DIF fick inte hål på Åtvidaberg

• 20 juli 2015

Ett segerjagande Djurgården fick nöja sig med en poäng mot tabelljumbon Åtvidaberg som höll undan och fick med sig 0-0 på Tele2 Arena.

Det var ett DIF med en svit på tolv raka obesegrade matcher som klev ut på Tele2 Arena med vissa förändringar i startelvan. Kerim Mrabti flyttade ut på skadade Haris Radetinacs högerkant och Jesper Karlström klev in i centralt på mittfältet istället för avstängde Kevin Walker. På topp startade en numera fullt frisk Nyasha Mushekwi på topp istället för Sam Johnson.

Att motståndarlaget Åtvidaberg parkerar i botten av tabellen märktes dock inte inledningsvis då gästerna inledde bäst och skapade ett visst tryck. Anfallen parerades dock skickligt av DIF-försvaret där Emil Bergström och Omar Colley höll undan bra. Den sistnämnde drog dock på sig ett rejält sår i huvudet när han skallade ihop med Tor Öyvind Hovda i 10:e minuten och tvingades till hård bandagering. En komplicerad omplåstring som tog tid och dessutom behövde fixas till två ytterligare gånger under den första halvleken.
– Det här hoppandet med att spela med tio man tre gånger under första halvlek var inte gynnsamt för vår rytm, konstaterade Pelle Olsson angående Omars huvudskada.

Djurgården jobbade sig sedan gradvis in i matchen med två fina möjligheter. Först nickade Amadou Jawo utanför i ett bra läge efter en vänsterhörna och strax därefter var Nyasha Mushekwi nära ett drömmål. Pigge Kerim Mrabti stod för ett elegant förarbete och spelade in till Supermush som prickade ribban med en liggande bicycleta.

DIF höll i taktpinnen under den kommande perioden och Daniel Berntsen hade ett farligt inlägg som var nära att resultera i 19:e minuten medan Mushekwi fick en ny chans i 23:e. Dessvärre fick Nyasha ingen kraft i nicken när han omarkerad fick stå och måtta med skallen mitt i boxen.

Åtvid hotade även de och främst genom John Owoeri som först testade Höie i en snabb omställning för att sedan skjuta i burgaveln när han löpte sig fri i djupled med halvtimmen spelad. Gästerna fortsatte att spela bra under återstoden av halvleken men DIF fick ändå två bra lägen i slutminuterna: Först genom Jesper Karlströms frisparksinlägg som var nära att skarvas i mål och på den efterföljande hörnan såg det ut att bli tredje gången gillt för Mushekwi, men den för dagen storspelande Henrik Gustavsson i ÅFF-kassen tippade skottet över.

Mållöst i paus och Pelle Olsson var inte nöjd med utfallet av första halvlek.
– De börjar bra och det är stora ytor på Tele2 Arena vilket passar ett passningsskickligt lag som Åtvidaberg. De höll i bollen och visade gott självförtroende trots tabellplaceringen. Vi var på väg att jobba oss in i matchen och börja bearbeta dem som man behöver göra under nittio minuter. Men Omars huvudskada och de tre perioderna med tio man på planen störde rytmen. Det tärde på oss och kunde ge Åtvid stunder med ett kontrollerat bollinnehav, analyserade Pelle.

I andra halvlek hade Omar Colley ordning på bandageringen och DIF inledde med två bra lägen. Kerim Mrabti snurrade sig fri på högerkanten och spelade in till Mushekwi som tyvärr inte fick ordning på bollmottagningen. Strax därpå snudd på repriserades situationen när Mrabti lyfte in bollen till Mushekwi som försökte sig på en ny bicycleta – den här gången gick dock bollen över ribban.

De 13 065 på läktarna manade på med ”Kämpa Djurgården” och även om Åtvid stack upp i enstaka farligheter så var det DIF som hade initiativet. Ett par straffsituationer diskuterades också flitigt på läktarna men domare Jonas Eriksson tyckte annorlunda och vinkade avvärjande båda gångerna när Kerim Mrabti respektive Nyasha Mushekwi gick omkull i straffområdet.

Med halvtimmen kvar kom Sam Johnson in istället för Amadou Jawo och den liberianske strikern var mycket nära att bli matchhjälte när han skarvnickade Jesper Arvidssons vänsterinläg i 68:e minuten. Burväktare Gustavsson reflexräddade dock skickligt och i 74:e var det bud på mål igen men Mushekwi skarvade Berntsens inlägg utanför.

I ett sista försök att skapa variation i anfallsspelet kom även Stefan Karlsson in istället för Jesper Karlström medan Kerim Mrabti gick in centralt. Den blårandiga forceringen var tung men Gustavsson briljerade åter igen i 83:e med en räddning på en ny nick från Sam Johnson.

Med tre minuter kvar såg nollan äntligen ut att spräckas när Mushekwi lyfte bollen mot mål men en akrobatisk enhandsräddning från Gustavsson stoppade DIF på nytt medan returen sedan rensades från mållinjen. Trycket fortsatte under de drygt fyra tilläggsminuterna och Alexander Faltsetas kunde blivit matchvinnare när han fångade upp en andraboll och gick på skott strax utanför straffområdet. Avslutet hamnade dessvärre också strax utanför och matchen slutade därmed mållös.

Summa summarum en poäng bärgad och trettonde raka obesegrade matchen men Pelle Olsson hade givetvis hoppats på mer.
– I andra halvlek så bearbetar vi dem på ett bättre sätt och trycker ner dem och då blir det tjugo minuters rejält tryck. Hade vi haft en bättre första halvlek hade vi kanske tröttat ut dem och fått ner dem tidigare. Samtidigt har vi avgjort matcher sent tidigare men man kan inte räkna med att det alltid blir så att man sticker dit det där avgörande slaget. Så den här gången stannade det vid 0-0 även om vi skapade tillräckligt många chanser för att vinna matchen. Vi spelade också tillräckligt bra försvarsspel för att hålla nollan så det låg där framför oss men vi lyckade inte greppa den där trepoängaren den här gången, resonerade Pelle efteråt.

20 juli, måndag 19:00Tele2 Arena