DIF accelererar satsningen på Flickakademin till säsongen 2023

Följande tjänster ska tillsättas: Huvudtränare, tränare, fystränare, målvaktstränare samt administrativ koordinator. Här kan du ansöka och läsa mer om tankarna kring utvecklingen av verksamheten.

GÅ TILL LEDIG TJÄNST:

- Huvudtränare
- Tränare
- Fystränare
- Målvaktstränare
- Administrativ koordinator
 

Om DIF Flickakademi

Sedan 2019 har Djurgården haft en ambitiös strategi och satsning för Flickakademin, med målet att på en period om tio år inte bara ha en flickakademi som är bland de absolut bästa i landet, utan också i paritet med föreningens betydligt mer etablerade pojkakademi (igång i sin nuvarande form sedan 00-talet).

Satsningen från 2019 har fokuserat på att starta upp samtliga åldersgrupper (alla åldersgrupper från tio år var igång våren 2021), etablera en organisation med tränare och kontakter och skapa förutsättningar på Östermalms IP att bedriva en utbildning för akademispelarna med kvalitet och långsiktighet.

Flickakademin har idag en struktur med fem träningsgrupper från åldrarna 10-19 år, en fast bas på Östermalms IP med gym för de äldre lagen, omklädningsrum, liten samlingslokal och kontor för personalen. Flicklagen tränar tre till fyra gånger per vecka (beroende på ålder) med dedikerade tränare och en långsiktighet i arbetet.

Organisationen runt flickakademin leds av flickakademichefen Jean Balawo som har fått jobba ihärdigt under flera år för att ta verksamheten till punkten där den är idag:
– Jag själv och många med mig har haft fokus de senaste åren på att ge spelarna i akademin riktigt bra förutsättningar. Att forma akademiverksamheten från ”scratch” till det vi har idag har såklart inte varit lätt alla gånger. Att få med 130 spelare med föräldrar och tränargrupp i en och samma riktning - och samtidigt avsevärt förbättra förutsättningarna för spelarna - kräver kontinuitet och hårt jobb, säger Jean som nu är redo för nästa fas.
– Vi är inte klara än på långa vägar. Nu börjar jobbet bli riktigt spännande, när vi inte bara ska etablera en verksamhet som våra närmsta konkurrenter kanske redan haft, utan också spänna bågen och visa att vi i Djurgården ska kunna göra allt lite bättre. För att komma dit behövs det ytterligare jobb och förutsättningar och målet är att Djurgården ska kunna vara en förebild och vara ledande på akademisidan för både flickor och pojkar.

Jean utvecklar resonemanget och berättar vad som väntar härnäst.
– Vi har en plan med fyra områden som vi ska genomföra den kommande treårsperioden, mellan åren 2023-2025. Vi kommer att behöva en tränargrupp som vill vara med på resan tillsammans med spelare och föräldrar som förstår sammanhanget av att akademifotboll är en utbildning över tid. Det krävs tålamod och långsiktighet för resultaten.
 

De fyra områden som Djurgården har identifierat för att ta flickakademin till nästa nivå är följande:

1. Stärka tränarorganisationen med ytterligare kompetenta namn, men även specialister för att ge spelarna en bredare utbildning som täcker alla delar i deras utveckling. Att stärka innefattar även ett internt utbildningsprogram tillsammans med både pojk- och flickakademin.

2. Kontinuitet i den organisation som idag är bestämd för flickakademin där vi arbetar med dubbla åldrar i en träningsgrupp upp till FA15 (FA10-11, FA12-13, FA14-15) likt man gör i andra länder både på flick- och pojksidan. Det stärker förutsättningarna att ha lika riktning på arbetet och erbjuda några större tjänster i flickakademin.

3. Stärka kedjan i spelarutbildningen mellan identitet, principer, spelidé och spelarutbildningsplan, som ännu tydligare skapar en långsiktig utbildning för spelarna.

4. Tävla både i Sverige och internationellt. Att över en period på tre år också vara en akademi som åker utomlands på turneringar och tävlar mot flicklag i Europa. Flick- och damfotbollen i Europa är på framfart och vi tävla mot de spelare som har kommit längst i sin utveckling, för att på sikt hjälpa våra spelare nå nationell och internationell elitfotboll. Vi ska också skapa förutsättningar för att välkomna internationella lag till Sverige. I det här avseendet har Djurgården som varumärke och professionell förening en stark fördel internationellt.

Målet är att verksamheten redan idag men också under de här åren samlar flickspelare från Stockholm som har ett brinnande fotbollsintresse och söker en fotbollsutbildning som är en standard för andra att följa.

För att nå målbilderna ovan är Akademins viktigaste resurs, personalen, helt avgörande. Flickakademin letar nu personal till befintliga roller men söker samtidigt personal till nya positioner inom Flickakademin inför säsongen 2023.
 

