Buya Turay sköt DIF till serieledning 

Djurgården fick ingen enkel resa mot ett hårt kämpande Blåvitt men ett sent mål från Buya Turay såg till att samtliga tre poäng hamnade hos de nya serieledarna.

Djurgården klev ut på ett relativt vårvarmt och stämningfyllt Tele2 Arena med högt ställda förväntningar på laget efter urladdningen mot ÖSK i omgången innan. Den här gången saknades dock vadskadade målmaskinen Aslak Witry i den i övrigt intakta startelvan vilket innebar att Elliot Käck flyttade över som högerback medan Jonathan Augustinsson klev in till vänster i försvaret.

För gästande IFK Göteborgs del fanns återvändande strikern Lasse Vibe tillbaka i laget, dock inte från start där istället 17-åriga utropstecknet Benjamin Nygren återfanns på topp. 

Det var en pigg blårandig start de första minuterna men första farligheten stod gästerna för när Giorgi Kharaishvili brände av ett tungt skott som smet strax över. För Djurgårdens del blev det sedan ett metodiskt sågande för att ta sig igenom ett lågt stående motståndarförsvar. Något som skulle visa sig knepigt samtidigt som gästernas omställningar var kvicka och oroande där Kharaishvili hotade igen med ett friläge strax efter.

I 22:a minuten lyckades ändå DIF dyrka upp Blåvitts mur genom klurig bollbehandling av Astrit Ajdarevic som rullade fram Fredrik Ulvestad vars skott dessvärre parerades av Ioannis Anestis i Gbg-kassen. Strax efter var Jonathan Ring snubblande nära att bryta sig igenom mot mål men stoppades i sista stund.

En signal om att DIF kanske var på gång och ”Kämpa Djurgården” skanderades på läktarna. Men istället blev det fortsatt ställningskrig med en ny kontring från gästerna där Benjamin Nygren prickade stolpen. För Djurgårdens del blev det inte mycket framåt även om Jonathan Ring hade en hyfsat farlig nick mot slutet som dock hamnade i nävarna på Anestis.

Efter två övertidsminutert kom sedan en befriande halvtidssignal från domare Andreas Ekberg som gav Kim & Tolle en möjlighet att justera matchbilden. 

Dock inga byten efter pausen men det behövdes inte heller. Elliot Käck nickade fram till Jonathan Ring som sprintade loss på vänsterkanten och slog ett vältajmat inlägg till en framrusande Fredrik Ulvestad. Nicken satt stenhårt ribba in till ett orkanliknande jubel på Tele2 Arena.

Ett mål som satte fart på matchen och även på IFK Göteborg som tvingades flytta upp positionerna. Vilket också gav effekt och inbytte Lasse Vibe hotade rejält med en nick i stolpen, efter en grym räddning från PK Bråtveit, och Djurgården hade svårt att få grepp om spelet.

Receptet blev ett byte där Kevin Walker kom in istället för Astrit Ajdarevic i 67:e minuten och när sedan Giorgi Kharaishvili drog på sig sitt andra gula kort strax efter såg det onekligen hoppfullt ut. 

Elliot Käck öste förvisso på trots att han var på fel kant och hotade med ett tungt skott men det var fortsatt trögt framåt och istället var det ett reducerat Blåvitt som skapade mest framåt. Ett trögt Djurgården försökte bevaka ledningen men det kändes långt ifrån säkert och i 82:a minuten kom också kvitteringen när Benjamin Nygren stötte in bollen till 1-1.

Det såg inte alltför ljust ut i det skedet men det beslöt sig Jonathan Ring för att ändra på. De kvicka fötterna sprintade sig fram på vänsterkanten och skickade in ett perfekt inspel till målmaskinen Buya Turay som sin vana trogen gjorde mål för tredje raka matchen.

Ljudnivån på arenan var öronbedövande och därefter kunde Djurgården hålla undan under de sista övertidsminuterna och plocka hem den sjätte raka allsvenska segern mot IFK Göteborg. Tre sköna poäng som också innebär serieledning och en riktigt fin start på Allsvenskan 2019. Dock en prestation som inte var helt godkänd, enligt tränare Thomas Lagerlöf.
– Vi möter ett väldigt bra Göteborg idag som gör mycket bra saker i matchen och för vår del känner jag att vi som tränare gjort något galet som inte får spelarna att prestera bättre. Allt det som vi gjord bra i förra matchen är i stort sett borta där vi spelar långsamt och stillastående. Det var mycket som var galet idag så den här poängen räddade vi med lite individuella prestationer och ska vara tacksamma för att vi får hem dem, sa en kritisk Tolle efteråt.

Det förändrar dock inte det faktum att Djurgården nu leder serien och nu närmast blickar vi fram emot bortamatchen mot nytt Göteborgsmotstånd i form av BK Häcken. En spännande seriefinal innan det är dags för nytt allsvenskt klassikermöte på hemmaplan mot IFK Norrköping torsdag den 25 april. Full fart framåt!

Matchen presenteras av
Senaste nytt
Fler nyheter