Företag

Djurgården klara för kvartsfinal i cupen

  • Herrar
  • A-lag
  • 5 mars 2022

1-1 mot Halmstad räckte till gruppseger i en fysisk och tät match där Piotr Johansson inledde målskyttet men där HBK kvitterade i slutet av matchen.

Laget

Kim & Tolle valde sitt manskap från en till stora delar välmående DIF-trupp där dock Jesper Löfgren saknades på grund av körtelfeber, en diagnos som kommer att hålla honom borta från spel de närmsta veckorna. Även fingerskadade Frank Odhiambo var icke uttagningsbar efter nyligen genomförd operation.

Startelvan som mönstrades såg ut på följande sätt:

Aleksandr Vasyutin
Piotr Johansson, Isak Hien, Hjalmar Ekdal, Pierre Bengtsson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (K)
Haris Radetinac, Kalle Holmberg, Victor Edvardsen

Första halvlek

Med två raka segrar i ryggen var det slagläge för DIF att gå för gruppseger där endast Brage kunde hota bakom i händelse av vinst mot BP, vilket skulle ta dem upp på sex poäng. En poäng räckte med andra ord för att säkra avancemanget men DIF gick självklart för tre och även målskillnaden var av betydelse med tanke på att de fyra bästa gruppettorna totalt fick fördel av hemmaplan.

Men att Halmstad är ett svårforcerat motstånd med en stark och välorganiserad defensiv visste vi sedan deras allsvenska sejour 2021. Kreativitet och fart skulle sannolikt krävas i offensiven för att dyrka upp det halländska fortet när matchen kickades igång inför en uppsjungen hemmapublik.

Det var gästerna som inledde piggast och stressade DIF-uppspelen med hög press där Aleksandr Vasyutin tvingades till några rutiningripanden. Men det var Djurgården som skulle få den första heta chansen när Victor Edvardsen gick på skott i boxen, HBK-keepern Malcolm Nilsson Säfqvist hann dock ner och greppade bollen.

En signal som triggade igång DIF-offfensiven och det välbekanta blåblåa trycket etablerades under en period. DIF malde på framåt men gästernas backlinje var svårforcerad och anfallen körde stundtals fast i leveransen på sista tredjedelen.

Med halva halvleken spelad var det fortsatt låst trots ett massivt bollinnehav för Djurgården. Ett hyfsat läge dök i alla fall upp för Magnus Eriksson i 29:e minuten men avslutet oroade inte Nilsson Säfqvist allt för mycket. Strax efter följde en omdiskuterad situation där Kalle Holmberg blev tufft tacklad på mittplanen medan spelet fick fortgå, vilket tränare Kim Bergstrand hade synpunkter på. Dock med rött kort som följd och Kim fick därmed lämna tränarbänken och kliva upp på läktaren.

Efter ett längre avbrott rullade sedan matchen igång igen och halvlekens bästa läge skulle komma för Haris Radetinac som smög sig fri i djupled ensam mot Nilsson Säfqvist, avslutet med vänstern smet dessvärre precis utanför. Även Kalle Holmberg fick ett fint skottläge kort därpå men HBK-keepern fredade kassen på nytt.

Nu var hemmatrycket påkopplat igen under ett antal minuter där Djurgården hotade frekvent medan Halmstad rensade och blockerade. Scenariot var likartat under de fyra övertidsminuterna där DIF öste på framåt men utan att få hål på HBK.

Mållöst i halvtid således men samtidigt kom rapporter om att BP var i ledning med 2-1 mot Brage vilket ökade möjligheterna till gruppseger ytterligare.

Andra halvlek 

Det var en oförändrad elva som klev ut för att spräcka nollan och det var full fart framåt direkt. Nya inspel matades in i boxen men det var återigen gulklädda försvarare som stod i vägen. Men efter ett par sprakande minuter minskade underhållningsvärdet igen i takt med att matchen sjönk i tempo.

I 55:e minuten var det dags för byte när Joel Asoro kom in istället för Kalle Holmberg medan Victor Edvardsen klev in centralt i anfallet. Publiken öste på med ”Kämpa Djurgården” och Asoro höll sig framme med en nick på inlägg från Pierre Bengtsson.

Intensiteten tilltog, volymen ökade och nu skulle bollen sjungas in i mål. Ett beprövat koncept som har fungerat förut och som fungerade alldeles utmärkt fortfarande. Efter en snabb omställning hittade Magnus Eriksson fram till Piotr Johansson som lämnat högerkanten och smugit med i mitten av planen. Avslutet var distinkt och jublet steg när Piotr firade sitt första mål i DIF-tröjan.

Ett mål som även fick fart på Halmstad som nu började flytta upp positionerna. DIF-defensiven var emellertid fortsatt solid med firma Ekdal/Hien som terminerade HBK-attackerna effektivt. Istället var det Djurgården som var närmast ytterligare ett mål när Victor Edvardsen kom helt fri med Nilsson Säfqvist som dock fick upp en hand och stoppade Evardsens chip som var på väg in i nät.

Men i 77:e osade det katt rejält bakåt när gästerna ställde om snabbt och Aleksandr Vasyutin stod för en fin räddning när han rusade ut och avstyrde Mikael Bomans avslut. Strax eter var Joel Asoro framme och nosade på ett mål när han bröt igenom i djupled och tvingade Malcolm Nilsson Säfqvist till ett nytt skickligt ingripande.

Det var chanser åt båda hållen nu och det var Halmstad som skulle få utdelning i 84:e minuten. Ett lågt inspel från höger möttes upp av Alexander Johansson vid bortre stolpen och det var 1-1 med sex minuter plus tillägg kvar.

Minuter som gick oerhört fort och det var de facto Halmstad som fick den vassaste chansen att avgöra i den 89:e minuten där Vasyutin räddade ett tungt skott och returen från Emil Mot Wikström hamnade lyckligtvis ovanför målramen.

Fler farligheter blev det inte under de tre tilläggsminuterna och krysset innebär att Djurgården vinner gruppen och avancerar till kvartsfinal.

På måndag kväll väntar en lottning av kvartsfinalerna där övriga resultat i sista cupomgången kommer att avgöra om Djurgården kan få hemmafördel som en av de fyra bästa gruppvinnarna.

 

5 mars, lördag 13:00Tele2 Arena

DjurgårdenHalmstads BK
1-1 (0-0)

  • MålskyttarPiotr Johansson 63'Alexander Johansson 84'
  • Gula kortVictor Edvardsen
  • Domare Victor Wolf
  • Publik 7097 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat