Magisk vändning mot Malmö

Med nio minuter kvar vändes ett tvåmålsunderläge mot MFF till seger med 3-2 där Kalle Holmberg klev in som matchvinnare med två mål.

Laget

Kim och Tolle genomförde några förändringar i startelvan där Jesper Nyholm var tillbaka centralt i backlinjen tillsammans med Jacob Une Larsson flankerade av Aslak Witry och Jonathan Augustinsson som ytterbackar. Mellan stolparna tog Tommi Vaiho återigen plats.

På mittfältet klev Magnus Eriksson in centralt framför Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström medan anfallet bjöd på en liten överraskning i form av Nicklas Bärkroth på topp som fick sällskap av Jonathan Ring och Haris Radetinac på varsin kant.


 

Första halvlek

Ett Djurgården som jagade en efterlängtad trepoängare efter sex allsvenska matcher utan vinst tog sig an tuffast möjliga allsvenska motstånd när serieledande MFF kom på besök till ett höstkyligt Tele2 Arena. Tempot var som väntat högt från start och DIF inledde piggt där energiske Nicklas Bärkroth rörde om ordentligt i MFF-defensiven. Första chansen tillföll också Djurgården när Jonathan Ring gick på skott som Marko Johansson i MFF-kassen räddade.

Nästa chans fick Bärkroth själv när han var nära att styra in ett högerinspel men strax efter var det gästernas tur att hota när Adi Nalic fick ett utmärkt läge men drog bollen över ribban. Chanserna duggade tätt nu och Sören Rieks fick gata mot mål men Tommi Vaiho stod för en vass fotparad.

Kort därpå testade Rieks Vaiho på nytt med ett tungt skott och det var sex avslut under första kvarten i en intensiv och underhållande match.

En utebliven offsideblåsning på Rakip kunde blivit ödesdiger men skottet gick lyckligtvis utanför. Men ett Malmö-mål skulle till slut komma när Ola Toivonen fick bollen några meter utanför straffområdeslinjen och satte 1-0 i krysset, helt otagbart för Vaiho.

En redan tuff utmaning blev plötsligt ännu lite tuffare där DIF försökte trycka uppåt men fick som en konsekvens av detta även ägna en hel del tid åt att försvara sig. Något som Aslak Witry gjorde med bravur när han med en elegant klackrensning räddade en hörna från att gå i mål. 

Tommi Vaiho var redan uppvärmd och fick agera på nytt efter en vristprojektil från Anders Christiansen som sedan hotade på nytt med ett avslut strax efteråt. Det var helt enkelt väldigt mycket MFF och Djurgården fick kriga på rejält i defensiven där dessutom Jonas Knudsens långa inkast var ständiga orosmoment. 

Men DIF höll emot och även om avslutsstatistiken utföll tydlig till gästernas fördel var det ändå en bra insats från blåränderna och en väldigt sevärd och kvalitativ halvlek överlag.
– Jag tycker att vi är där stundtals men vi behöver så klart bli lite bättre. Deras mål kom lite ologiskt när vi är inne i momentum, men nu får vi gasa i andra. Fast Malmö spelar bra, ett bra gäng med spelskickliga spelare så det gäller att vi ligger nära dem, summerade Magnus Eriksson för Dplay i pausen.

Andra halvlek

Inga blårandiga  byten i andra och precis som i första var DIF hetast i ineldningen. Ett jätteläge kom direkt när Jonathan Augustinsson löpte igenom på vänsterkanten men Magnus Eriksson nådde inte riktigt fram på Jonis luriga cutback. 

Djurgården fortsatt positivt och spelade sig igenom skåningarnas lagdelar men slutprodukten infann sig inte på den berömda sista tredjedelen. MFF fick däremot ett farligt läge för Nalic i 53:e som drog skottet en bit över.

I 55.e kom första bytet när Edward Chilufya kom in istället för Jonathan Ring och DIF hotade med inläggsfrisparkar och hörnor, dessvärre inga riktigt högkaratiga lägen även om trycket fanns där. Dock en bra blårandig period men precis som i första kom ytterligare ett MFF-mål i ett läge när DIF hade tryck. Än en gång var det Ola Toivonen som kunde pricka målet, den här gången efter ett inspel från vänster.

Motlutet var inte slut där utan strax efter tvingades Jesper Nyholm till ett byte efter att ha trampat snett i en tidigare situation. Elliot Käck kom in samtidigt som Jonathan Augustinsson flyttade in centralt och i samma veva kom även en spelsugen Kalle Holmberg in istället för Nicklas Bärkroth.

Med tjugo minuter kvar såg det inte alltför hoppfullt ut men Djurgården ger som bekant aldrig upp. Det var sedan ruggigt nära en reducering när Chilufyas låga inspel susade förbi tre DIF-spelare i boxen utan att någon stötte in bollen. Ny jättechans kom strax därpå när Haris Radeinacs vänsterskott blockades i sista sekunden av Anel Ahmedhodzic när Marko Johansson var chanslös.

I 78:e minuten fick sedan unge mittfältaren Mattias Mitku,göra en glädjande allsvensk debut. En positiv signal och det skulle bli mer av den varan när utdelningen för DIF-trycket till slut kom då en lång hörna från Elliot Käck nickades in av en hungrig Fredrik Ulvestad.

Game on och minuten senare var det dags för hörna igen. Ny serve från Käck och nytt mål när Kalle Holmberg snappade upp en andraboll och vi fick bevittna en vändning som redan kändes klassisk. Men det var inte slut där…

Edward Chilufya var glödhet och fortsatte att terrorisera Malmös vänsterkant. I 89:e minuten samarbetade Chili med Ulvestad och slog in en ny vass boll in i boxen. Kalle Holmberg var inte klar för kvällen och smet emellan MFF-försvararna och tryckte in ett ledningsmål som väldigt få hade sett komma men som sannolikt hade fått taket att lyfta på Tele2 Arena om publiken hade varit på plats.

Sex övertidsminuter kom upp på skylten och Malmö försökte mobilisera med en forcering men kom ingen vart, även om Tommi Vaiho hann med ett sista ingripande på ett distansskott. Till slut kom sedan den efterlängtade slutsignalen och en magisk vändning var därmed fullbordad. Dessutom ett viktigt trendbrott efter ett par månader utan seger och inte helt oväntat var matchvinnaren Kalle Holmberg väldigt glad.
– Vi vet att vi är starka hemma och det är så klart tufft när de får in tvåan. Men vi trummar på och tror på det så det är otroligt skönt med vinst. Jätteskönt för oss att få den här segern, vi har spelat bra stundtals men inte fått med oss resultaten så det ska bli extra skönt att få gå ner och sjunga i omklädningsrummet, summerade Kalle för Dplay.

Senaste nytt
Fler nyheter