Premiärseger mot Sirius

• 14 juni 2020

Det blev ingen spelmässig höjdare på Studenternas men det räckte ändå till seger med 2-0 där Oscar Pettersson och Erik Berg klev fram som målskyttar.

Efter en ringrostig första timme där Sirius hade övertaget i matchen kunde Djurgården ändå växla upp mot slutet och plocka hem samtlig tre poäng. Målskyttar blev Erik Berg, som visade vägen genom att nicka in lednimgsmålet, i sin återkomst på planen och inhoppande anfallaren Oscar Pettersson som säkrade segern genom sitt allsvenska debutmål.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)85397f09-feee-4b2c-bc42-68c4d17e993c|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

Årets första allsvenska startelva innebar att Tommi Vaiho tog plats mellan stolparna bakom en backlinje bestående av Aslak Witry, Jacob Une Larsson, en comebackande Erik Berg samt Jonathan Augustinsson. På mittfältet kamperade firma Karlström/Ulvestad tillsammans med Astrit Ajdarevic och på topp återfanns Emir Kujovic flankerad av Edward Chilufya till höger och Jonathan Ring till vänster.

Ett närmast oändligt antal spaltmeter har skrivits om de tomma läktarna så det räcker med att konstatera att det kändes extremt märkligt när den allsvenska premiären kickades igång på Studenternas IP med frånvaron av den bombastiska ljudkuliss från DIF-supportrarna som man är van vid.

Med tanke på att inga träningsmatcher spelats innan fanns en stor ovisshet om hur Djurgården anno 2020 låg till formmässigt när Jesper Karlström sparkade igång matchen. Efter ett par pigga inledande minuter från DIF lovade gott men sedan var det ett passningsskickligt Sirius som tog över initiativet i matchen. En hög press från hemmalaget störde Djurgårdens uppspel och det var glest med DIF-chanser under en ganska avvaktande första kvart.

Men i 17:e minuten brände det till när Astrit Ajdarevic avlossade ett tungt vänsterskott som gick i stolpen via Lukas Jonssons målvaktshandskar. Sirius skapade en hel del framåt och hotade med en del nästan-lägen men det var Erik Berg som skulle bryta isen med halva halvleken spelad. Aslak Witry måttade en inläggsfrispark och Berg steg till väders och skallade distinkt in 1-0.
– Det är så himla roligt att få spela fotboll igen och att dessutom få göra mål. Vi har bra servar med bra fötter som slår in bollarna, sa Erik till Dplay om att kliva fram som målskytt i återkomsten.

Ett synnerligen viktigt mål som gav en viss arbetsro men Sirius fortsatte att trycka på framåt och Mohammed Saeid var skrämmande nära en kvittering strax efter med ett vänsterskott som smet strax utanför stolpen. Oerhört farligt var det även när Karl Larsson rann igenom på högerkanten men en briljant brytning i grevens tid från Jonathan Augustinsson räddade upp situationen.

DIF hotade å sin sida mest via fasta situationer men någon riktigt vass offensiv infann sig inte. Avslutsstatistiken talade tydligt till Sirius fördel när halvtidsignalen gick från Victor Wolf och det var ingen övertygande halvlek av de för dagen rödklädda DIF-spelarna.

Inga av de fem tillåtna bytena verkställdes i paus för Djurgården och även matchbilden var oförändrad där Sirius stod för bollinnehavet. I 52:a minuten osade det katt igen när Tommi Vaiho lyckades rädda Stefano Vecchias avslut precis framför kassen där Djurgården enbart fick koncentrera sig på försvar och skapade i stort sett ingenting framåt.

Läge för förändring således och med timmen spelad klev Haris Radetinac och Kalle Holmberg in samtidigt som Emir Kujovic och Astrit Ajdarevic klev ut. En positiv injektion som gav ny energi och Jacob Une Larsson var ruggigt nära ett mål med en volley efter hörna som smet centimetrar över kryssribban. Nu var trycket igång och nästa avslut kom från Fredrik Ulvestad som sköt strax utanför.

I 73:e var det dags för Edward Chilufya och Jonathan Ring att kliva av samtidigt som Oscar Pettersson och Nicklas Bärkroth klev in. Djurgården hade ett hyfsat grepp om matchen nu med kvarten kvar och var betydligt hetare i duellspelet medan Sirius forcerade för en kvittering. Tommi Vaiho plockade avsluten säkert och istället skulle Djurgården säkra segern genom succéinhopparen Oscar Pettersson som stötte in Haris Radetinacs ”passning”. Ett allsvenskt debutmål från Oscar som av förklarliga skäl var mycket glad över fullträffen.
– Kanske inte det svåraste målet jag gjort i karriären men även de här är viktiga. Speciellt idag där vi kanske inte gjorde vår bästa match men ändå lyckas ta tre poäng vilket är starkt. Det kändes väldigt motiverande att få komma in och självklart kul att få göra mitt första allsvenska mål, summerade Oscar för Dplay.

De fem övertidsminuterna städades av effektivt där även Kevin Walker kom in och hjälpte till att stänga matchen. När Wolf sedan blåste av stod DIF med tre sköna poäng i en premiär som spelmässigt inte var speciellt övertygande men ändå en insats som räcker till vinst mot ett skickligt men ineffektivt Sirius.

Redan på onsdag är det dags igen när Örebro gästar en, dessvärre publikfri, Tele2 Arena och till dess finns det lite jobb att göra, enligt tränare Thomas Lagerlöf.
– Det var första matchen så vi har en ganska lång att-jobba-på-lista så det finns lite att göra de närmaste dagarna, konstaterade ”Tolle” efter matchen.

14 juni, söndag 12:00Studenternas IP