Företag

Två nya namn i DIF Hall of Fame

  • Historia
  • Föreningen
  • 22 mars 2022

Oscar Bomgren och Wilhem Arwe föräras plats nummer 12 och 13 i DIF Hall of Fame.

Oscar Bomgren

Oscar Bomgren föddes den 15 mars 1879 och var en av Djurgårdens första stora idrottsstjärnor. Backhoppning var hans huvudsakliga idrott och han var vid den tiden den enda som kunde konkurrera med de skickliga norrmännen. Hans skidor tillverkades en herre vid namn Lund, som bodde vid Värtan: Materialet var ek. Djurgårdslegenden Birger ”Birre” Nylund berättar:

”Värtagrabbarna blev duktiga backhoppare. De bästa bland de var Oscar Bomgren, Axel Andersson, Johan Hansson samt oförbrännerlige Calle Jahnzon. Den bästa bravaden gjorde de i Sundsvall 1900 då de belade de tre första platserna i nämnd ordning, men blev det också fest efteråt som sent skall glömmas.”

Oscar vann Skidfrämjandets backtävling sju gånger under perioden 1897 – 1908 och blev fyra vid Nordiska Spelen 1901.

1933 tilldelades han Svenska Skidförbundets Hederstecken, tillsammans med fem andra, varav ytterligare en, Einar Olsson, var från Djurgårdens IF.

Oscar var även med i Djurgården fotboll från starten 1899, och spelade i representationslaget de första åren.

Efter sin aktiva karriär ritade han hoppbackar och arbetade som chef för brandkåren i Huddinge. Oscar Bomgren avled 1952.
 

Wilhelm Arwe

“Wille” Arwe föddes den 28 januari 1898 i Ölserud, en halvö mitt i Vänern. När han var 7 år gammal kom han till Stockholm och vid 19 års ålder blev han medlem i Djurgården. Han var bandyspelare, intialt i IK Göta och sedermera i Djurgården. Han blev via bandyn initierad till ishockey och representerade även landslaget vid de olympiska sommarspelen i belgiska Antwerpen 1920, i just ishockey. Det svenska landslaget slutade på fjärde plats. 1921 deltog han i laget som blev Europamästare efter finalvinst mot Tjeckoslovakien med 7-4. Han deltog även i de olympiska vinterspelen 1924 i Chamonix. Även då kom det svenska laget på fjärde plats.

Wille var drivande i bildandet av Djurgårdens ishockeysektion 1922. 1926 var han del av laget som tog Djurgårdens första SM-guld i ishockey, genom att besegra Västerås med 7-1 inför 1.200 jublande fans på Stockholm Stadion. Han spelade ishockey för Djurgården 1922 – 1931. Han är stor grabb nr 6 i svensk hockey. Wille avled den 8 april 1980.

Senaste nyheter

Relaterat