Witrys drömträff sänkte AIK

• 26 juli 2020

Djurgården tog en synnerligen efterlängtad derbyseger när AIK besegrades med 1-0 på Friends efter ett elegant frisparksmål från Aslak Witry.

Derbyelvan innehöll några förändringar där Elliot Käck och Erik Berg var tillbaka i backlinjen tillsammans med Aslak Witry och Jacob Une Larsson framför PK Bråtveit i kassen.

På mittfältet fick duon Karlström/Ulvestad sällskap av Kalle Holmberg medan Jonathan Augustinsson klev upp som vänsterytter med Haris Radetinac på andra kanten och Emir. Kujovic på topp.

En lätt surrealistisk och ödslig stämning infann sig när det publiklösa derbyt kickades igång på Friends Arena - även om detta skulle bli en drömlik derbykväll. På andra sidan väntade ett AIK som haft en tung inledning av serien och som nu övergav spelsystemet som gällt tidigare för att istället återgå till en variant av fjolårets 3-5-2 inför derbyt.

Det blev en avvaktande inledning på matchen där lagen sparrade lite mot varandra. Första avslutet kom i den 11:e minuten för AIK efter ett onödigt blårandigt bolltapp som gav Erik Kahl skottläge. PK Bråtveit räddade emellertid avslutet skickligt.

Halvlekens bästa DIF-chans kom sedan i 12:e minuten när Jonathan Augustinsson slog ett inspel från vänster som Emir Kujovic mötte mitt i boxen, men skottet gick precis utanför AIK-keepern Jacob Haugaards stolpe.

Matchen puttrade vidare där lagen fortsatte att känna på varandra och nästa chans fick Karol Mets som drog iväg ett farligt skott efter hörna som dock gick rakt på PK Bråtveit som parerade säkert.

Nästa chans kom när Kujovic fick ett nytt avslutsläge, den här gången efter ett inspel från höger. Även detta skott hamnade tyvärr utanför målramen när det styrde utanför via ett AIK-ben.

Det var en hyfsat låst matchbild med få chanser där duellspelet stundtals var av derbykaraktär med Jacob Une Larsson som satte tonen. Annars var det mest nästan-lägen som när Paulos Abraham fick iväg ett småfarligt avslut i 35:e minuten och det blev även lite oroligt på den efterföljande hörnan. Även Kalle Holmberg var nästan nära att hinna först på en förlupen boll i boxen som dock rensades i sista stund.

DIF kunde inte riktigt hota via de fasta situationerna och signifikativt nog avslutades halvleken med ett nytt nästan-läge avslutade där Elliot Käck sånär nådde fram med en boll till Emir Kujovic. DIF-forwarden summerade halvleken och chanserna han fick på följande sätt för Dplay.
– Den första chansen är ett bra i inlägg av Jonis men lite oflyt att jag inte får den på mål, sa Emir om sitt läge och kommenterade halvleken på följande sätt.
– AIK slår ju mycket långt och går på andraboll, så det gäller att vi är noggranna där. Sedan gäller det att vi etablerar tryck när vi har kontroll på bollen. Men det känns som ett derby med mycket kamp.

Det blev ett byte i paus där Jonathan Ring klev in istället för Elliot Käck medan Jonathan Augustinsson gick ner som vänsterback. Någon större förändring i matchbilden var det dock inte där DIF försökte trycka uppåt men utan att kunna bryta igenom AIK-defensiven.

Kujovic fick sedan sin tredje möjlighet för kvällen fast fick inte bollen på mål. Men det riktigt heta läget skulle Fredrik Ulvestad få som fick nicka ostört i boxen på Kalle Holmbergs inlägg, dessvärre rakt på Haugaard.

Det var även ruggigt farligt åt andra hållet strax efter när Sebastian Larsson fick ett utmärkt frisparksläge. Skottet var välplacerat men PK Bråtveit stod för en utsökt enhandsräddning.

Matchen blev mer intensiv nu och Aslak Witry testade med ett tungt skott på distans som gick en bit över. Men även om det blev mer energi så var det fortsatt glest med målchanser.

Witry var dock fortsatt het och drog iväg ett massivt skott efter ett vänsterinlägg som var på väg mot mål men stoppades av Per Karlsson som slängde sig och räddade avslutet från att gå in i mål.

Met tjugo minuter kvar skakade Kim och Tolle om i laget där Emmanuel Banda kom in istället för Kalle Holmberg. Nu var det bra DIF-tryck och Jesper Karlström hakades upp precis utanför straffområdet när han skulle skjuta vilket gav ett utmärkt frisparksläge.

Witry klev fram som exekutör och det skulle bli tredje gången gillt för norrmannen. Träffen var perfekt och bollen seglade elegant in i mål och hade det funnits publik på arenan hade taket garanterat lyft ett antal meter.
– Den är väl som en frispark ska vara, den går i mål. Jag har tränat på det med ”Karlis”, Emir och de andra så det var skönt att den äntligen satt, sa Aslak om drömträffen.

Ett extremt förlösande mål och nu handlade det om att stänga igen matchen där Jacob Une Larsson klev fram med en viktig avgörande brytning mot Sebastian Larsson som kom i farligt en-mot-en-läge.

Dessvärre tvingades Une till ett byte i samband med situationen och Jesper Nyholm kom in istället. AIK forcerade med långa bollar men DIF spelade smart och försvarade sig skickligt. De fem övertidsminuterna kändes ändå som en evighet men det kunde faktiskt blivit ett andra DIF-mål när AIK-buren stod tom efter att Haugaard var på vift i offensiven. Emir Kujovics skott stoppades dock av en AIK-försvarare och det gjorde mindre med tanke på att Glenn Nybergs pipa gick strax efter och Djurgården stod som derbyvinnare.
– Just nu känns det väldigt bra. Vi har stått här många gånger och spelat bra utan att få med oss tillräckligt med poäng, så det här känns otroligt bra. Som vanligt i fotbollsmatcher är det ofta små marginaler och två bra lag. Men jag tycker att vi bryter ner AIK mer och mer i andra halvlek. De ser tröttare och tröttare ut och vi får alltmer tryck på dem. Så det kändes som att till slut så måste det bara bli mål, konstaterade en mycket nöjd Thomas Lagerlöf till Dplay efter matchen.

En seg och långdragen allsvensk derbysvit mot AIK är därmed till ända och Djurgården lyfter därmed uppåt i Allsvenskan och även om det inte blev något segerfirande på arenan för DIF-supportrarna lär det nog bli gott om den varan i huvudstaden under kvällen.

26 juli, söndag 17:30Friends Arena