Kryss mot Sirius på Enavallen

• 28 juni 2024

Samuel Leach Holm och Besard Sabovic stod för målen när Djurgården spelade 2-2 i fredagens träningsmatch.

Djurgården mönstrade följande elva på Enavallen:

Jacob Widell Zetterström
Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Marcus Danielson, Keita Kosugi
Samuel Leach Holm, Besard Sabovic
Gustav Wikheim, Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller, Piotr Johansson, Samuel Dahl, Malkolm Nilsson Säfqvist och Haris Radetinac var de spelare som inte fanns tillgängliga för truppen.

Med ett par veckors träning i benen efter sommaruppehållet var det dags för att trimma laget ytterligare inför den allsvenska omstarten i fredagskvällens träningsmatch mot IK Sirius. Det var två starka startelvor med tydlig tävlingsprägel som klev ut på ett välbesökt Enavallen i Enköping för att kicka igång matchen där inramningen bjöd på kvav hetta blandat med moln och regnrusk.

Det var bra fart från start från båda lagen och både Tokmac Nguen och Tobias Gulksen sniffade på fina lägen redan efter några minuter. I fjärde minuten var det nära en DIF-ledning efter ett Drammen-samarbete där Nguen lyfte fram till Gulliksen vars skott smet metern över.
Samma scenario utspelade sig sedan minuten senare på andra planhalvan när Melker Heier sköt strax över målramen i ett utmärkt läge.

I övrigt var det ett framåtlutat Djurgården som kombinerade fint och öste på framåt där även Peter Therkildsen testade skott i tionde minuten, tyvärr for bollen en bra bit utanför stolpen. Med kvarten spelad jämnade sedan bollinnehavet ut sig alltmer och det smälldes på ordentligt i duellerna trots att det var träningsmatch.

I 19:e minuten blev det dock oroligt bakåt när Leo Walta rann igenom i djupled, resolut försvarsarbete från Marcus Danielson ordnade dessbättre upp situationen. Sirius följde upp med en bra period under ett antal minuter, med en stabil DIF-defensiv höll fortet och släppte in till några alltför vassa chanser.

Med knappa halvtimmen spelad blev det oroligt bakåt igen när Sirius kom i 3-mot-2-läge efter lite slarv i uppspelsfasen, de blåsvarta lyckades inte förvalta läget och det var fortsatt mållöst. Kort därpå låg ett baklängesmål onekligen i luften när Youssef Salech slet sig loss fri mot mål och var på väg att runda Jacob Widell Zetterström. Sirius-anfallaren fastnade dock i en alltför utdragen dribblingsraid och chansen rann iväg.

För Djurgårdens del var det glesare med offensiva framstötar under en period där en småfarlig inläggsfrispark från Samuel Leach Holm i 35:e minuten var det mest hotfulla som frambringades. Närmare var istället Sirius Marcus Lindberg som nickade utanför i ett bra läge strax efter.

Nästa farlighet kom från välbekante Noel Milleskog som tvingade Jacob Widell Zetterström till en fin räddning. Den efterföljande hörnan blev ännu farligare där JWZ avstyrde ett sjävmål med ett akrobatiskt ingripande.

Men även DIF skulle hota via en hörna när Peter Therkildsen nickade i stolpen i 43:e minuten. Det var chanstätt mot slutet och Jacob Widell Zetterström stod för ännu en räddning när Melker Heier gick på avslut.

Ett försök från Tokmac Nguen som smet över ribban var sedan det sista som hände innan domare Faruk Nehdi blåste av en händelserik första halvlek som slutade mållös. Detta trots fina chanser åt båda hållen där Djurgården inledde bäst, men där Sirius gradvis åt sig in och fick ett visst övertag i matchen.

Det blev ett byte inför de avslutande 45 där Miro Tenho kom in medan Marcus Danielson klev ut. Två minuter in i halvleken skulle sedan nollan spräckas när Samuel Leach Holm slog en slug frispark från vänsterkanten som lurade Sirius-keepern Jacob Tånnander rejält.

Frisparkar mot Sirius verkar onekligen vara en specialitet för Leach Holm och det var ledning med 1-0 inför jublande DIF-supportrar på läktarna. Sirius flyttade fram och gick för kvittering, men Djurgården var hungriga på mer och Tokmac Nguen hotade med ett farligt avslut i 54:e minuten som styrdes till hörna via en blåsvart försvarare.

Inget mål då men det skulle komma minuten efter. Besard Sabovic vann boll högt uppe i banan, väggade med Tokmac Nguen och chippade sedan elegant in bollen öven en utrusande Tånnander.

Ett mycket vackert fotbollsmål, men det blev farligt bakåt kort därpå när ett inspel i boxen från Henrik Castegren fångades upp av JWZ precis innan det skulle styras i mål.

Ett kvadrupelbyte följde sedan i 57:e minuten när Magnus Eriksson, Albin Ekdal, Oskar Fallenius och debuterande Patric Åslund klev in. Detta samtidigt som Besard Sabovic, Tokmac Nguen, Samuel Leach Holm och Gustav Wikheim gick ut.

Nya pigga ben in i den kvava hettan och Djurgården skapade tryck framåt. Peter Therkildsen var nära på nytt men skottet blockades av ett Sirius-ben. I övrigt var det mycket bollinnehav för Sirius mot ett DIF som sjönk lite lägre.
Chansmässigt var det dock hyfsat lugnt bakåt så långt. Men med knappa tjugo minuter kvar av matchen kom ett reduceringsmål när André Alsanati smög upp på bortre stolpen och kunde raka in ett inspel från vänster.

Djurgården svarade upp med ett sista byte då Theo Bergvall äntrade planen samtidigt som Tobias Gulliksen klev av. Kvarten återstod och även om resultatet är sekundärt i träningsmatcher är det ju alltid härligt med vinst.

Djurgården stack upp i enstaka attacker men fokuserade på att stänga igen bakåt medan minuterna rann iväg. Ett hyfsat farligt vänsterskott från Adam Wikman i 85:e minuten oroade lite, ett ännu bättre läge fick emellertid Magnus Eriksson på PeterTherkildsens inlägg där Manges skott dessvärre smet ovanför målramen.

Klockan tickade upp på 90 minuter och segern såg ut att vara i hamn. Men på övertid skulle Sirius kvittera genom August Ljungberg som fick skottläge i samband med en inläggsfrispark. Bollen gick i nät via stolpen och det var utjämnat till 2-2.

Vilket också blev slutsiffrorna när visslan gick kort därpå och därmed fick Djurgården nöja sig med kryss. Resultat är som sagt sekundärt i den här typen av match och tränare Kim Bergstrand drog inte alltför stora växlar i analysen av prestationen.
– Lite semester-mood stundtals när det gäller beslutsfattande och kanske inte så piggt och rappt ute på planen. Men vi får något att titta och förhålla oss till när vi går in i en ny träningsvecka och sedan ser vi nog betydligt fräschare ut när det ska börja tävlas, summerade Kim för Max.

Härnäst väntar en fullmatad träningsvecka följt av en allsvensk återstart borta mot IFK Norrköping måndagen den 8 juli. Därefter väntar hemmamatch mot IFK Värnamo söndag den 14 juli på Tele2 Arena, biljett till den matchen köper du här.

28 juni, fredag 18:00Enavallen