DIF inleder sportsligt samarbete med Tonsser

Djurgårdens IF inleder ett samarbete med den danska spelarplattformen Tonsser. Den appbaserade tjänsten erbjuder fotbollsspelare världen över möjligheten att själva äga sin profil som spelare.

Appens funktioner kan liknas vid Linkedin och Instagram kombinerat, där spelare kan hantera sin profil som spelare samt lägga till statistik kring spelade matcher, klipp från sina matcher och ytterligare statistik och information om sig själva. Spelarna på plattformen kan också lyfta och intyga varandras förmågor. All data kontrolleras och verifieras genom Tonssers algoritmer, som säkerställer korrekt information. Plattformen erbjuder möjligheten för spelare att synas i sin ”community” och klubbar, nationellt och internationellt. I Frankrike har exempelvis över 700 000 spelare tillgång till appen, som mest riktar sig mot ungdomsspelare utan avtal.

DIF först ut i Sverige

Tonsser har i de länder där företaget verkar valt ut ett fåtal klubbar som de har officiella samarbeten med. I Sverige blir Djurgården den första och totalt en av få klubbar som Tonsser kommer samarbeta med. Andra klubbar som Tonsser samarbetar med inkluderar AZ Alkmaar, FC Köpenhamn, Crystal Palace FC, KV Mechelen och KAA Gent. Klubbar som är partners med Tonsser får tillgång till spelarprofiler utifrån de önskemål och profiler som klubben efterfrågar.
- För Djurgårdens pojkakademi blir Tonsser i ett initialt skede ett komplement i synen på de spelare i 14-19 års ålder som vi följer och scoutar i Stockholmsområdet, förutsatt att de har en profil på appen. Men Tonssers databas kan även hjälpa oss att identifiera ytterligare spelare i Stockholm och Sverige som i sin miljö visar fina egenskaper och som kan vara intressanta för spelare i DIF. Djurgårdens pojkakademi har inte för avsikt att använda databasen för att rekrytera internationellt, där är vi inte ekonomiskt och det finns många bra fotbollsspelare i Stockholm, säger Djurgårdens Akademichef på pojksidan, Christian Krigström Gentile, som är ansvarig för samarbetet och kontakten med Tonsser för klubbens räkning.

Internationell uppmärksamhet

Djurgårdens ungdomsspelare kommer numera kunna ha en profil på appen och exponeras för internationella klubbar.
- Alla klubbar på den här nivån har sin plats i fotbollens näringskedja, så om en internationell klubb är intresserad av våra spelare är det bara att acceptera och vara glad. Genom att vara partners med Tonsser har vi bättre insyn i om våra spelare finns på plattformen, och om någon spelare uppmärksammas i ett internationell sammanhang är det troligt för att han har gjort något bra i vår miljö. De flesta av våra spelare är välscoutade oavsett. Appen är mer till för spelare som är skickliga men inte är i en lika ’exponerad’ miljö”, säger Christian Krigström Gentile.

Samarbetet kostar inte Djurgården någonting.
- Nej, i det här läget så är det ett win-win samarbete där respektive expertis kommer att vara positivt för båda parter. Vi tror att tillgången till data på ungdomsspelare är ett viktigt och tidsenligt instrument för att hjälpa oss vara framgångsrika i vårt talangarbete. Vi är väldigt stolta och glada över att ha nått den här överenskommelsen om samarbete med Tonsser, säger Krigström Gentile.

Tonssers hemsida kan du läsa mer om deras verksamhet och även se en kortare film om hur deras verksamhet fungerar.

Senaste nytt
Fler nyheter