Tung förlust mot Örebro

• 17 juni 2020

Trots en bra prestation och gott om DIF-chanser blev det ÖSK som tog alla tre poängen efter ett sent segermål i 89:e minuten.

Efter en jämn första halvlek där Emir Kujovic gav DIF ledningen och Nahir Besara kvitterade gjorde Djurgården en stark andra halvlek där det skapades gott om möjligheter att avgöra matchen. Men det var Örebro som gick segrande ur mötet efter ett sent mål i 89:e minuten av Robin Book.

Det blev en hel del förändringar efter premiärmatchen där försvaret ändå var hyfsat intakt. Tommi Vaiho var kvar mellan stolparna medan Aslak Witry och Jonas Augustinsson fortsatte som ytterbackar. I mittförsvaret fick Jacob Une Larsson sällskap av Fredrik Ulvestad medan Erik Berg började på bänken.

På mittfältet tog Curtis Edwards, Jesper Karlström och Kalle Holmberg plats och uppe på topp återfanns Emir Kujovic, den här gången flankerad av yttrarna Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth.

Hemmapremiär med tomma läktare kändes ju onekligen udda men så här ser fotbollsåret 2020 ut. För Djurgårdens del hade det pratats om att höja sig efter insatsen mot Sirius, enligt tränare Kim Bergstrand.
– Till skillnad mot sist hoppas vi att vara mer initiativrika i vårt passningsspel och betydligt mer aggressiva svårt försvarsspel, sa Kim till Dplay inför avspark.

Inledning blev dock relativt avvaktande där lagen kände på varandra och ingen riktig farlighet registrerades under första kvarten. Därefter kom Robin Book med ett avslut efter en omställning vilket var den första halvchansen i matchen, vilket sa en del om den lågintensiva matchstarten. Men det var ändå en solid blårandig defensiv och gradvis började Djurgården komma in i matchen. I 22:a minuten kom också ett riktigt bra skottläge för Kalle Holmberg som dock fick lite för mycket fot under bollen.

Strax efter ordnade Haris Radetinac ett bra frisparksläge och Oscar Jansson tvingades till en riktigt vass räddning på Jonathan Augustinssons vänsterskott. Nu var det DIF som hade trycket och bollinnehavet där man jagade öppningar i ÖSK-försvaret. Ett mål kom också till slut efter ett fint förarbete av Nicklas Bärkroth som serverade Emir Kujovic i boxen. Nicken var perfekt avvägd och borrade sig in i nät bakom en chanslös Jansson.

Men det skulle komma en replik från ÖSK i 38:e när Nahir Besara fick ett inspel från vänsterkanten och satte kvitteringen hårt vid Tommi Vaihos första stolpe. Gästerna fick energi av målet och skapade ytterligare farligheter men även Curtis Edwards testade med ett fräsande skott som dock gick en bit utanför.

Mycket mer hände inte innan domare Adam Ladebäck satte pipan i munnen och 1-1 kändes ganska rättvist sett till händelserna under de första 45 minuterna.
– Det fanns grejer som var bra och grejer som inte var så bra. Jag tycker att vi har ett bättre presspel än förra matchen och det är när vi slarvar med bollen som vi åker dit på kontringar. Men vi kommer till chanser och känslan är bättre där vi agerar som ett lag idag. Men det är inte jättebra utan det kan bli bättre, konstaterade målskytten Kujovic för Dplay i paus.

Nicklas Bärkroth fortsatte piggt och tunnlade omgående Jake Larsson med efterföljande omfamning som ledde till en frispark som blev farlig. DIF-trycket fortsatte under de inledande minuterna och det blev en rejäl blårandig anstormning. Chanserna radades upp och både Aslak Witry och Bärkroth hade farliga skott medan Kujovic var ruggigt nära att styra in ett ledningsmål.

Örebro stack upp med några farliga omställningar men det var DIF som hade greppet om matchen nu. Men Kim & Tolle ville få in lite nya krafter och Jonathan Ring och Oscar Pettersson klev in istället för Bärkroth och Kujovic.

Det var till en början fortsatt bombardemang och Witrys distansskott styrde på en ÖSK-försvarare och tvingade jansson till en ny svettig räddning. Näste man att bytas in blev Astrit Ajdarevic där Kalle Holmberg lämnade plats efter att Karlström testat med ett tungt skott.

Klockan tickade på men matchen och Djurgården tappade fart efter det tidigare fina bollrullandet. DIF ville ändå försöka forcera in ett segermål och chansade med att släppa in Erik Berg i en offensiv roll med tio minuter kvar.

Vassaste lägena fick dock Örebro som hade både en farlig nick från Erik Björndahl och ett skott som smet strax utanför. Dessvärre kom även ett ledningsmål från Robin Book i 89:e minuten när han fick måtta skott som inte Vaiho hann ner på.

På övertid jagade DIF ett kvitteringsmål där Oscar Pettersson var hyfsat nära med ett avslut, men någon riktig vass kvitteringschans kom inte. Därmed blev det noll poäng i årets första allsvenska hemmamatch - ett lite märkligt faktum med tanke på att prestationen var betydligt bättre än i premiären där det blev full pott.
– Det känns riktigt sjuk att vi förlorar den här matchen. I första halvlek fanns en del grejer vi kunde gjort bättre men jag tycker att vi spelar bra hela andra halvlek där vi trycker ner dem och skapar många chanser. Men det är självklart för dåligt att vi inte gör mål på våra chanser, sa en besviken Jesper Karlström efter matchen.

{^widget|(name)DIFPlay|(VideoPage)ec519c14-ecd3-4c4e-973f-2f1a90f87f48|(image_guid)bd0a9abf-bf30-4f5b-b1c1-ed1f7196ff2d|(widget_displayname)DIF+Play^}

17 juni, onsdag 19:00Tele2 Arena