade sig plötsligt Häcken fram i ett mönsteranfall som slutade med att Patrik Wålemark, en av gästernas bästa spelare, stötte in kvitteringen i minut 33. 1-1-målet blev emellertid ingen boost för bortalaget som fick tillbringa så gott som resten av halvleken på egen planhalva. Bland annat hade Jonathan Ring chansen att frispela en framstormande Kevin Walker men tillslaget blev för hårt.

I stället utnyttjade Kalle Holmberg den tredje av sex övertidsminuter på bästa sätt. Sedan bollen levererats av Jonathan Augustinsson tog Holmberg ett kliv åt vänster och skickade in tvåan i närheten av det vänstra krysset. Ett klassmål, och Kalles andra för dagen,

– Jag fick en bra träff och en bra yta, förklarade tvåmålsmålskytten i halvtid och fortsatte:

– Vi spelar stundtals bra, men det är många avblåsningar som gör att spelet blir lite hackigt. Vi vet att Häcken är bra på omställningar så det gäller att vara noggranna.

Den andra halvleken var knappt tre minuter gammal när en DIF-frispark från Aslak Vittry styrdes in framför mål av Jacob Une Larsson. Där stod Erik Berg som mycket behärskat klackade in 3-1. Ett nytt klassmål.

– Jag touchade den lite. Man hinner knappt reagera i en sån situation, sa Djurgårdsbacken blygsamt.

BK Häcken såg långa stunder ut som ett slaget lag efter Bergs bravad. Visserligen blixtrade både Patrik Wålemark och Daleho Irandust till med avslut i målställningen (stolpen respektive överdelen av ribban) men DIF-segern kändes relativt ohotad. Ju längre matchen led, desto större blev stockholmarnas kontroll. I den 82:e minuten hamnade ändå en boll i nätet bakom PK Bråtveit men det föregicks av en klar offside och vinkades av.

Djurgården tjänade på att fortsätta anfalla med många spelare. Jonathan Augustinsson, som var aktiv och löpvillig på sin vänsterkant, tog sig ända in i straffområdet med bollen, men fick ingen kraft bakom avslutet. Även Fredrik Ulvestad hade ett bra läge att trycka in fyran men bollen hamnade någon meter utanför stolpen. Efter 94 minuters spel, som även innehöll en allsvensk debut för inbytte Melker Jonson, kändes 3-1-segern lika klar som rättvis. 19-7 i avslut var statistik som gav en bra bild av matchen.

– Vi är på rätt väg. Vi har lite kvar att slipa på men vi ska fortsätta jobba. Det är många spelare som har höjts sig sedan seriestarten, sa Erik Berg.

Liksom lagkaptenen Jesper Karlström blev han varnad för fjärde gången i år och är avstängd i onsdagens bortamatch mot Varberg.

– Det är en lurig match. Men vi har Jesper Nyholm som kan kliva in i mitt ställe som mittback och han gör det fantastiskt bra.

1 augusti, lördag 15:00Tele2 Arena