Företag

Djurgården och Röda Korset i samarbete om första hjälpen

  • 18 juni 2021

Kunskap om första hjälpen räddar liv. Tillsammans med Röda Korset ska Djurgården Fotboll nu utbilda sina anställda.

De första minuterna vid ett olycksfall eller akut sjukdom är ofta avgörande för hur det ska sluta. I väntan på ambulans eller annan professionell sjukvård finns det många viktiga insatser som kan göras. Insatser som kan vara livsavgörande.

Under vägledning och utbildning via Röda Korset, världsledande inom första hjälpen, kommer Djurgården Fotboll nu att utbilda samtlig personal, inklusive spelare och ledare i herr- och damlaget, inom första hjälpen och Hjärt-Lungräddning (HLR). Även ledare inom DIF Ungdom kommer att utbildas.

- De flesta hjärtstopp sker inte inför miljonpublik. Det är viktigt att vi engagerar oss i frågan. Liv kan stå på spel. Vi var många som såg live eller läste efteråt vad som hände i EM med Danmarks Christian Eriksen. Vi ska, även om vi har många rutiner på plats, stå beredda om olyckan är framme, säger Henrik Berggren, vd i Djurgården Fotboll.

- Att ha Röda Korsets expertis med sig i fortsättningen känns tryggt och som en utmärkt förutsättning för arbetet, säger Henrik vidare.

Sedan tidigare arbetar Djurgården Fotboll med mobila hjärtstartare. Herrlagets naprapat och medicinskt ansvarige, Karl Barrling, berättar om rutinerna.
- Vi har alltid medicinskt utbildad personal på plats med truppen. Vi står alltid redo med hjärtstartare om det skulle behövas. Vi ska alltid vara redo. Vi gör årliga ultraljud av hjärta och EKG för att få ut en screening ut av status på hjärta, säger Karl Barrling som tillägger att även DIF Ungdom jobbar med screening av hjärtat.

Karl Barrling (mitten), medicinskt ansvarig i Djurgården Fotboll. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Upptäcka avvikelser

Såväl Djurgårdens dam- som herrlag har en kardiolog kopplad till laget.
- Genom att ha det här förebyggande arbetet kan vi upptäcka avvikelser, som i fallet med Melker Jonsson där vi gjorde ett ingrepp i förebyggande syfte, i tidigt skede, säger Barrling.

Med kunskap om första hjälpen vågar du vara handlingskraftig och agera när olyckan är framme. Det kan exempelvis handla om att kontrollera livstecken, utföra hjärt-lungräddning, stoppa en blödning, förebygga livshotande cirkulationssvikt och även larma.
- Alla människor borde gå en utbildning i första hjälpen. När en katastrof eller olycka inträffar kan första hjälpen och Hjärt-Lungräddning vara skillnaden mellan liv och död. Därför är det oerhört viktigt för oss att utbilda så många människor som möjligt för att sprida kunskapen, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda Korset.

I Röda Korsets app "Våga rädda liv", som även ges som webbkurs lär du dig första hjälpen genom att själv agera och hjälpa människor i olika situationer. Bara att du gör något ökar en medmänniskas chanser att överleva!

Kom igång här

Magnus Eriksson (tv) tillsammans med Röda Korsets utbildare (mitten) och Karl Barrling (th). Den 22 juni påbörjas utbildningen för herrlaget. Foto: Svenska Röda Korset

Senaste nyheter

Relaterat