Komfortabel 3-0-seger borta mot Östersund

• 26 sep 2021

Det blev en behaglig trepoängare borta mot Östersunds FK efter att det stod 3-0 till oss redan efter 40 spelade minuter.

Vi begav oss norrut under söndagen för den 21:a omgången i Allsvenskan, som totalt består av 30 omgångar och således ineds härmed den sista tredjedelen av säsongen. Ett Östersund i desperat behov av poäng stod för motståndet och det var verkligen ingen lätt uppgift på förhand.

Under morgonen tvingades Jacob Widell Zetterström lämna återbud på grund av sjukdom och David Celic kallades in till truppen.

Tommi Vaiho tog plats mellan stolparna och gjorde sitt andra allsvenska framträdande under 2021. Framför sig till vänster startade Elliot Käck, Jacob Une Larsson, Hjalmar Ekdal, och Haris Radetinac i backlinjen.

Mittfältet: Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, Hampus Finndell, och längst fram startade Kalle Holmberg centralt med Edward Chilufya och Joel Asoro på kanterna.

Innan avspark hölls en tyst minut för de tre pojkar, AIK-supportrar, som omkom efter en bilolycka i torsdags på väg till bortamatchen mot Kalmar. Vi vill återigen framföra vårt deltagande i den stora sorgen. Våra tankar går till familjer, anhöriga, och vänner.

Jämtkraft Arena var spelplatsen för dagen i ett höstigt Östersund, och Blair Turgott, som är hemmalagets bästa målskytt den här säsongen, var inte långt borta att nås av en genomskärare precis i inledningen av matchen men Hjalmar Ekdal tog hand om bollen och lugnade oroade tillresta Djurgårdare som knappt hunnit rätta till halsduken på läktaren i den 14-gradiga luften.

Initiativet under de första tio minuterna tog emellertid vi hand om och kom till ett flertal avslut. Keita i ÖFK-målet stod för ett par fina räddningar men vi fortsatte att skapa chanser – och det på flera olika sätt. Viktigt med en bred palett i offensiven där vi anföll via båda kanterna samt slog både tidigare inlägg och sena inspel snett inåt bakåt.

Hörnor har blivit ett allt större hot för oss under säsongen och inte sällan är det de korta varianterna som resulterat i fina ytor på borte stolpen. Efter 12 spelade minuter fick vi en hörna från vänster som slogs på exakt det viset och blockerades ut till en ny hörna. Även den hörnan slogs kort och hamnade hos Hjalmar Ekdal på bortre stolpen som nickade den till Haris Radetinac på första stolpen som nickade ner den bakåt till Jacob Une Larsson som visade prov på balans och teknik när han pressade den uppstudsande bollen under ribban och helt otagbart för målvakten. 1-0 efter 13 spelade minuter!

Östersund stod för några snabba omställningar under de första 20 minuterna där de ofta anföll till höger. Men inspelen tog en stabil Tommi Vaiho hand om och det kändes skönt att han fick göra några ingripanden tidigt i matchen.

Vi fortsatte att föra spelet och ju längre matchen gick blev vi allt mer dominerande av matchbilden. Långa anfall med stort bollinnehav och ofta med en slutprodukt i form av avslut trots ett kompakt försvarande hemmalag. När Östersund var lite mer utspridda i den 32:a minuten tog Kalle Holmberg fram bollen i plan och spelade fram Edward Chilufya som var en bra bit utanför straffområdet och det kändes mindre farligt än på en lång stund...men Chili såg en lucka upp emot första krysset och drog på ett avslut som måste vara ett av årets hårdaste i Allsvenskan. En chanslös Keita i hemmamålet kunde bara se på när bollen borrade sig in högt och hårt och vi hade 2-0 på resultatavlan.