Följande tjänster ska tillsättas

 

Huvudtränare Flickakademin

Huvudtränaren är ansvarig för ett av våra åldersblock och arbetar nära flickakademichefen och övriga huvudtränare för att följa riktning på arbetet som är bestämd utifrån identitet, principer, spelidé och spelarutbildningsplan.

Huvudtränaren är ansvariga för ett team med tränare och specialister i sitt block och arbetar med administratörerna för att planera verksamheten.

Huvudtränaren har förmåga till en långsiktig plan och arbete, har inte bråttom eller är prestigefull i sin roll. Hen är dedikerad och brinner för att uppnå de fokusområden som Djurgården har bestämt och är införstådd med positionen som Djurgården vill nå med flickakademin.

Vi söker följande egenskaper hos huvudtränare i flickakademin:

• Dedikerad uppdraget och föreningen – vana att arbeta måldrivet med en föreingsidé och metodik

• Tydlig, pedagogisk och organiserad kommunikatör och ledare

• Självklar och trygg ledare i tränarteamet och med spelarna - social och samarbetsbenägen

• Strukturerad i arbetet utanför planen - samarbete med administrativ personal

 

Vi söker följande erfarenhet och utbildning huvudtränare i flickakademin:

• UEFA B Diplom

• Erfarenhet från arbete med EFD Akademi (flickspelare) eller i SEF Akademi (pojkspelare)

• Pedagogiskt utbildning och/eller arbete som lärare, ledare

• Erfarenhet som spelare på elitnivå är meriterande

• Datorvana för att kunna arbetsleda, förbereda och dokumentera arbetet

Skicka din ansökan och intresse för rollen som huvudtränare till säsongen 2023 till [email protected] senast den 25 september.

 

Tränare Flickakademin

Tränaren arbetar tillsammans med huvudtränaren och specialisterna och är ansvarig för en specifik åldersgrupp i blocket tillsammans med huvudtränaren. Tränaren följer riktningen på arbetet och innehållet i träning som är bestämd av förening och huvudtränare utifrån identitet, principer, spelidé och spelarutbildningsplan.

Tränaren är nyfiken på att lära och vara med i professionell miljö och klubb med duktiga och hängivna fotbollsspelare och kollegor. Uppdraget anpassas efter tränarens tidigare erfarenhet och utbildning. Tränaren förstår sammanhanget att vara i Djurgårdens flickakademi och är införstådd med positionen Djurgården strävar mot med verksamheten.

Vi söker följande egenskaper hos tränare i flickakademin:

• Dedikerad uppdraget och föreningen med förståelse för att arbeta med en föreingsidé och metodik

• Pedagogisk i sitt arbete och trygg i sin kommunikation

• Social, samarbetsbenägen med initiativförmåga

 

Vi söker följande erfarenhet och utbildning hos tränare i flickakademin:

• Meriterande med diplom från förbundets utbildningar för ungdomstränare (UEFA C, UEFA B Ungdom, UEFA A Ungdom)

• Erfarenhet från arbete med barn- och ungdomsspelare

• Meriterande med pedagogiskt utbildning inom idrott (pågående eller avslutad)

• Erfarenhet som spelare är meriterande

• Datorvana för att kunna följa och genomföra arbetet

Skicka din ansökan och intresse för rollen som tränare till säsongen 2023 till [email protected] senast den 30 september.

 

Fystränare Flickakademin

Fystränaren arbetar tillsammans med huvudtränaren och tränare över flera åldersblock eller i det äldsta blocket FA17 och FA19, och är ansvarig för att förbereda spelarna fysiskt med åldersanpassad träning.

Fysträning är ett brett begrepp som i de yngre åldrarna innefattar motorik, balans och koordination och för de äldre innefattar både hantering av extern data via GPS:er och individuella planer för spelarna samt träning av både uthållighet och styrka. Fystränaren kommer ansvara för tester och att införa PHV-mätning i flickakademin, som är en mätning på biologisk mognad för att kunna anpassa träningen för flickspelarna under pubertetsperioden.

Fystränaren har med fördel bakgrund inom fotboll och förståelse för vilken typ av fysträning som fotbollsspelaren behöver och hur fotbollsövningen utvecklar spelaren fysiskt.

Förutom att arbeta nära huvudtränarna ingår fystränaren även i Djurgårdens Performance grupp som innefattar pojkakademi och i vissa avseenden och möten även herr- och damlagens team.

Tränaren förstår sammanhanget att vara i Djurgårdens flickakademi och är införstådd med positionen Djurgården strävar mot med verksamheten.
 

