Företag

Djurgården får 1,1 miljoner från Unibet i Europastöd

  • Föreningen
  • 15 juni 2023

För andra året i rad är vi kvalificerade för kvalspel till Europa Conference League. Som en hjälp på traven får Djurgården 1 166 000 från Unibet och den så kallade Europafonden.

De fyra svenska klubbarna som kvalificerat sig till sommarens Europakval 2023 delar på sju miljoner kronor. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League.
– Vi är glada om vi kan vara en bidragande del i att svenska klubbar lyckas nå ut i Europa. Det är en otroligt viktigt för svensk fotbolls utveckling, både sportsligt och ekonomiskt, säger Viktor Tjernström, tf Sponsorchef på Unibet.

Unibet fyller varje år Europafonden med fem miljoner kronor. Pengarna ska betalas tillbaka gånger 1.5 ifall man når ett gruppspel i Europa, något som både Malmö FF och Djurgården gjorde 2022. Överskottet läggs sedan på nästa års fond för att kommande svenska klubbar som kvalar till Europa ska få så bra förutsättningar som möjligt att klara av kvalspelet.
– Ett stort mål med Unibets sponsorskap är att svensk elitfotboll ska bli så framgångsrik som möjligt. Europafonden är ett av initiativen mot det målet. Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg eller tar sig till gruppspelet, men fram tills dess ställer det krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp. Vi på Unibet hoppas att dessa miljoner från Europafonden ska kunna hjälpa till en bit på den resan, säger Viktor Tjernström.

Pengarna i Europafonden fördelas så att regerande svenska mästarna får 50% från potten för att kvala till Champions League medan övriga tre klubbar får 1/6 vardera av pengarna för att kvala till Europa Conference League.

Kvalspelet för vår del inleds den 27 juli. Läs mer om biljetter till hemmamatchen här.

Senaste nyheter

Relaterat