Stabil seger mot Sollentuna

Djurgården vann cupkvalet på Sollentunavallen med 4-0 och därmed är gruppspelet i Svenska Cupen säkrat inför 2021.

Laget

Det blev en hel del förändringar i startelvan där 18-årige Linus Tagesson debuterade från start som högerback med Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson i mittförsvaret och Elliot Käck till vänster. Målburen vaktades återigen av Tommi Vaiho.

På mittfältet kamperade Curtis Edwards och Magnus Eriksson bakom Kalle Holmberg i den offensiva rollen medan Emir Kujovic tog plats på topp med Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth på varsin kant.
 

Första halvlek

Det bjöds på rejäl vinterkyla på Sollentunavallen när Djurgården klev ut med sikte på avancemang till Svenska Cupens gruppspel. Att det var ett bollskickligt motstånd som väntade fanns med i beräkningarna där tränare Thomas Lagerlöf innan match påpekat att ”det krävs ett bra försvarsspel om vi vill få tag i bollen”. Ingen risk för underskattning således trots att två divisioner skiljer mellan lagen där DIF gick ut och gjorde jobbet grundligt.

Att även hemmalaget var taggat märktes omgående men första chansen var Djurgårdens i andra minuten när Linus Tagesson kombinerade på högerkanten och hittade Kalle Holmberg i boxen som dock inte fick en ordentlig träff. Betydligt bättre träff fick Nicklas Bärkroth strax efter men ”Bärkas” fräsande avslut smet strax utanför.

Nästa projektil avlossades av pigge Magnus Eriksson strax utanför straffområdet men bollen smet decimetern bredvid stolpen och med kvarten spelad var det ett markant övertag för de för dagen rödklädda DIF-spelarna.

Bombardemanget fortsatte och ett nytt vänsteravslut från Mange Eriksson, på efterspelet av en hörna, stoppades på mållinjen av en SFK-försvarare. Kort därpå sattes hemmakeepern Christos Liantas i arbete när han motade en tung kanon från Elliot Käck. Det låg onekligen ett DIF-mål i luften och Käck skulle få sista ordet.

Ytterbackarna var offensiva för dagen där Linus Tagesson drog iväg i djupled och sköt i burgaveln men med halvtimmen spelad var det fortfarande 0-0. Tills dess hade Sollentuna inte haft någonting framåt men i 32:a minuten blev det oroligt när William Jan gick på skott, Vaiho räddade och Charbel Ceylan tryckte in returen, dock tydligt offside.

En som dock inte var offside var Emir Kujovic som plötsligt befann sig helt fri framför mål med Liantas när en boll rann fram men ”Kujo” drog dessvärre avslutet utanför. Det gjorde dock mindre för i anfallet efter var Elliot Käck snabbast på en studsande boll och trots fel fot fick Elliot en drömträff med högern och bollen satt stenhårt i nät, helt otagbart för Liantas.

1-0 för DIF och ett så kallat förlösande mål efter ett massivt spelövertag. Men det gick inte att andas ut och det var skrämmande nära en kvittering i 42:a när Lucas Forsberg fick läge och drog bollen knappt utanför krysset. Strax efter hotade Forsberg med ett nytt skott i burgaveln och SFK avslutade halvleken oroväckande starkt.

Men den temporära oron skulle stillas. På tilläggstid kapades Haris Radetinac i straffområdet och domare Fredrik Hansson tvekade inte en sekund. Exekutör blev Emir Kujovic som kallt placerade in 2-0 och Djurgården kunde gå till halvtidsvila med en betryggande ledning som också var rätt logisk sett till chansfördelningen under matchen.


 

Andra halvlek

Inga förändringar i elvan inför de avslutande 45 minuterna och DIF fortsatte att systematiskt mala på framåt för att stänga matchen. De högkaratiga chanserna uteblev dock - även om ett inlägg från Curtis Edwards skapade lite kaos i boxen - men å andra sidan såg det stabilt ut bakåt i DIF-defensiven.

Känslan var att DIF gradvis började gå över till att bevaka ledningen och med halvtimmen kvar av matchen kom sedan unga mittfältslöftet Mattias Mitku in istället för Bärkroth. samtidigt som Kevin Walker klev in istället för Kalle Holmberg.

Tempot sjönk en aning vilket gav Sollentuna mer möjligheter att rulla boll och SFK fick ett visst spelövertag. Riktigt hotfullt blev det inte men det fanns ändå en del oroande intentioner i hemmalagets offensiv, speciellt i djupledsspelet.

Men kvarten kvar kändes det långt ifrån klart och Kim och Tolle fyllde på med pigga ben när Emmanuel Banda gjorde en glädjande återkomst, precis lagom för att se Tommi Vaiho göra en riktig TV-räddning när han akrobatiskt klistrade ett distansskott.

Men i 79:e minuten stängde ändå Jacob Une Larsson matchen definitivt när han dunkade in sitt första mål för året.
– Det är en andraboll på en hörna och sen blir det lite flipperspel. Jag försöker bara vända mig om och dra den på mål och lyckligtvis hade de en gubbe som hade dröjt kvar och upphävde offsiden. Men det var skönt att göra mål igen och jag ska försöka göra fler. Ett första mål som kommer i november är lite väl sent och dåligt facit, sa Une om målet till C More.

Game over kändes det som men Sollentuna hade inte gett upp än och Eyasu Alemayehu var mycket nära ett reduceringsmål när han drog en frispark i ribban. Magnus Eriksson replikerade sedan med att träffa målramen även han när Mattias Mitku frispelade honom i slutminuterna. Stolpe ut där men Kujovic skulle fixa 4-0 på övertid när han behärskat tåade in bollen efter en fin framspelning av Banda.

Strax därpå gick slutsignalen och därmed är vårens gruppspel i Svenska Cupen säkrat, skönt och viktigt sett till både titelchanser och säsongsplaneringen.
– Vi gjorde det vi skulle. Tog tre poäng och gjorde några mål, så det kändes skönt. Sedan får de ha lite väl mycket boll i andra men det är å andra sidan förståeligt. Vi har match igen på söndag så det var väl inte helt fel att spara några meter. Men 4-0 är bra i en sådan här kvalmatch, det är alltid lite knepigt när man möter lag från lägre divisioner. De är taggade till tusen men jag tyder att vi svarade bra, summerade Jacob Une Larsson för C More efter matchen.

Nu närmast gäller det att snabbt ladda om batterierna när Kalmar FF väntar borta redan på söndag. Tre omgångar återstår och allsvenska kampen om Europaplatserna går in i ett avgörande skede.

Senaste nytt
Fler nyheter