Viktig trepoängare mot Kalmar

Ett effektivt Djurgården gick upp till ledning med 3-0 under första halvleken på Guldfågeln Arena och höll sedan stabilt undan under resten av matchen.

Laget

Efter ett antal inhopp gjorde Erik Berg nu comeback från start i elvan och bildade mittbackspar tillsammans med Jacob Une Larsson. På ytterbacksplatserna återfanns Elliot Käck och efter att Jonathan Augustinsson klivit av under uppvärmningen, på grund av sjukdom, flyttade Haris Radetinac ner som ytterback. Målet vaktades än en gång av Tommi Vaiho.

På mittfältet var Jesper Karlström tillbaka med Curtis Edwards bredvid sig samt Magnus Eriksson som offensiv spets och i anfallet återfanns Kalle Holmberg på topp med Emmanuel Banda - som tog Haris plats som högerytter - samt med Nicklas Bärkroth på vänsterkanten.

Första halvlek

Det var en mycket viktig match för båda lagen i topp- respektive bottenstriden där en trepoängare var av största vikt. För Djurgårdens del handlade det om att jaga ikapp tvåpoängsglappet upp till Europaplatserna och den plötsliga förändringen i elvan, där Jonathan Augustinsson fick kliva av under uppvärmningen, var ju inte optimal sett till förberedelserna. Men Kim Bergstrand hade pratat om vikten av flexibilitet innan match och DIF hanterade också läget utmärkt.

Det var dock inget riktigt flow i spelet för blåränderna under inledningen även om Djurgården skakade fram ett par hörnor - och den andra skulle ge utdelning. Magnus Erikssons serve nickades undan men Curtis Edwards höll sig framme på andrabollen och drog iväg ett skott som styrdes in i mål via ett KFF-ben .

En drömstart för DIF med ledning redan i elfte minuten och Kalle Holmberg fick ett hyfsat läge att utöka strax efter men curlade bollen över mål denna gång. Även Kalmar skapade chanser med ett par farliga inspel i boxen som oroade rejält men nästa mål skulle komma från DIF med Holmberg som exekutör.

En snabb omställning gav yta framåt där Nicklas Bärkroth hittade fram till Kalle Holmberg i boxen. Mottaget var perfekt och ”Kula” kunde vända runt och placera in bollen i krysset bakom en maktlös Ole Söderberg.

Scenariot påminde mycket om senaste mötet lagen emellan på Tele2 Arena där ett effektivt DIF greppade taktpinnen direkt. Men KFF ville undvika en repriseringen och Filip Sachpekidis tvingade Tommi Vaiho till en akrobatisk räddning med knappa halvtimmen spelad.

Haris Radetinac var som vanligt aktiv och framträdande. Förutom excellent högerbacksspel från Haris fanns han även med ute till vänster i anfallet där han kapades i straffområdet när han var på väg igenom. I Fredrik Ulvestads frånvaro tog Magnus Eriksson hand om straffsparken som Söderberg först räddade men där ”Mange” var snabbast på returen och tryckte in trean med halvtimmen spelad.

Romario stack sedan emellan med en farlig nick innan Elliot Käck var nära att utöka med en tung vänsterkanon som smet strax över. Matchbilden var fortsatt öppen in mot slutet, där båda lagen ville framåt, men några fler mål blev det inte i halvleken och Djurgården kunde gå till skön pausvila med tremålsledning.
– Målmässigt är det helt fantastiskt men jag tycker att vi stundtals är långt ifrån vår kapacitet. Vi leder med 3-0 och det känns lite surrealistiskt, men det är bra att göra mål när vi får chanserna och vi har lite flyt. Nu får vi steppa upp det lite inför andra, vi kan bättre än så här. Då ska vi kunna få med oss tre poäng hem till Stockholm, summerade Magnus Eriksson beträffande halvleken för Dplay.

Andra halvlek

Det var en oförändrad DIF-elva som kickade igång den andra halvleken där Kalmar jagade reducering och Djurgården höll ställningarna. En frispark från Romario i 52:a tvingade Vaiho till en räddning och inbytte Geir Herrem testade skott men riktigt hotfullt bakåt blev det inte.

God kontroll på matchen således och Djurgården stack upp i enstaka framstötar men utan att riskera för mycket i defensiven. Men Kalmar är erkänt farliga på fasta och Tommi Vaiho stod för en grym räddning på Isak Janssons närskott efter en högerhörna.

Minuterna tickade vidare på ett behagligt sätt där firma Berg/Une Larsson städade effektivt bakåt och i 66:e minuten kunde vi sedan glädjas åt att se Edward Chilufya tillbaka på planen igen efter skadeperioden när han och Emir Kujovic byttes in.

Kalmar fortsatte att trycka på för en reducering medan DIF låg och lurade, beredda på snabba omställningar. Nästa dubbelbyte kom sedan i 76:e där Kevin Walker och Mattias Mitku ersatte Nicklas Bärkroth och Magnus Eriksson. Kalmar hade det mesta av bollinnehavet men Mitku stack upp och hotade med ett farligt inspel och blåränderna tog jobbet i presspelet och hade fortsatt god kontroll. En riktigt fin chans vaskades sedan fram i 83:e när Edward Chilufya trixade sig fram på högerkanten och spelade in till Kujovic vars volleyavslut tyvärr gick utanför målramen.

Oroligt bakåt blev det dock i 85:e när Geir Herrem fick fritt fram efter en riktig bjudning men storspelande Vaiho plockade avslutet säkert. En farlig nick strax utanför från Alexander Holström kunde också noteras men nollan hölls intakt och efter två övertidsminuter gick Mohammed Al-Hakims pipa och tre sköna poäng var därmed bärgade.
– Väldigt skönt för oss och för mig personligen att få spela 90 minuter igen, det kändes riktigt härligt. Vi är effektiva i första halvlek och spelar av matchen på ett bra sätt i andra. Det var inte en så tuff match för oss i försvaret utan vi hade en ganska lugn dag på jobbet. Så jag känner mig inte särskilt sliten och ser fram emot nästa match, konstaterade Erik Berg efter matchen för Dplay.

Nu återstår två omgångar i Allsvenskan där ett möte mot Mjällby på Strandvallen väntar härnäst. Ett stort intresse för Häckens kommande derby mot IFK Göteborg kommer givetvis att finnas men för Djurgårdens del handlar det om att göra jobbet ordentligt i de två avslutande omgångarna. Hoppet om Europaspel är i högsta grad levande…

Senaste nytt
Fler nyheter