En tung start på matchen för Östersund som inte lyckades samla sig och reagera på underläget spelmässigt. Vårt bollinnehav och kontroll av matchen fortsatte och bara åtta minuter senare satt även 3-0 från nära håll. Hjalmar Ekdal och Haris Radetinac krigade om bollen på liten yta mot flera försvarare och Haris kyckades till slut peta bollen bakåt mot Kalle Holmberg som stod rätt placerade och drog in bollen. Möjligen touchade bollen på Joel Asoro på vägen fram och in i mål, men oavsett målskytt var ledningen både stor, rättvis, och betryggande efter 40 spelade minuter.

När laget kom ut till andra halvlek var det utan Edward Chilufya och istället med Nicklas Bärkroth på planen, i övrigt samma spelare som startade den första halvleken.

Ett inte lika aggressivt Djurgården som i första halvlek fick försvara mer under de första tio minuterna av andra halvlek än under hela den första. Östersund försökte ta sig framåt men kom inte igenom Djurgårdens positionssäkra försvarsuppställning och de längre bollarna framåt togs om hand av våra mittbackar.

Framåt för vår del var det mestadels högerkanten som användes men inga farliga chanser att rapportera om under första kvarten av andra halvlek och i ärlighetens namn var det en väldigt händelsefattig inledningskvart av halvleken där tempo och intensitet var som bortblåst.

Dubbelbyte i den 60:e minuten där Emmanuel Banda och Jesper Löfgren byttes in mot Jacob Une Larsson och Rasmus Schüller. Den senare är varningsbelastad och riskerade att missa derbyt mot AIK om han ådragit sig en varning under matchen, något som alltså undveks i och med detta byte. Även Elliot Käck och Hampus Finndell skulle bli avstängda i AIK-derbyt om de ådrog sig en varning i denna match..

Östersund fick andra halvleks första farliga målchans efter 63 spelade minuter genom ett avslut från Blair Turgott strax utanför straffområdet, men Vaiho stod bra placerad ett par meter utanför mållinjen och kunde rädda avslutet och inte ge Östersund den energiinjektion som ett mål skulle innebära.

Joel Asoro klev av och Leo Cornic byttes in i den 72:a minuten. Ett flertal byten genomfördes även i hemmalaget. Matchen var fortsatt chansfattig men Djurgårdssupportrarna på kortsidan bakom Tommi Vaiho höll ångan uppe och visade upp ett fint bortastöd trots de 55 milen i resväg.

Emir Kujovic fick även han hoppa in i sitt åttonde framträdande för säsongen när Hampus Finndell klev av planen och därmed var även hans deltagande i truppen till matchen mot AIK säkrad.

Hjalmar Ekdal stack upp på en offensiv räd med bollen och tog sig hela vägen till straffområdet där han vände upp och spelade vägg med Haris Radetinac som nu hade flyttat upp i anfallet efter att Leo Cornic byttes in och tog hand om högerbackplatsen.

Östersund fick ytterligare en riktigt bra chans till reducering i den 85:e minuten när en djupledsboll nådde en framstörtande anfallare som kom helt fri från halva plan, men Tommi Vaiho rusade ut och störde tillräckligt för att försvaret skulle hinna samla sig och reda ut situationen tillsammans. Alltjämt hållen nolla för Tommi!

Ett par minuter senare kom våran bästa chans i halvleken på en frispark slagen av Magnus Eriksson som nådde Emir Kujovic vid bortre stolpen men Keita stod för en fin räddning och returen rensades undan.

Det var en andra halvlek som inte bjöd på speciellt mycket skönspel, och väldigt få farliga målchanser. Östersund försökte att ta sig in i matchen men vi försvarade väl och fortsätter att vara svårforcerade bakåt och släppa in få mål: 17 stycken så här långt – näst minst av alla lag. Tvåa är vi även i tabellen över flest gjorda mål, men i tabellen över flest tagna poäng ligger vi först!

Se spelarintervjuer och presskonferensen efter matchen här.

Nästa match är mot AIK på bortaplan söndagen den 3 oktober. Biljettinformation till den matchen kommer här på DIF.se och i sociala medier kommande vecka.

26 september, söndag 15:00Jämtkraft Arena