Tung förlust mot Helsingborg

• 30 aug 2020

Trots ledning fick Djurgården lämna Olympia utan poäng där Helsingborg vann med 3-1.

Det blev omgående en plats i startelvan för hemvändande Magnus Eriksson som placerades i anfallet som högerytter med Jonathan Ring på andra kanten och Edward Chilufya centralt. På mittfältet återfanns trion Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström och Curtis Edwards medan backlinjen bestod av Aslak Witry, Jesper Nyholm, Erik Berg och Jonathan Augustinsson framför PK Bråtveit i kassen.

Efter flitiga diskussioner kring matchens genomförande - med tanke på ett antal fall av coronasmittade spelare i Helsingborgs trupp - kickades ändå matchen till slut igång på ett soligt Olympia. DIF inledde piggt med en fin aktion från Jesper Nyholm som väggade sig fram och friställde Edward Chilufya vars skott dock parerades av Alexander Nilsson.

Aslak Witry var inte långt ifrån att nicka in den efterföljande hörnan men även Helsingborg var mycket nära ett ledningsmål när Brandur Henriksson sköt centimetrar utanför stolpen. Det var fortsatt högt tempo med offensivlusta från båda lagen och känslan var att det låg ett mål i luften.

Hemmalaget var hungriga och radade upp fem hörnor och lika många avslut under första 20 minuterna vilket satte PK Bråtveit och backlinjen i arbete. Men även Djurgården höll igång framåt och Magnus Eriksson skapade ett fint frisparksläge där Aslak Witrys skott dessvärre gick över.

Nästa målchans fick Alex Timossi Andersson som sköt strax efter i bra läge. Nu var Djurgården under tryck och Bråtveit stod för ännu en viktig räddning när Timossi Andersson fick ett nytt skottläge med tillhörande dubbla returer som oroade rejält.

Magnus Eriksson var aktiv även han och gick på avslut med halvtimmen spelad som dock styrde ut till hörna via en HIF-försvarare.

Tempot var högt där chanserna fortsatte att dugga tätt och nästa läge fick Anthony Van den Hurk som nickade strax utanför i boxen. Men trots ett antal heta lägen, för framför allt Helsingborg, var det ändå mållöst efter första halvlek.
– De har ju man-man-inslag på försvar och låter mittfältare vara så vi borde kunna rulla mer. Men de har mycket boll och några lägen också. För vår del måste vi bli mer spelförande och även spela bort deras press. Lyckas vi med det så står de där med fyra man och väntar, sa Jesper Nyholm när han summerade halvleken för Dplay.

Det var fortsatt full fart framåt i andra och DIF-bekantingen Kebba Ceesay var mycket nära att styra in Fredrik Ulvestads avslut i eget mål. Strax efter testade Jesper Nyholm med en nick och DIF stod för en stark start av halvleken.

Utdelning skulle också komma till slut. Efter en fin upprullning hamnade bollen hos Jonathan Ring på vänsterkanten som slog ett välavvägt inlägg som landade framför Curtis Edwards. Den blårandiga britten tog kyligt ner bollen och stötte den i mål bakom Nilsson.

De båda poängmakarna Ring och Edwards fick dock tacka för sig direkt efter när det kom ett dubbelbyte där Haris Radetinac och Kalle Holmberg ersatte.

Glädjen över ledningsmålet skulle också bli kortvarig. Några minuter senare vann Helsingborg boll  högt uppe på planen vilket gav ett läge för Rasmus Jönsson. HIF-anfallaren fick på en bra träff med vänstern och därmed var det kvitterat på Olympia.

Men det var dessvärre inte slut där. Orosmomentet Anthony van der Hurk smög in i boxen och nickade in ett vänsterinlägg och med dryga kvarten kvar var det dags att omgående sätta igång kvitteringsjakten.

Ruggigt nära var det minuten efter när Edward Chilufya stack i djupled och sprintade förbi en utrusande Alexander Nilsson. Målet var öppet men vinkeln snäv och skottet tog i stolpen. Det var det sista ”Chili” gjorde innan Emir Kujovic ersatte samtidigt som även Elliot Käck kom in.

Den blårandiga forceringen fick dessvärre ett abrupt hack i maskineriet när en omarkerad Alhaji Gero tryckte in 3-1 efter en hörna. Ruggigt nära 4-1 var det också när Noel Mbo kom fri i djupled men Bråtveit parerade det avslutet.

DIF jagade reducering och Kujovic hade en hyfsat farlig nick som styrdes mot mål via Mikkel Diskeruds arm, Ulvestad följde upp med en nick som landade ovanpå målet och Radetinac hade fritt läge i boxen men det var ingen boll som letade sig in i nät.

När de tre övertidsminuterna var spelade gick sedan slutsignalen och efter en förlustfri period kom nu ett nederlag till slut.
– Det var mycket som inte var så bra idag. Vi förlorar mycket första-, andra- och tredjebollar och då är det svårt att vinna fotbollsmatcher. Helsingborg gör det bra men vi släpper in 1-1 ganska snabbt. Psykologiskt hade det varit bra att hålla i den ledningen lite och trycka på för tvåan. Men det är så det är, ingen bra match för vår del och då förlorar man, summerade Magnus Eriksson efteråt för Dplay.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)48372de4-7b57-4d7b-96a2-c4aea5501f88|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

30 augusti, söndag 14:30Olympia