Kujovic visade vägen mot Dalkurd

• 22 feb 2020

Två mål från Emir Kujovic och ett från Kalle Holmberg lade grunden till segern med 3-2 i cuppremiären som blev onödigt spännande när Djurgården tappade greppet i andra halvlek.

Det bjöds på en stabil DIF-insats under de inledande 45 minuterna där en effektiv Emir Kujovic nätade två gånger om i fint samarbete med Kalle Holmberg som själv dunkade in 3-0. Men efter att Dalkurd reducerat i slutet av första halvlek tappade blåränderna flowet i spelet under andra halvleken och ett nytänt Dalkurd jagade en kvittering mot slutet i en match som DIF borde ha stängt tidigare.

Det blev några justeringar i årets första riktiga startelva där en nu frisk Tommi Vaiho var tillbaka mellan stolparna bakom en identisk backlinje jämfört med Brann: Witry, Une Larsson, Danielson, Augustinsson.

På mittfältet tog Kalle Holmberg plats bredvid Ulvestad/Karlström och i anfallet fick Edward Chilufya förtroendet efter sin fina insats mot Brann, bredvid Kujovic och Bärkroth.

I övrigt utgick Astrit Ajdarevic ur truppen på grund av känning innan avspark, vilket innebar att Djurgården enbart hade 17 spelare tillgängliga.

Det blev en matchstart som speglade den division som skiljer lagen åt där Djurgården tryckte gasen i botten direkt. En farlig frispark i 4:e minuten följt av ett fräsande skott från Edward Chilufya strax därpå satte tonen.

Nästa läge fick Jesper Karlström efter ett inspel från Nicklas Bärkroth men skottet seglade över ribban. Det var fortsatt stort bollinnehav för DIF som till slut skulle kapitalisera på övertaget. En smart boll från Kalle Holmberg letade sig ut till Jesper Karlström på vänsterkanten som slog ett precist inlägg till Emir Kujovic som i sin tur distinkt skallade in ledningsmålet.

Gästerna stack emellan med en farlighet direkt efter men Kujovic var inte färdig med jobbet än. En välavvägd hörna från Jonathan Augustinsson möttes av Kujos panna och 2-0 var ett faktum i 23:e minuten.

Trean var inte långt borta när sedan Kalle Holmberg dribblade sig igenom Dalkurd-försvaret men ”Kula” blev lite stressad av en försvarare i skottögonblicket och bollen smet utanför. Men Holmberg skulle få en ny chans när Kujovic bjöd tillbaka och skarvade fram bollen på en hörna  där ”Kula” pangade in sitt första mål i DIF-tröjan.

Dalkurd hotade å sin sida med ett par hyfsat farliga chanser för John Junior Igbarumah men även Bärkroth ville vara med i protokollet och gav sig iväg på en långrusch där sista passen fram till framrusande Holmberg blev decimetern för lång.

Det stabila läget skulle dock skakas om lite i slutminutenrna av halvleken när Kerfala Cissoko kunde hålla sig framme och trycka in en reducering till 3-1. En liten missräkning under en annars grundad halvlek där Djurgården visade att maskineriet kunde rulla på som under fjolåret.

Reduceringsmålet hade uppenbarligen en positiv effekt på Dalkurd som hade bättre fart nu och etablerade ett visst offensivt tryck i början på andra halvlek.

Djurgården försökte å sin sida så sakta få igång spelet och fyran var mycket nära när Marcus Danielson nicklade Augustinssons vänsterhörna strax över i 56:e minuten. Därpå följde dubbelbyte för DIF där Haris Radetinac och Curtis Edwards klev in istället för Chilufya och Holmberg.

Men det riktiga flowet i spelet ville inte riktigt infinna sig och Dalkurd var nära ytterligare ett mål i 64:e när Igbarumah sköt över i ett bra läge. Scenariot upprepade sig sedan på andra planhalvan där Curtis Edwards också drog bollen över i ribban i bra läge.

Förutom enstaka halvchanser hände inte alltför mycket i den tempofattiga andra halvleken där ett lite för belåtet DIF verkade ganska nöjda med ledningen och in kom Elliot Käck istället för Bärkroth i 73:e minuten.

Men Dalkurd hade inte gett upp hoppet och i 79:e kom en reducering till 3-2 när Gustav Berggren löpte sig fri på vänsterkanten. Strax efter osade det katt på nytt i det egna straffområdet och en inte helt obefogad oro spred sig på Tele2 Arena.

En utmärkt möjlighet att stänga matchen kom dock strax efter när Jacob Une Larsson fick fritt utrymme i boxen på en andraboll efter en hörna. Dessvärre fick inte Jake iväg avslutet när Filip Anger i Dalkurd-kassen kom ut och störde.

Det blev en onödigt spännande avslutning med ett antal farliga inspel från Dalkurd men blåränderna lyckades hålla undan och inkassera de tre förväntade poängen. Därmed har gruppspelet startat enligt plan och även om det var en mindre upplyftande andra halvlek fanns det många positiva intryck från de första 45.

Härnäst väntar Sandviken borta och då är siktet inställt på tre nya poäng i Svenska Cupen.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)bb2ca236-c239-4173-9863-bad73c1b363f|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

22 februari, lördag 12:30Tele2 Arena