Motioner inför årsmötet 2021

Tre motioner har inkommit till styrelsen i Djurgården Fotboll att ta ställning och yttra sig om.

Den 2 juni kl. 18:00 planeras Årsmöte i Djurgården Fotboll på Stockholms stadion. Tre motioner har inkommit till styrelsen inför detta möte. I en av motionerna föreslås att alla match-, jubileums- eller specialtröjor alltid ska ha någon form av vertikala ränder. Förstauppsättningens ränder föreslås att alltid vara mörk- och ljusblå. Eventuella kommersiella ränder, till exempel adidas logoränder, ska inte inräknas enligt inkommen motion.

Övriga motioner (2) tar upp kommande fotbolls-VM i Qatar 2022. Båda motionerna önskar att Djurgårdens IF arbetar för en bojkott av mästerskapet. Senast den 31 maj publiceras (på DIF.se) styrelsens svar på inkommna motioner.
 
Till punkt 17 på fastställd dagordning, Ärenden föreslagna av styrelsen, finns till mötet den 2 juni inga sådana.
 
Mer information och uppdateringar inför stundande årsmöte kommer på DIF.se kommande veckor.

HÄR kan du anmäla dig till mötet

Vill du bli medlem i Djurgården Fotboll? Bli det här!
 

Motionerna (3) i sin helhet

1: Randiga matchställ
Olle Björkman – medlemsnummer 19100
 
Bakgrund
"Djurgårdens blårandiga fotbollströjor är ju alltsedan tillkomsten för drygt hundra år sedan, inte bara vårt varumärke, utan vår själ och vårt hjärta. Utseendet växlar genom årtiondena, men de vackra ränderna är något vi kan vara stolta över!
Några olycksaliga år i början av 1980-talet försvann ränderna (och framgångarna uteblev), men frånvaron blev lyckligtvis väldigt kortvarig; snart var de tillbaka igen. Likaså framgångarna!
Men nu för tiden finns ju inte bara en uppsättning matchställ, utan både två och tre. Här har fantasin, eller kanske snarare bristen på fantasi, flödat. Bortastället har ju under 2020 varit helrött; försäsongsstället 2021 har någon märklig blå nyans med några ändå märkligare röda markeringar som, som det verkar, slumpmässigt klistrats på här och var. Tidigare har vi även tvingats se när spelarna förnedrats med andraställ som snarast för tankarna till clownerna på Cirkus Scott.
När SM-guldet bärgades 2019, efter fjorton långa år, skulle naturligtvis triumfen celebreras med en mästartröja. Spänningen och förväntningarna var stora; hur skulle den komma att se ut? Skulle den anknyta till de historiska tröjorna från i början av 1900-talet? Eller från storhetstiden i slutet av 50- och början av 60-talet, komplett med knappar (i guld?) eller snörning i halsen (också i guld?). Eller rent av en homage till klassiska retrotröjan med smala ränder, den som Kniven gjorde sin sista match i? Vad blev det?
Det blev en….                                                                                                                                  …blå tröja
Kära nå´n.
Var det det vi skulle fira den tolfte SM-titeln med? En helblå tröja? Inga ränder, ingen nostalgi, ingen historia. En blå tröja…Suck.
När man kommer att titta på de här fotona om tio år kommer man att fråga sig om det var Halmstad eller Sundsvall som vann SM-guld 2019.
Självklart ska alla matchtröjor - oavsett om det är första, andra eller tredje uppsättningen, oavsett om det är herrlag eller damlag, oavsett om det är seniorer, juniorer eller knattelag som spelar - alltid spela i randiga tröjor! Självklart ska jubileumströjor eller minneströjor vara randiga!
Nå, hur gör man då om man möter Sirius eller Inter på bortaplan? Om byråkraterna på UEFA får för sig att matchställen måste vara enfärgade? Ja, t.ex kan man använda sig av olika glanstal, blankt-matt-blankt, så att ränderna utgör en sublim markering av en enfärgad tröja. Eller kan man tänka sig en enfärgad tröja med trådsmala ränder, litet som landslaget hade för ett par år sedan.
Anlita någon duktig kläddesigner i stället för någon marknadsförare hos det stora sko- och klädföretaget som i dag tycks bestämma!

