Företag

Medlem – skyldigheter och rättigheter

””En medlem, en röst”. Medlemsmakten är den grundläggande principen i styrningen av svensk fotboll. Men den makten är inte bara en rättighet, den innebär även ett ansvar och en skyldighet.

Medlemmarnas rätt att delta i föreningars beslutsfattande utövas vid dess årsmöten. Mandatet omfattar att välja förtroendevalda – främst styrelseledamöter, valberedning och revisorer. Därtill att vara med och fatta principiella och vissa strategiska beslut.

Det finns mycket att vinna på bred delaktighet men det kräver att man från klubbledningen arbetar med den demokratiska kulturen bland medlemmarna – och att medlemmarna arbetar med sig själva. För medlemskap är inte bara rättigheter, det är även ansvar och skyldigheter.

Så, vad bör man kräva av sig själv, som medlem?


Hålla sig informerad

Ett grundläggande ansvar, om man vill vara en del av beslutsfattandet, är att efter bästa förmåga inhämta den information som krävs för att fatta välgrundade beslut. Man kan sammanfatta det på följande vis:

· Att sätta sig in i föreningens organisation och styrning – inklusive vilka beslut som bör fattas av medlemmar och vilka som bör tas i andra instanser.

· Att sätta sig in i föreningens strategiska planer, målsättningar och rapporterade utfall.

·  Att följa föreningens utveckling genom redovisningar av nyckeltal, exempelvis i verksamhetsberättelser och årsredovisningar.

Det ska sägas att det här inte alltid är så lätt för alla, men man kan komma långt bara genom att tala med varandra. Det ska även betonas att medlemmarnas inflytande berör föreningens övergripande och långsiktiga utveckling. Från föreningsdemokratiskt perspektiv är det inte i första hand tabellplacering eller aktuell formkurva som är viktig.


Aktivitet

Demokrati förutsätter därutöver att medlemmar tar ansvar för att den ska vara levande. Det krävs kritiskt tänkande och aktivitet.

· Tycker man något, säg det. Det gör inget om inte alla håller med. Demokrati förutsätter att inte alla tycker lika.

· Hjälp ansvariga. Har du en synpunkt på styrelsens arbete, framför det direkt till dem – de kanske håller med? Framför även synpunkter eller förslag på styrelsekandidater till valberedningen.

· Är det olustigt att ställa sig inför hundratals personer på ett möte, hitta andra kanaler. En podd? Ett öppet brev? Ett mail direkt till förtroendevalda?

· Är informationen från förening eller styrelse knapphändig, efterfråga mer.

I en demokrati är målet att den bästa idén vinner, inte att personen med högst ämbete eller medlemmen med högst röst alltid får som den vill.


Respekt – för system och individer

Det kritiska tänkandet och det aktiva förhållningssättet, bör dock ramas in av respekt både för individer och för det demokratiska systemet. Vad innebär det? Exempel:

· Visa respekt mot meningsmotståndare. Respekt visas i både ord och handling.

· Respektera sanning efter bästa förmåga – undvik lögner eller medveten hårdvinkling.

· Respektera demokratiska beslut, även då man inte instämmer. Detta gäller både medlemmar och klubbledning.

· Respektera demokratin både som system och som idé. Tänk efter vad man som medlem rimligen bör försöka påverka, samt på vilket sätt det bör göras.

Demokratin är i grunden en idé. Det räcker inte att följa de regler som exempelvis stadgarna sätter upp. Ska demokratin fungera, så måste vi även leva upp till dess ideal. Ibland handlar det om att inse att man inte får exakt som man vill – och att det är okej”.

 

Läs mer: https://enablesverige.com/2024/10/17/7-medlemmarna/

Materialet är framtaget av Enable Sverige, en resurs för svensk fotboll inom bland annat Governance och föreningsdemokrati.