Blytung förlust på övertid mot MFF

• 25 apr 2024

Det blev en intensiv, tight och tuff tillställning med få målchanser på Tele2 Arena där Malmö fick in ett segermål i samband med en hörna på tilläggstid.

Djurgården ställde upp med följande elva mot MFF:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dahl
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller och Theo Bergvall var de spelare som inte fanns tillgängliga för spel.

Det var en förväntat upptrissad stämning inför det klassiska tungviktsmötet mellan DIF och MFF med över 26 000 sålda biljetter till drabbningen. Inramningen var därmed maximalt laddad och kryddad med brittisk väderkänsla där ett ihållande regn hade strilat över huvudstaden under hela torsdagen för att sedan lätta i god tid inför avspark.

För Djurgårdens del gällde det att snabbt studsa tillbaka efter en besk derbyförlust och med tanke på att Malmö FF gått rent under de fyra första omgångarna var det av största vikt att se till att gapet upp till förstaplatsen krymptes – och absolut inte vidgades.

Gästande MFF kom till spel utan deras skyttekung Isaac Kiese Thelin samt Sergio Pena, som båda lämnades utanför truppen, medan den enda förändringen i DIF-elvan var att Besard Sabovic klev in från start på mittfältet.
Det fanns förväntningar om ett högt tempo direkt från start men de inledande minuterna var relativt beskedliga. Lagen sparrade lite mot varandra och i femte minuten kom sedan en snabb omställning från DIF där Deniz Hümmet testade skott som styrde till hörna.

MFF svarade upp med en chans för Gabriel Busanello som sköt över i hyfsat läge och matchen började skjuta fart. I 12:e minuten vart det blårändernas tur med en lurig inläggsfrispark från Samuel Leach Holm som oroade Johan Dahlin rejält.

Ny chans kom strax därpå med skottläge för Tobias Gulliksen som dessvärre drog bollen över ribban och trycket ökade på arenan. Skottvillige Leach Holm testade sedan på nytt i 17:e minuten och bollen flög strax ovanför krysset.

DIF var på gång nu, öste på framåt och sniffade på ett ledningsmål medan Malmö låg lågt och fick rensa. Men i 25:e stannade anstormningen av när Miro Tenho blev illa åtgången i en duell, omplåstring fick utföras utanför planen och DIF fick spela med tio man.

MFF fick en möjlighet att äta sig tillbaka in i matchen och radade upp ett par småfarliga hörnor.  Miro kom tillbaka in på planen efter 3-4 minuter, men efter ett tag tvingades han ändå till ett byte och Jacob Une Larsson klev in och ersatte.

Det smällde rejält nu och nästa spelare att bli bryskt behandlad var Tobias Gulliksen som lyckligtvis klarade sig helskinnad. Stämningen var minst sagt uppeldad på läktarna nu och kort därefter tvingades välbekante Oliver Berg att linka av efter en väldigt tuff tackling.

Rejält hetsigt således och domare Mohammed Al-Hakim hade fult upp med rättsskipningen på planen under ett antal minuter. Det furiösa tempot bedarrade sedan lite och sju minuters stopptid kom upp på skylten.

De förflöt utan några alltför heta chanser där ett löst skott från Sebastian Jörgensen var det enda hyfsade läget. Kort därpå gick pausvisslan och det var 0-0 efter en stundtals intensiv men ändå chansfattig halvlek mellan två starka försvar.

Det blev inga byten inför de avslutande 45 och publiken förberedde sig på fortsatt batalj. Det blev också nya heta dueller omgående men glest med chanser, även om skåningarna hade ett par småfarliga hörnor.

Det var mer MFF nu som kom in i en bra period och klockan tickade upp mot timmen spelad. Djurgården fick ingen ordning på uppspelen, men fick en gratishörna i 58:e som ledde till några minuter av tryck och fler hörnor.

I 62:a var det sedan gästernas tur att hota när Marcus Danielson sprang ihop med Jacob Widell Zetterström i samband med en rensning i straffområdet och bollen smet strax utanför. Matchen börjar ta fart på nytt och DIF började ösa på mer framåt och ta över.

Trippelbyte följde sedan i 67:e minuten där Gustav Wikheim, Tokmac Nguen och Haris Radetinac klev in medan Oskar Fallenius, Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet klev av.

En fjärdedel kvar av matchen och Djurgården gick för vinst mot den kompakta MFF-muren i defensiven. Tokmac Nguen försökte sig på en fräckis när han försökte lobba in den från snäv vinkel med kvarten kvar men bollen drogs en bit över.

Publiken manade på från läktarna med ”Full fart framåt” och det var Djurgården som hade greppet. Avsluten var dock fåtaliga och minuterna tickade iväg fort. Men attackviljan skulle få en abrupt paus i 83:e minuten när Tokmac Nguen fick ett direkt rött kort efter att ha knuffat till Derek Cornelius som sedan föll ihop teatraliskt.
Ett domslut som inte uppskattades av majoriteten på arenan, specielt med tanke på den oerhört tillåtande nivån som rått tidigare under matchen.

Reducerat manskap och sju minuter plus tillägg kvar och premisserna ändrades raskt. Nu gällde det att stänga igen bakåt men Gustav Wikheim hade pigga ben och tvingade fram en frispark när Stryger Larsen kapade honom bryskt.

Ingen farlighet kom på den frisparken men viktiga minuter som gick och matchklockan drog upp på 90. Fem minuters tillägg väntade och i 91:a kom Peter Therkildsen in med pigga ben samtidigt som Lucas Bergvall klev av.
I 92:a minuten blev det dock rejält oroligt när ett farligt avsut räddades skickligt av Jacob Widell Zetterström.
Men via den efterföljande hörnan skulle dessvärre bollen hamna i nät när JWZ räddade en nick på nytt men Erik Botheim kunde sätta returen i mål.

Långt ifrån rättvist sett till matchbilden i en kamp där 0-0 hade varit ett rimligt slutresultat, men fotbollen tar som bekant inte hänsyn till sådana faktorer.
Bistert och surt men inget mer att göra än att knyta näven och ladda om på nytt.

Det täta matchandet rullar vidare med ett par dagars återhämtning innan det är dags att välkomna GAIS till den blårandiga hemmaborgen på söndag. Avspark sker 16.30 och har du ännu inte skaffat din biljett kan du göra det här.

25 april, torsdag 19:00Tele2 Arena