Djurgårdsduo nominerade till prestigefylld ungdomsutmärkelse

Mattias Mitku och Melker Jonsson blev nominerade när Unicoach släppte de olika kategorierna till Årets Spelare under fredagen.

Årets Unicoachspelare går till en spelare i varje lagdel som den senaste säsongen gjort utmärkande insatser i P19-Allsvenskan, visat mognad och ledaregenskaper i sitt spel.
- Det var jättekul att höra! Vi hade ett otroligt starkt lag med bra tränare och kemi i gruppen. Det kändes verkligen som vi hade chans på SM-guldet innan så slutspelet fick avbrytas på grund av pandemin, säger Melker Jonsson.
 
Såväl Melker Jonsson som Mattias Mitku var tongivande när Djurgårdens PA19-lag vann grundserien av Allsvenskan Norra under 2020 med tio segrar på 13 matcher. Spelarnas framfart gick inte obemärkt förbi för sportchef Bosse Andersson som gav dem båda lärlingskontrakt i A-laget under 2020, där Mattias Mitku för ett par veckor även skrev ett tvåårskontrakt.
- Det är såklart en jätteframgång att två spelare bli nominerade till Årets Unicoachspelare för säsongen som gick, i slutändan så är det ett kvalitetsmått på den utbildning vi bedriver och att de spelare som kommit längst i vår verksamhet verkligen tillhör Sverigetoppen, säger Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgårdens pojkakademi.

Melker Jonsson, nominerad till Årets Unicoachback. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Den 15 januari meddelas vem som vinner Årets Unicoachback och Årets Unicoachmittfältare. Utöver Melker Jonsson är även Niclas Bergmark (Örebro SK) och Dino Sahilovic (IFK Norrköping) nominerade till Årets Unicoachback. Mattias Mitku tampas med Samir Maroouf (BK Häcken) och Kevin Holmén (IF Elfsborg) om utmärkelsen Årets Unicoachmittfältare.

Ska skapa framtida elitspelare

Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Unicoach är ett långsiktigt samarbete mellan Unibet och Svensk Elitfotboll där Svensk Elitfotboll har projektledarrollen. Inriktningen är att utbilda tränare och ledare så att de kan jobba heltid och skapa en så bra miljö som möjligt för unga talanger att utvecklas i. Det övergripande målet med samarbetet är att skapa framtida elitspelare till våra elitklubbar.
 
Unibet satsar från 2020 totalt 15 miljoner kronor per år i arbetet med Unicoach. Resurserna kommer fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess.  Genom Unicoach så får klubbarna med ökade resurser, men också nya kunskaper och ytterligare fokus på de som har största påverkan på framtidens elitfotbollsspelare i Sverige – ledare, coacher och tränare. Ambitionen är att ge dessa nyckelpersoner ännu bättre möjligheter i sin vardag.

Senaste nytt
Fler nyheter