Inför seriestarten - Pojkakademin 13-15

Dags för en ny lägesrapport från pojkakademin där respektive tränare i åldersgruppen 13-15 samt pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar nuvarande status och blickar fram emot seriestarten.

Förra veckans efterlängtade besked om att matchspel åter är tillåtet var mycket välkommet och därmed kan lagen i DIF Akademi börja förbereda sig för stundande seriestarter. Givetvis förutsatt att inga nya restriktioner tillkommer där det är på sin plats att påpeka att det fortfarande är publikfritt som gäller på matcherna för att inte undergräva möjligheten att fortsätta spela matcher..

I den här artikelserien går vi igenom läget i respektive block inom pojk- och flickakademin inför tävlingsstarten och turen är kommen till blocket för spelare mellan 13-15 år, där pojkakademichef Christian Krigström Gentile summerar läget på följande sätt:
– I mellanblocket har lagen sedan november 2020 tränat fyra dagar i veckan. Innehållet följer en rotation av teman, alla lagen jobbar med samma tema. Utgångspunkten i detta block är lite mer taktiskt driven, fortfarande med en fokus på hög nivå i det tekniska utförandet. I detta block, när spelarna generellt växer mycket och har återhämtningstid att ta hänsyn till, så arbetar tränarna tydligare med en förberedelsedel som värmer kroppen och fysiska övningar som stärker kroppen. Det arbetet genomförs utefter spelarnas biologiska mognad (läs mer om det här)
 – En viktig utveckling, i ett arbete som påbörjades förra året, är samarbetet i blocket där lagen kan sortera sin träning med delar som genomförs gemensamt, utifrån biologisk mognad, position eller generella färdigheter. Samarbetet innebär ökad kommunikation och samsyn mellan lagen, som lyfter fram ett gemensamt arbetssätt i Akademin och väldigt likriktad utbildning av spelarna, förklarar Christian som uppskattar engagemanget hos lagen.
– Även i det här blocket är jag väldigt nöjd med tränarnas arbete, inte minst hur gruppen själva driver på organisationen och samarbetet där alla funktioner med tränare, fystränare och målvaktstränare och delaktiga. De har arbetat hårt med att hitta former för träningen utifrån biologisk ålder och positionsspecifik träning, samtidigt som varje åldersgrupp behöver anpassa träningen efter sin egen ålder.


 

Tränarna om sina lag


Tränare Michael Berhe om P2006-1
– Årets trupp i P2006-1 består av 19 spelare som under vintern och hittills under våren genomfört en första del av säsongen som var upplagd i stil med en försäsong, där fysiologiska delar varit inkluderade i alla pass. Träningen är anpassad för spelare i 15 års ålder där snabbhet i form av explosivitet, viss styrketräning samt en noggrannare periodisering, som innebär att träningen anpassas och växlar i intensitet, inkluderas. De fysiska delarna vävs till stor del in i fotbollsträningen och förbereder spelarna inför det första året i det äldsta blocket.
– En annan del som har fått lite mer utrymme är hemuppgifter och målsättningsarbete. Med bollen så är det taktiska kollektiva delar som har fått stå i centrum under de första månaderna, för att nu den senaste månaden mer fokusera på individen genom arbete med spetsegenskaper och positionsspecifika delar. Gruppen upplever vi som mer homogen och bättre fokuserad än föregående säsong. De matcher som laget hann spela innan restriktionerna, visade en hårt arbetande grupp precis som de har agerat i träning. Framför allt den sista matchen innan uppehållet från matchspel var en fin prestation mot Hanvikens spelare födda 2005 – hög intensitet, beslutsamhet och arbetsinsats gjorde att både prestation och resultat var positiva. Även den första matchen efter uppehållet från matchspel i helgen var en fin insats. Höjdpunkten på säsongen är SEF Trophy som kommer spelas i oktober (från början planerad till juli) och målet är sedan att se så många spelare som möjligt ta det svåra steget över till PA16 nästa säsong.

Tränare Axel Winbladh (numera i P2008-1) om P2007-1
– Efter förra säsongens lyckliga avslut med en turneringsseger i det som närmast var ett inofficiellt ungdoms-SM, har truppen fortsatt denna säsong med att jobba hårt mot nya mål i sin utveckling. Fem nya spelare har välkomnats in i laget till den nya säsongen. Träningsinnehållet har varierat utifrån tema, och motsatstema som mellanblocken också jobbar med (utifrån idén att om ett lag i en övning anfaller så befinner sig det andra laget automatiskt i det motsatta temat), men idén har varit att bygga på taktisk kunskap i att ha bollinnehav och anfalla på motståndarnas planhalva – till skillnad från att ha bollen men inte vara nära motståndarnas mål. Laget har hunnit med sju matcher på säsongen där spel mot äldre lag har varit väldigt nyttigt. När matcherna nu börjar igen så kan laget fortsätta förbereda sig för säsongens höjdpunkt, som vi hoppas blir av, vilket är turneringen Crown Plaza i Danmark i augusti (där deltar även P2008-1 och P2009-1).

Tränare Fredrik Leierdahl (numera i P2007-1) om P2008-1
– I P2008-1 har lagets 19 ambitiösa spelare arbetat hårt under vintern för att stärka bolltempo och hastigheter i aktioner. Laget har flera nya spelare in till säsongen vilket inneburit arbete med att få in spelarna i samma tänk och träningsutförande. Tekniska och taktiska delar har varit centrala, precis som när laget tillhörde det yngre blocket, men nu har också fysiska delar som rörlighet och viss uthållighet introducerats, för att förebygga skador och stärka kropparna. Laget har hunnit med ett fåtal träningsmatcher hittills, innan restriktionerna, och är nu taggade på att åter sätta igång med att kröna träningsveckan med match.

Senaste nytt
Fler nyheter