Återkomst till A-laget för Jacob Widell Zetterström

Den 22-åriga målvaktstalangen känner sig helt redo för spel igen och har skrivit på ett tvåårskontrakt.

En av många blårandiga glädjeämnen under året har varit att se Jacob Widell Zetterström tillbaka i full träning med A-laget. En utveckling som inte var helt given efter att Jacob hade maximal otur och åkte på dubbla hjärnskakningar under kort tid på försäsongen 2019. Med hälsan som självklar första prioritet sattes därmed fotbollen – och den mycket lovande utvecklingen Jacob uppvisat ute på Kaknäs – på paus.

Nu har dock utvecklingen tagit fart igen. Jacob känner sig hundraprocentigt återställd och har tränat med A-laget under hela försäsongen. Något som öppnar upp för en återkomst till laget och med ett nytecknat kontrakt i näven är Jacob redo för att satsa igen.
– Det har känts jättebra och väldigt kul att vara tillbaka och köra igen, säger Jacob som efter ett moget övervägande landade i beslutet att satsa på fotbollen igen.
– Det var en otrolig lättnad. Jag var ganska rädd för hur min kropp skulle reagera och när jag kände att det funkade bra så var det självklart. Det fanns så klart lite tankar om vad som skulle kunna hända, men i samma sekund jag tog beslutet släppte allt. Sedan dess har det bara varit glädje under hela vintern och början av våren.

Men resan fram tills återkomsten på planen har varit både lång och tuff.
– Det betyder jättemycket för mig att vara tillbaka. Innan hängde det som ett mörkt moln över mig och jag var rädd för att bli rädd, att få huvudvärk och alla symtomen tillbaka. Men att känna att allt funkar utan några problem är en otrolig lättnad som är ganska svår att beskriva.

Med tanke på den tuffa skadehistoriken med dubbla smällar vore det inte märkligt om den mentala delen skulle påverkas. Men Jacob känner ingen oro när han tar plats i målet.
– Nej, det tycker jag inte. Jag är samma Jacob som vanligt när jag står där mellan stolparna och jag känner ingen rädsla för att gå ut och ta bollar. Det är bara att dra på hjälmen och köra.

Fast det är inte bara inom fotbollen som Jacob kör på för fullt. Parallellt med de täta träningsveckorna pluggar han även på läkarlinjen.
– Jag får såklart lägga mycket fokus på det också och som läkarstudent får man ju lite extra samhällsansvar i nuläget. Så det blir fokus på bådadera men först och främst är det ändå fotbollen i Djurgården som gäller där jag kör hundra procent.

En procentsats som är högst rimlig med tanke på den tuffa konkurrensen på målvaktssidan där tunga namn som Aleksandr Vasyutin och Tommi Vaiho redan kämpar om startplatsen.
– Det är två riktigt duktiga målvakter som jag tränar med dagligen. Det är klart att man blir extra motiverad av det och vill vara bäst på träningen. Ser man sedan till mina personliga målsättningar för säsongen vill jag jobba mig uppåt och bli så bra som jag kan, och jag har två fantastiskt duktiga partners och en väldigt skicklig målvaktstränare som kan hjälpa mig med det, konstaterar Jacob som är medger att det är en utmaning att ta en plats i matchtruppen.
– Det kan blir en extra morot, att hela tiden jobba för att ta en plats i truppen. Men den där biten har jag inget större problem med, det är en del av konceptet.

Trots sin unga ålder har ändå Jacob hunnit samla på sig en hel del rutin och visat prov på det med gedigna insatser i träningsmatcherna mot Akropolis, Vasalund och Örebro under försäsongen.
– Rutin är viktigt och man lär sig hela tiden hur spelet funkar. Men jag har kört seniorfotboll sedan jag var 17 år och även om det kanske var på en lägre nivå är det ändå ett tempo och en fysik som man lär sig av. Självklart behövs mycket rutin som målvakt och man blir egentligen bara bättre med åren. Så det ser jag fram emot att skaffa mig, men jag tycker ändå att jag har en hel del rutin redan nu för att vara så pass ung.

Att dessutom få göra det i ett lag med hög trivselfaktor blir en extra bonus.
– Det är en otroligt fin grupp vi har nu med en blandning av folk som varit här några år och väldigt många nya ansikten. Det blir en skön mix av det, säger Jacob som hänger med alla men lite mer frekvent med vissa.
– Det är lätt att dras till Tommi Vaiho som jag känner sedan tidigare och jobbar med på varje träning. Men det blir också naturligt att man umgås med de lite yngre, som till exempel Melker Jonsson som också är från Lidingö. Rent generellt så är hela laget en väldigt fin samling människor och jag trivs jättebra.

”En målvakt med stor potential”

Även Djurgårdens målvaktstränare Nikos Gkoulios gläds åt att ha Jacob tillbaka i spel och han har stora förhoppningar om en stark utveckling för honom.
– Jacob är en målvakt med stor potential och hela ledarstaben tror mycket på honom. Vi kan se honom som en framtida nummer 1 i Djurgården. Vi har varit försiktiga och haft mycket tålamod med Jacob eftersom han hade en tuff skadesituation och han själv var tvungen att ta beslut om ifall han ville fortsätta att spela fotboll. Men vi har haft bra kontakt hela tiden och jag har pratat med honom 1-2 gånger varje vecka. Så vi blev väldigt glada när han berättade att han beslutat sig för att satsa på fotbollen igen, berättar Nikos som därmed har sin trio klar.
– Som det ser ut just nu med Jacob, Aleksandr och Tommi har vi en jättestark målvaktstrupp. En av de absolut bästa i Allsvenskan och alla tre jobbar riktigt hårt på varje träning och motiverar och stöttar varandra hela tiden trots att det är stenhård konkurrens. De har olika styrkor, kompletterar varandra och det är en riktigt bra stämning i gruppen.

Bosse Andersson om Jacob

Med en plats ledig i målvakstrojkan har sportchef Bosse Andersson haft ett vakande öga på Jacob Widell Zetterström och kontinuerligt kollat av hur han mått och hur han förhålla sig till fotbollen. Så när det blev grönt ljus från Jacobs sida var han det naturliga valet för att komplettera målvaktsuppsättningen i truppen.
– Jacob har ju kört med oss sedan vi startade om och vi har haft en dialog under tiden. Man märkte att Jacob tyckte att det var roligt att vara tillbaka och vi har en plan för honom där han skulle kunna bli en av våra två framtida målvakter. En väldigt talangfull keeper som ska få träna på hos oss och utvecklas i lugn och ro, sammanfattar Bosse..

Senaste nytt
Fler nyheter