Tungt poängtapp i sista minuten mot ÖFK

• 20 sep 2020

Ett sent mål för Östersund innebar att Djurgården bara fick med sig en poäng hem från Jämtkraft Arena.

Det blev några ändringar i startelvan där Jonathan Augustinsson klev in bredvid Jacob Une Larsson i den centrala defensiven med Elliot Käck och Aslak Witry som ytterbackar, i målet återfanns PK Bråtveit.

Mittfältet var oförändrat med Curtis Edwards och Jesper Karlström bakom Magnus Eriksson medan Emir Kujovic klev in på topp flankerad av Jonathan Ring och Edward Chilufya.

Det var ett formstarkt Östersund med en stabil defensiv som väntade på Jämtkraft Arena för ett skadedrabbat Djurgården – stiligt klädda i de nya tredjestället – och med en låg medelålder på bänken.

Matchen kickades igång med några avvaktande minuter men sedan tryckte DIF igång och skapade chanser. Jesper Karlströms inspel till en fri Emir Kujovic i boxen rensades i sista stund och Magnus Eriksson fyllde på med två farliga avslut strax utanför målramen.

Djurgården fortsatte att trycka på framåt och bakåt hanterades Östersunds offensiva ansatser med stabil defensiv. Men 19:e minuten hettade det till när Isak Ssewankambo skott styrde via en DIF-spelare till en hörna som i sin tur skapade en viss oro där PK Bråtveit dock redde ut situationen.

Därpå följde en lite ryckigare period med få chanser och en del spelavbrott. Men med dryga halvtimmen skulle Djurgården få ett skarpt läge; ett flackt inspel från Magnus Eriksson stöttes fram av Jacob Une Larsson och nickskarvades vidare av Edward Chilufya men Aly Keita parerade akrobatiskt med en enhandsräddning.

DIF öste vidare framåt och satte ÖFK under tryck, skapade en del halvchanser och oroade med sina hörnor. Men bollen letade sig inte in i nät och det blev en mållös första halvlek trots 6-2 i avslut för DIF.
– En bitvis okej halvlek. Vi hittar in bakom deras anfallspar ganska fint och kan ta det vidare därifrån. Det gäller att fortsätta med det och sedan förvalta vårt eget spel i deras försvarbox lite bättre. Det känns som att det behövs lite mer skärpa där, konstaterade Jacob Une Larsson för Dplay i pausen.

Regnet drog in över arenan inför den andra halvleken och det var fortsatt spelövertag för DIF där Magnus Eriksson och Edward Chilufya omgående hade varsitt bra läge men utan att få bollen i mål. Hemmalaget fick inte mycket uträttat framåt och DIF hade bra kontroll på matchen även om de riktig vassa chanserna saknades.

Men med timmen spelad skulle det lossna. Chilufya stod för ett utsökt förarbete när han speedade loss på vänsterkanten, slog en cutback, som Kujovic smart släppte vidare, till Magnus Eriksson som fanns redo i boxen och pangade in 1-0 med vänstern.

Skönt och inte alls ologiskt sett till matchbilden och även första målet för ”Mange” sedan återkomsten.

Ett mål som gav arbetsro och Djurgården fortsatte att rulla runt och fördela bollar. Med tjugo minuter kvar fick Edward Chilufya lite välförtjänt vila efter en fin insats och Kevin Walker klev in. Strax efter fick Aslak Witry skottläge vid bortre stolpen men bollen smet metern utanför.

Med kvarten kvar kom Kalle Holmberg in istället för Emir Kujovic och minuterna tickade på där Östersund smög igång en forcering och skapade en del hörnor. Men ÖFK-offensiven kom av sig och istället var det DIF som höll igång bollinnehavet och skapade mest framåt med gott om nästan-lägen på sista tredjedelen.

Det såg ut som att en trepoängare var på väg in på kontot men i 90:e minuten kom en rejäl kalldusch när Östersund slog in ett inlägg från höger som Francis Jno-Baptiste skallade in i mål. En mycket olycklig kvittering i en match som Djurgården i stort sett förde från start till mål men nu blev det istället bara en poäng med hem till Stockholm.
– Vår prestation i sig är en riktig krigarinsats men surt att tappa i slutet. Vi kommer ut bra i andra halvlek och sedan blir det mycket dueller och de sparkar ganska mycket långt. Så det blir tufft men jag tycker att vi har hyfsat bra kontroll på det och sedan kommer en situation som kostar oss segern, sa Magnus Eriksson till Dplay efter matchen.

Ett svidande poängtapp men bara att gnugga vidare inför torsdagens Europa League-möte med Cluj på Tele2 Arena. En riktigt tuff men spännande utmaning som väntar mot ett mycket kvalificerat motstånd.

20 september, söndag 14:30Jämtkraft Arena