Vi söker följande egenskaper hos fystränare i flickakademin:

• Dedikerad uppdraget och föreningen – vana att arbeta måldrivet med en föreingsidé och metodik

• Tydlig, pedagogisk och organiserad kommunikatör och ledare

• Självklar och trygg ledare i tränarteamet och med spelarna - social och samarbetsbenägen

• Strukturerad i arbetet utanför planen - samarbete med administrativ personal

 

Vi söker följande erfarenhet och utbildning huvudtränare i flickakademin:

• Studier inom idrottsvetenskap med inriktning fysisk träning

• Förbundsutbildningar och tränarerfarenhet är väldigt meriterande

• Erfarenhet som fotbollsspelare på högre nivå är meriterande

• Datorvana för att kunna dokumentera arbetet och leda tester

• Med fördel programvana för insamling och analys av extern data

Skicka din ansökan och intresse för rollen som fystränare till säsongen 2023 till [email protected] senast den 30 september.
 

Målvaktstränare Flickakademin

Tränaren arbetar tillsammans med huvudtränaren och tränare över flera åldersblock och är ansvarig för att förbereda målvakterna genom åldersanpassad målvaktsträning. Målvaktstränaren arbetar på ett modernt sätt med innehåll i utbildningen efter målvaktens moderna agerande och tekniska hjälpmedel.

Förutom att arbeta nära huvudtränare och tränare ingår målvaktstränaren även i Djurgårdens målvaktstränargrupp som innefattar damlagets målvaktstränare samt koppling till målvaktstränarna i pojkakademin.

Tränaren förstår sammanhanget att vara i Djurgårdens flickakademi och är införstådd med positionen Djurgården strävar mot med verksamheten.
 

Vi söker följande egenskaper hos målvaktstränare i flickakademin:

• Dedikerad uppdraget och föreningen, med förståelse för att arbeta med en föreingsidé och metodik

• Pedagogisk i sitt arbete och trygg i sin kommunikation

• Skicklig i coachande samtal och ett öga för detaljer

• Social och samarbetsbenägen med initiativförmåga

 

Vi söker följande erfarenhet och utbildning hos målvaktstränare i flickakademin:

• Meriterande med diplom från förbundets utbildningar och/eller UEFA-utbildningar för målvaktstränare

• Erfarenhet från arbete med barn- och ungdomsspelare

• Meriterande med pedagogiskt utbildning inom idrott (pågående eller avslutad)

• Erfarenhet som själv aktiv eller tidigare aktiv målvakt är meriterande

• Datorvana för att kunna följa och genomföra arbetet

Skicka din ansökan och intresse för rollen som målvaktstränare till säsongen 2023 till [email protected] senast den 30 september.

 

Administrativ koordinator Flickakademin

Den Administrativa koordinatorn arbetar tillsammans med Akademichef, huvudtränare och lagens respektive lagledare i akademin för att planera, genomföra och följa upp aktiviteter och behov som lagen har i verksamheten.

Den administrativa koordinator överser kalendrar, planering, materialhantering och administrativa spelarfrågor för att tränarfunktionerna ska kunna fokusera på att utbilda spelarna.

Den administrativa koordinator har sin bakgrund eller är under pågående utbildning inom Sports Management och vill verka i en professionell klubb och miljö. Flickakademin är en perfekt miljö att lära sig den administrativa kravställningen som finns inom fotbollen idag, och en möjlighet, eftersom det är en ny roll, att kunna hjälpa till att sätta riktning på det administrativa arbetet och planeringen över tid för flickakademin.

Förutom att ingå i organisationen runt flickakademin kommer administrativa koordinatorn även lära känna och arbeta med erfarna och väldigt kunniga kollegor i den administrativa kanslipersonalen och motsvarigheten i pojkakademin.

Den administrativa koordinatorn ersätter inte lagledarens roll, som är ideella föräldrar, utan kompletterar och samlar arbetet som lagledarna gör.

Den administrativa koordinatorn förstår sammanhanget att vara i Djurgårdens flickakademi och är införstådd med positionen Djurgården strävar mot med verksamheten.

 

Vi söker följande egenskaper:

• Dedikerad uppdraget och föreningen

• Är en kommunikatör som är tydlig, pedagogisk och organiserad

• En stark förmåga att organisera administration för sig själv och andra, och vara förutseende

• Samarbetsbenägen, serviceinriktad och flexibel

 

Vi söker följande erfarenhet och utbildning:

• Utbildning, färdig eller pågående, inom sports management

• Meriterande att ha varit eller vara aktiv i en föreningsroll inom fotboll

• Stor datorvana – med goda kunskaper i Office

Skicka din ansökan och intresse för rollen som administrativ koordinator till säsongen 2023 till [email protected] senast den 30 september.

Senaste nytt
Fler nyheter