Sent självmål sänkte DIF på Borås Arena

• 19 juli 2020

Trots stort blårandigt spelövertag och gott om avslut var det Elfsborg som tog samtliga tre poäng efter ett olyckligt självmål i 87:e minuten.

Det blev ett par intressanta omstruktureringar i startelvan där PK Bråtveit fortsatte att vakta målet medan Jonathan Augustinsson klev in som vänsterback i en backlinje tillsammans med Aslak Witry, Jacob Une Larsson och Erik Berg.

På mittfältet var det oförändrat med Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad bakom Curtis Edwards och i anfallet återfanns Kalle Holmberg på topp med Jonathan Ring till höger och Elliot Käck i en ny, otippad roll som vänsterytter.

Elfsborg kom till spel efter en stjärnsmäll mot BK Häcken (förlust med 0-6) medan DIF anlände med två raka segrar i ryggen. I övrigt fanns en historik med sju raka obesegrade matcher för Djurgården mot Elfsborg, en svit som tyvärr skulle ta slut under kvällen.

Inledningen blev lite trevande med mycket bollinnehav för Djurgården som inte riktigt kunde omsätta det i farliga chanser. Elfsborg satsade mer på omställningar men det blev mest nästan-lägen när de gulsvarta erövrade boll. I övrigt så fastnade hemmalagets uppspel ofta i den blårandiga pressen och det var chansfattig under första kvarten.

Men chanser skulle komma. En lurig frisparksvariant från Elliot Käck med inspel från Jacob Une Larsson satte hemmakeepern Tim Rönning på prov i 22:a minuten och strax efter sattes PK Bråtveit i arbete av Jesper Karlsson.

Elliot Käck fortsatte att hota med ett par nya luriga inläggsfrisparkar men bollen studsade inte rätt i sista läget, precis som när Fredrik Ulvestad var mycket nära att rinna igenom i boxen men stoppades i sista stund.

Därefter blev det oroligt bakåt när bollen hamnade i DIF-kassen efter ett skott från Jesper Karlsson där Per Frick stötte in returen men flaggan kom upp för offside. Strax efter var det farligt igen när Simon Olsson sköt decimetern utanför Bråtveits vänstra stolpe och lika nära var sedan Kalle Holmberg som fick ett läge i boxen men bollen smet strax över ribban.

En ny projektil på distans från Curtis Edwards var kanske ännu närmare målramen när bollen strök krysset. Men det skulle inte bli några mål även om Kalle Holmberg hann med att ånyo hota i ett farligt 1-mot-1-läge strax innan Glenn Nyberg blåste av halvleken.

0-0 och en helt okej halvlek. Men med utrymme för förbättringar, enligt Jesper Karlström.
– En lite slarvig match där vi gör mer misstag än vi brukar göra. Men jag tycker att vi kommer in i det bättre och om vi bara steppar upp de här misstagen lite grann så kommer det här att lösa sig. Känslan är att vi ändå är bättre än dem och har kontroll på matchen, sa ”Karlis” till Dplay i pausen.

Ett oförändrat Djurgården inledde piggt, tryckte på och skapade gott om nästan-lägen. Någon nätkänning blev det inte trots ett utmärkt frisparksläge för Jonathan Augustinsson som drog bollen en bit över.

Med timmen spelad kom sedan en dubbelchans för DIF men trots fina lägen i boxen ville bollen inte in. Djurgården fortsatte jaga ett ledningsmål och bytte in Haris Radetinac och Emir Kujovic för att öka trycket.

I 66:e minuten blev det dags för en jättechans för Kalle Holmberg när han fick måtta skott mitt i boxen men avslutet gick precis utanför. Det var massivt DIF-tryck nu och inläggen regnade in i Elfsborgs straffområde men effektiviteten på den sista 1/3 var inte där. Något som illustrerades av att Djurgården var uppe i nio avslut med kvarten kvar men inget av dem var på mål.

Kim o Tolle skakade om igen genom att sätta in Oscar Pettersson istället för Curtis Edwards för att öka trycket framåt. Oscar inledde med en avgörande brytning i defensiven i ett av få anfall från hemmalaget. I övrigt var det DIF som jagade och Aslak Witry var sugen på att bli matchhjälte på nytt men det tunga distansskottet gick utanför.

Det kändes som att det var ett DIF-mål på gång men det skulle komma en rejäl kalldusch med tre minuter kvar av matchen. Det blev en rejäl kommunikationsmiss efter ett till synes ofarligt högerinlägg där Jacob Une Larsson bröstade in bollen i eget mål medan PK Bråtveit var på väg ut.

Nu var det bråttom, bråttom med kvitteringsjakten och Kalle Holmberg fick ett ypperligt nickläge men bollen räddades på mållinjen av Elfsborgsförsvaret. Forceringen rullade vidare men bollen ville inte in den här dagen och efter tre övertidsminuter var hoppet ute.

Signifikativt för matchen där Djurgården hade 14 avslut totalt men bara två som träffade målramen och en påminnelse om att blåränderna har varit väldigt bra på att skapa chanser på sistone, men betydligt sämre på att omsätta dem.
– Just nu känns det inte bra. Jag tycker att speluppbygganden sitter bra redan i första halvlek och vi får ingen press på oss alls. Dock är vi alldeles för försiktiga kring offensivt straffområde. Jag tycker att vi rättar till det lite i andra halvlek och är över på deras planhalva i stort sett hela halvleken. Det hade känts bittert att bara få med sig en poäng och så förlorar vi på ett sånt mål. Men så är det i fotboll ibland, summerade Thomas Lagerlöf efter slutsignalen.

Se presskonferensen efter matchen:

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)a00fa236-9c75-4b6f-b367-859edb4e7e24|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

19 juli, söndag 17:30Borås Arena