Une Larsson matchvinnare mot BK Häcken

• 1 aug 2021

Jacob Une Larsson gjorde det matchavgörande 2-1-målet när vi tog tre nya poäng på hemmaplan.

BK Häcken kom på besök till Tele2 Arena under söndagen där över 9 000 Djurgårdare skapade en härlig inramning.

Hjalmar Ekdal var tillbaka i truppen efter några matchers frånvaro sedan frakturen på näsbenet han ådrog sig i matchen mot Halmstad BK. I mittförsvaret startade emellertid Jesper Löfgren bredvid Jacob Une Larsson med ytterbackarna Aslak Witry och Elliot Käck. Mittfältet var detsamma som det brukar: Magnus Eriksson, Rasmus Schüller, och Hampus Finndell, och framåt startade Joel Asoro centralt med Haris Radetinac och Edward Chilufya på varsin kant.

Det var som vanligt full fart framåt från första stund när Djurgården gjorde avspark i matchen och Aslak Witry kom till det första avslutet i matchen efter mindre än en minut. Skottet täcktes ut till hörna och Djurgården bet sig kvar på offensiv planhalva inledningsvis.

Det var en intensiv match där Häcken kom ur greppet stundvis och hade några fina anfall och spelsekvenser. Farligaste målchansen de första tjugo minuterna var emellertid våran när Haris Radetinac avslutade från håll men utan resultat. Även Edward Chilufya hade en farlighet när han snappade upp en boll i Häcken-försvaret och Häckens målvakt Peter Abrahamsson fick rusa ut och rädda det lösa avslutet som Chilufya lyckades få till trots förtjänstfull uppvaktning från en Häcken-försvarare.

Den första halvtimmen förblev mållös men det var underhållande match där båda lagen visade spelskicklighet och att de ville gå framåt. En matchbild som gav oss möjlighet till ett par snabba omställningar där Joel Asoro fick ett fint läge i den 31:a minuten men avslutet blockerades av en försvarare i sista stund. I sekvensen efteråt blev Radetinac liggandes efter en smäll mot ansiktet men han kunde snart resa sig upp och fortsätta spela. Under tiden Radetinac sågs om kunde spelarna ta en kort vattenpaus och få några snabba direktiv om småjusteringar från tränarduon.

I den 38:e minuten stegade Magnus Eriksson upp för en vänsterhörna och trycket på läktaren kring den södra ståplatsläktaren ökade i förväntan. En överlång hörna nådde Edward Chilufya som avslutade tekniskt mycket fint med ett pressat skott men som även det blockerades av en försvarare. Rasmus Schüller fick chansen på den utstudsande bollen men även den bollen styrdes bort framför mål. Häcken spelade uppoffrande och motiverat och det var inte lätt för Djurgården att få fram avsluten hela vägen för att sätta Peter Abrahamssons målvaktsfärdigheter på prov.

Häckens farligaste chans kom i den 44:e minuten på hörna där Martin Olssons boll nickades distinkt på mål av mittbacken Johan Hammar men utan problem för Jacob Widell Zetterström som hållit nollan i fyra av de senaste fem matcherna.

Halvleken slutade 0-0 efter en halvlek där  bollen mestadels tillhörde oss, medan de farliga chanserna var relativt få.

Det hann inte gå mer än tre minuter innan matchens först mål skulle komma. Elliot Käck slog ett inlägg från vänsterkanten som skarvades bort från en Häcken-försvarare som så många gånger förr i matchen. Den här gången studsade bollen ut till Aslak Witry strax utanför straffområdet till höger vars avslut styrdes på en försvarare och in i mål. 1-0 i den 49:e minuten! Ett mål som registrerades som självmål i den officiella statistiken.

Strax efter målet fick Häcken hörna från höger och Jesper Löfgren visade prov på sin styrka i luften när han nickade bort bollen precis framför Häckens skyttekung Alexander Jeremejeff – en viktigt kamp att vinna i matchen för att undvika att släppa in mål.

Matchen fortsatte att präglas av bollinnehav för Djurgården, men ett Häcken som ställde om när de fick tillfälle. Och det var just en omställning som skulle resultera i kvitteringen i den 57:e minuten när en brant boll i djupled satte Aslak Witry i en svår situation med en försvarare bakom sig. Witry bröt bollen med en glidtackling som dessvärre styrdes förbi Widell Zetterström i målet och slank in vid den vänstra stolpen.

Snöpligt och oturligt och Häcken fick ny energi, dessutom med inbytta krafter i form av Daleho Irandust och Nasiru Mohammed. Några minuter senare avslutade just Irandust med ett placerat skott högt till höger om Widell Zetterström som stod för en fin räddning.

Minns du målet mot Kalmar FF senast? Magnus Eriksson slog en frispark från ganska långt ut på kanten som nådde Aslak Witry på bortre stolpen. I den 64:e minuten fick vi ett läge i ett närmast identiskt läge och lagkaptenen slog i princip exakt samma typ av boll. Efter ett par studsar och blockerade avslut i straffområdet nådde bollen Jacob Une Larsson som till slut fick bollen i mål. Försvarsklippans andra mål för säsongen!

Målet gav en injektion i matchen och inte minst Djurgården som ökade tempot och offensiven och skapade flera farliga chanser på några minuter. När Haris Radetinac fick tag i en retur efter ett avslut från nyss inbytte Kalle Holmberg var det nog många som räknade in 3-1 men avslutet gick över ribban från nära håll. Men känslan var att spelarna gick för att punktera matchen med ytterligare mål, och publiken var med på noterna!

Trots flertalet chanser stod matchen fortsatt 2-1 när matchklockan visade 80 minuter. Vi kontrollerade matchen och såg till att minimera omställningarna för bortalaget förtjänstfullt. Ett par spelavbrott drog ner tempot i matchen, och i den 85:e minuten gjorde vi två byten där Edward Chilufya ersattes av Nicklas Bärkroth och Haris Radetinac ersattes av Jesper Nyholm.

Häcken såg aningen trötta ut mot slutet och möjligen tog deras täta matchande i och med europakvalmatch i veckan ut sin rätt under matchens sista tio-femton minuter. Klockan tickade upp till 90 minuter när Häcken ordnade hörna. Hörnan från vänster slogs mot bortre stolpen och efter att bollen återigen spelades in i straffområdet blev det riktigt farligt framför mål när ett stenhårt avslut från Patrik Wålemark styrdes mot mål och Jesper Nyholm kunde rädda centimeter från mållinjen! Strax därefter skapade Häcken återigen en hörna från vänster men som vi lyckades nicka bort och freda oss från. Häcken fortsatte att storma framåt under de fem tilläggsminuterna och viss nervositet infann sig i Djurgårdsled. Publiken fortsatte att sjunga och ge de försvarande Blåränderna extra energi under sluttampen av matchen.

Häcken kom inte närmare än bollen som rensades på mållinjen och jublet på Tele2 Arena dånade när domaren blåste av matchen. Tre nya poäng på hemmaplan och de nya serieledarna heter Djurgårdens IF.

Nästa match är ännu en hemmamatch – den här gången mot AIK söndagen den 8 augusti klockan 15:00. Du som är säsongskortsinnehavare kan boka dina biljetter till derbyt till och med måndag den 2 augusti klockan 23:59. Klicka här för mer info.

1 augusti, söndag 15:00Tele2 Arena