Störst i klassen

Under 2020 stod Djurgårdens IF Skolidrottsförening för 78% av inrapporterade deltagartillfällen i skolidrott.

Förra veckan genomförde en av Djurgårdens hemmaarenor, Globen, ett uppmärksammat namnbyte till Avicii Arena i ett initiativ kring att belysa barn och ungas psykiska ohälsa. Samma vecka presenterade även Svenska Läkarsällskapets arbetsgrupp för "Kraftsamling för ungas psykiska hälsa" en kunskapssammanfattning och förslag till interventioner i ämnet. Den första av fem punkter i rapporten belyser vikten av regelbunden strukturerad fysisk aktivitet i anslutning till skoldagen. 

Vi satte oss ner för en pratstund med Staffan Holmberg, verksamhetschef för Djurgårdens IF Skolidrottsförening, för att ta reda på hur arbetet att sätta huvudstadens barn i rörelse fortskrider och utvecklas.
 
Staffan, hur går arbetet? 
- Det senaste årets förutsättningar har ju varit minst sagt speciella och pandemin har skapat osäkerhet för hela idrottsrörelsen och i förlängningen hela samhället. Vi har trots det, under 2020 som så tydligt definierades av en global pandemi, byggt upp Sveriges i dag största Skolidrottsförening och vi fortsätter att växa kontinuerligt. Under 2020 stod vi för 78% av inrapporterade deltagartillfällen i skolidrott i Stockholm och 25% nationellt till Skolidrottsförbundet.

Hur ser expansionstakten ut? 
- Vi växer i både kvantitet och kvalitet utifrån den plan som vi tagit fram. Det betyder att vi ansluter ett antal skolor och geografiska platser runt om i hela Stockholm per termin men även att vi ökar kvaliteten i det vi gör. Här under våren har vi bland annat börjat se över strukturerade insatser för utbildningar för unga ledare, unga styrelser samt påbörjat ett ordentligt ledningssystem vilket skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt.  

Hur har mottagandet varit? 
- Överväldigande! Vi har överlag fått oerhört fin respons från både, barn, skolor och vårdnadshavare - hur barn som tidigare aldrig idrottat nu börjat göra det med oss, hur det underlättar familjernas livspussel när aktiviteten sker i skolan, hur koncentration går upp och händelserapporterna sjunker vilket underlättar hela skolan vardag. Men en Djurgårdare är alltid stolt, dock aldrig nöjd. Vi ser otroliga utvecklingsmöjligheter på det här området och ska se till att göra alla Djurgårdare stolta samtidigt som är med och tillhandahåller en lösning på en av de mest akuta samhällsutmaningarna vi har i dag. 

FAKTA

Det här är Djurgården Skolidrott
  • Sveriges största Skolidrottsförening
  • Heltidsanställda Idrottsledare på 21 skolor i Stockholms län
  • 80-100 timmar extra fysisk aktivitet per skola i månaden
  • Ett nytt sätt att integrera idrott och skola tillsammans

Senaste nytt
Fler nyheter