Förslag till beslut
Jag föreslår därför att årsmötet beslutar att alla match-, jubileums- eller specialtröjor alltid ska ha någon form av vertikala ränder. Förstauppsättningens ränder ska naturligtvis, som i dag, alltid vara mörk- och ljusblå. I det här sammanhanget räknas givetvis inte eventuella kommersiella ränder, typ adidas logoränder."

2: Bojkott VM 2022 i Qatar
Martin Samuelsson - medlemsnummer 23870 

”Ända sedan FIFA gav Qatar värdskapet för fotbolls-VM 2022 har det rapporterats om diverse oegentligheter. Trovärdiga rapporter beskriver hur tilldelningsprocessen präglades av korruption, sedan följde diskussioner om klimatet och tidpunkten för mästerskapet, det miljömässiga vansinnet att luftkonditionera stora arenor och andra faciliteter för att möjliggöra mästerskapet. Det hela slutade tyvärr inte med det här utan har kulminerat i ett stort antal dödsfall bland byggarbetare som jobbar under slavlika förhållanden med att bygga VM-arenorna. 

Eftersom de försök till påtryckningar mot och dialog med FIFA och VM-arrangörerna som har genomförts inte har lett till något resultat anser vi att det enda rätta nu är att verka för en bojkott av fotbolls-VM 2022 i Qatar. 

Att delta i genomförandet eller marknadsföringen av detta världsmästerskap är att skriva under på att det är acceptabelt med korruption, slavarbete och att driva människor i döden för att spela och titta på fotboll. 

Förslag till beslut

Därför motionerar jag för att Djurgårdens IF ska kräva att Svenska Fotbollförbundet bojkottar VM i Qatar. Om Sverige kvalificerar sig till VM bör vi tacka nej till att delta. Vi bör inte heller skicka domare eller andra funktionärer till VM och vi bör inte marknadsföra VM genom våra informationskanaler eller via våra representanter”.


Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - sju matcher planeras på arenan under fotbolls-VM 2022. Foto: Bildbyrån.

3: Bojkott VM 2022 i Qatar
Robin Randelin - medlemsnummer 20626

”VM i Qatar har kantats av den ena kontroversen efter den andra. Kritiken har dels gällt att landet tilldelats VM genom köpta röster och mutor, men också situationen för de gästarbetare som bygger turneringens arenor. Deras arbetsförhållanden liknar ett modernt slaveri, där de har blivit fråntagna sina pass och därmed sina möjligheter att resa hem. Avsaknad av säkerhetsutrustning har dessutom lett till att över 6500 av arbetarna mist livet under konstruktionen av dessa arenor. 

Flertalet Norska klubbar har redan tagit ställning i frågan vilket lett till att förbundet sammankallat till ett extrainsatt årsmöte under hösten 2021, där en eventuell bojkott ska diskuteras. Frågan har även väckts i Sverige på lokala årsmöten. 

Djurgårdens IF bör följa dessa klubbars exempel och verka för en bojkott av VM i Qatar. I föreningens egna värdegrund finns dels skrivelser om att visa ’’civkurage’’, ’’ta socialt ansvar’’, ’’stå upp för rättvisa’’ men också att ’’våga ta ställning och visa vägen’’. Att blunda inför de förhållanden som råder i Qatar är oförenligt med dessa formuleringar. 

Förslag till beslut

- Djurgårdens IF ska hålla linjen mot riks- och specialförbund att VM i Qatar bör bojkottas av Svenska landslaget. 

- Styrelsen får i uppdrag att publicera en skrivelse på hemsidan där denna linje offentliggörs”. 

Senaste nytt
Fler nyheter