Akademin på besök hos Lecce

På maj månads sista dag begav sig DIF:s akademichef till US Lecce med två spelare från pojkakademin för en veckas provträning.

- Lecce hade via spelarnas rådgivare efterfrågat ett besök. Vi var på plats med några representanter från oss för att se hur de togs emot, vara ett stöd för spelarna under veckan, skapa relationer till Lecce och hämta in några värdefulla intryck, berättar Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgårdens pojkakademi.

- Särskilt under en pandemi är det svårare att få till dessa provspel, så det känns så klart jättekul att kunna komma iväg.

Vilka intryck fick du?
- De har en fin struktur på träningen. Ett väldigt sympatiskt upplägg då de kan repetera samma träningstider fyra till fem dagar i veckan. Fotbollen och utbildning behöver repeteras. De har det riktigt bra förutsättningar för, säger Christian.

- De arbetade under veckan med tydligt utbrutna situationer som repeterades, de använde sig av stationer för tekniskt och fysiskt arbete och spelade mycket matchspel med fulltaliga lag på halvplan. De är duktiga att bestämma hastigheten på spelet via spelarna, tränaren sätter samma begränsningar men spelarna skruvar hastigheten i aktionerna och spelet. Tempot stegrade på konstgräset de första tre dagarna vi var på plats. 

DIF-duon Oskar Abrahamsson (född 2005) och Alexander Karagounis (född 2003) tyckte båda två att det var en spännande vecka.
- De blev väl bemötta där nere av klubb, tränare och spelare. Det är inte alltid givet att spelarna är öppna och välkomnande till provspelare, men eloge till Lecces spelare. Både Oskar och Alexander kände sig delaktiga och inkluderade, berättar Christian Krigström Gentile.


Oskar Abrahamsson och Alexander Karagounis. Foto: Djurgården Fotboll

Unione Sportica Lecce, förkortat US Lecce, bildades 1908 och har därmed nästan lika många värdefulla säsonger på nacken som Djurgården. Genom åren har spelare som Klas Ingesson, Antonio Conte och Juan Cuadrado dragit på sig det gulröda matchstället.

Nära avancemang till serie A

För närvarande spelar klubben i serie B i Italien, och har en svensk spelare (John Björkengren) i truppen. ”I lupi”, eller vargarna som de kallas, gjorde 2021 en stark säsong med 62 inspelade poäng och slutade på fjärde plats efter Empoli, Salernitana och AC Monza. I kvalet till serie A föll laget med sammanlagt 1-2 mot Venezia FC som senare grep en plats till Italiens finrum efter dubbla finalmatcher mot Cittadella.
 
Lecces Primavera-lag tog sig så sent som förra veckan till slutspel efter 46 inspelade poäng på 22 matcher. Den 12 juni väntar Cremonese i ett enkelmöte.

Senaste nytt
Fler nyheter