DIF förlänger med Magnus Eriksson

Djurgårdens lagkapten spelar vidare i den blårandiga tröjan under de kommande fyra åren.

Magnus Eriksson tillhör den kategori av spelare som knappast behöver någon närmare presentation. Efter fyra säsonger och 89 allsvenska matcher för Djurgården, (med 25 mål och 21 assist), är han på god väg mot en ikonisk status i föreningen. Att han dessutom blev utsedd till ”Allsvenskan mest värdefulla spelare 2021”, när Allsvenskans Stora Pris delades ut i december, säger det mesta om hans avtryck under den gångna säsongen.

Med dessa fakta på bordet känns det därför oerhört glädjande att ”Mange” nu förlängt sitt kontrakt över 2025. En uppskattning som är ömsesidig, enligt en mycket nöjd DIF-kapten.
– Det var det här jag ville. Jag trivs enormt bra i den här föreningen som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Så det var ett väldigt enkelt val, säger 31-årige Magnus som därmed sannolikt kommer att spela i Djurgården fram tills skorna läggs på hyllan.
– Det här kontraktet är skrivet på lång tid och jag brukar inte prata så mycket om framtiden. I nuläget känner jag mest en personlig revanschlusta från förra säsongen och för mig handlar det om att växla upp och bidra till nya framgångar i Djurgårdströjan, inte om att man bara ska plana ut karriären. Det är det här jag brinner för och om någon sedan säger att jag stannar här för resten av karriären så finns det ingen som är lyckligare än jag om det blir så.

För Magnus del kan han blicka tillbaka på en säsong som inneburit många framgångar, för både laget och honom själv, men som i slutändan lämnat mer hunger än mättnad.
– En besvikelse i slutändan, vi hade hoppats på mer och det gäller givetvis även för mig personligen. Nu har det gått ett tag och man har lagt det bakom sig men revanschlusten inför 2022 är enorm, säger Magnus som har kammat hem en mängd utmärkelser för egen del.
– Det har varit ett jättebra år på det planet men vi håller på med en lagidrott och jag hade aldrig suttit med alla de här priserna utan mina lagkamrater. Så det har gått bra för mig, precis som för laget, och jag är jätteglad över att få vinna priser. Men det är någonstans mina lagkamrater som ligger till grund för det.

Ett signifikativt uttalande från Mange som rimmar väl med rollen som lagkapten.
– Det är klart att det blir ett större ansvar. Man växer in i det på ett naturligt sätt ju längre tid som går. Förhoppningsvis tycker grabbarna att jag sköter det på ett okej sätt. Varje gång man får dra på sig Djurgårdströjan så är man stolt och får man dessutom vara lagkapten för föreningen som man älskar är det klart att det känns jättestort.

Har du satt några mål inför säsongen?
– Jag sätter sällan upp personliga målsättningar. Det är klart att det har varit ett bra år men vi hade hoppats på mer. Så förhoppningsvis kan vi växla upp och nå högre nästa säsong.

Vad krävs det för att nå hela vägen?
– När det gäller våra toppar så är det få lag i serien som knäpper oss på fingrarna. Men sedan handlar det om att bidra med den kvaliteten vecka ut och vecka in. Det är tre poäng oavsett om man möter Varberg eller Malmö FF och de tre poängen är hyperviktiga hela tiden. Man kan inte slappna av någon gång egentligen, utan det handlar om att göra jobbet hela tiden. Det här var en lång säsong mentalt sett och vi hade som sagt hoppats på mer, men får ta igen det nästa år.

Något som ska ske med ännu vassare fysik när fysteamet kommer att skruva upp nivån ett snäpp till under 2022, enligt Magnus.
– Det ska vi göra och det ligger till grunden för allt vi gör i vår dagliga verksamhet - och framför allt när det kommer till match. Vi är en grupp som tycker om att träna och jobba hårt tillsammans och det speglar oss i matcherna. Jag är van vid det från när jag var i USA, då tränade vi extremt hårt på ett lite annorlunda sätt, så en balansgång någonstans däremellan blir nog perfekt, Vi får se vad fysteamet hittar på, resonerar Mange som dock uppskattat julledigheten.
– Ändå skönt med uppehåll, både kroppen och skallen behöver återhämta sig efter en lång säsong med mycket intryck. Dessutom var jag iväg med landslaget under de uppehåll som var i Allsvenskan. Så det har varit både påfrestande men också roligt under den här säsongen. Nu har jag kunnat lägga det åt sidan och tillbringa tid med familjen och det har varit en härlig, lugn känsla i december, det behöver man ibland.

För Manges del har det som sagt blivit svenska landslagsuppdrag under hösten och det är något han gärna fortsätter med.
– Det var stort och jättekul, framför allt när man kanske trodde att det tåget hade gått så blir det extra roligt att bli uttagen. Det var jag väldigt stolt över och en rolig erfarenhet. Nu kommer jag att kliva in den 13 januari och köra på för 2022 så får vi se hur långt det räcker.

Ett år som lär bjuda på ett tight spelschema, sannolikt med två matcher i veckan under en stor del av säsongen. Detta med tanke på att det är VM-år och att DIF spelar i Conference League.
– Fantastiskt med mycket roliga matcher. Ibland när man sitter på ledigheten kan man reflektera över att man ska ut och träna varje dag. Men vi har fått våra scheman och följer dem noga. Sedan vet man att i januari kommer man att borra ner sig i försäsongsträning och då får man igen det. Mycket träning och mycket matcher, det är så det ska vara som fotbollsspelare, summerar Mange.

”Vi är stolta över att vi kan visa upp en långsiktighet”

För sportchef Bosse Andersson ger Magnus underskrift en mängd positiva effekter, både på och utanför planen, och han är glad över att ha sin lagkapten på plats under de kommande fyra åren.
– Magnus gjorde en fantastisk säsong 2021 och framhävdes av många som allsvenskans främsta och viktigaste spelare för sitt lag. Så det är klart att vi är stolta och glada över att han skrivit på och att vi kan visa upp en långsiktighet där en av allsvenskans bästa spelare kommer att spela för Djurgården under lång tid framöver. Det ger bra signaler, säger Bosse som haft en kontinuerlig dialog med Magnus om ett längre avtal.
– Vi inledde diskussioner under hösten om framtiden och det fanns ett tydligt intresse. Sedan är det klart att gör man det så bra som Mange gjort det under 2021 kan det skapa intresse på flera håll och därför hade vi en dialog om en långsiktig plan. Magnus trivs utmärkt i Djurgården i den roll han är i och har höga ambitioner. Han är en av våra absolut viktigaste spelare i laget och en naturlig ledare i sin kaptensroll. Så det känns väldigt glädjande att han är med oss och satsar hårt för att slåss i den allsvenska toppen och i Europa under de kommande åren.

Senaste nytt
Fler nyheter