Företag

Motståndare: Örgryte IS

  • 30 maj 2009

Djurgården möter på söndag Örgryte IS, den älsta klubben av Göteborgs fyra representanter i Allsvenskan.

Historien
Örgryte IS bildades redan 1887 och fotboll har alltid stått på programmet. 1892 spelade man en match mot Lyckans Soldater vilket sägs vara den första tävlingsmatchen i Sverige mellan två föreningar, ÖIS gick segrande ur striden med 1-0. Detta var lite av ett startskott för svensk klubbfotboll och de kommande åren startades ett antal nya fotbollsklubbar. Tack vare att man var så tidigt ute lyckades man vinna nästan allting under sina första år. Totalt har Örgryte 14 SM-guld, 11 av dessa tog man 1913 eller tidigare.

Så spelar man
Örgryte spelar normalt med en typisk 4-4-2-uppställning som defensivt blir mer av 4-2-3-1, den allra vanligaste uppställningen bland de allsvenska lagen.
- Det är ett lag där alla jobbar hårt för varandra. Tabellen visar att de har tagit en poäng, men tittar man på matcherna har de oftast hängt med bra i ungefär sjuttio minuter i matcherna, sedan har de tappat lite. Det är inte ett lag där det räcker att ställa in skorna om man ska slå dem, menar Djurgårdens Andrée Jeglertz.

- Vi spelar en ganska vanlig fotboll för Allsvenskan, men det har inte fungerat för oss. Vi har gjort för enkla misstag och när vi gjort dem har det dessutom slagit riktigt fel ut. Det är därför vi ligger där vi ligger, menar assisterande tränaren Martin Pringle.

Truppen
Örgrytes mest namnkunniga nyförvärv är givetvis Alvaro Santos från FC Sochaux och Marcus Allbäck från FC Köpenhamn (Markus kom redan under förra säsongen), men båda dessa nyförvärv har haft problem och har tillsammans bara spelat sju matcher och gjort ett mål. David Leinar från Ljungskile har spelat nio matcher och leder den interna skytteligan på två mål.

Några spelare har lämnat klubben inför säsongen, men de flesta har helt enkelt inte erbjudits nya kontrakt. Ett undantag är Boyd Mwila som nu mera spelar i Djurgården. Boyd spelade förra året 27 matcher och gjorde 6 mål för Örgryte.

Statistiken
Djurgården och Örgryte första allsvenska möte kom 1927 och Örgryte vann med 4-1. Åtta matcher senare kom Djurgårdens första seger över ÖIS, det blev 3-0 till Djurgården trots bortaplan, åren hade då sprungit iväg till 1960.
Under tvåtusentalet har lagen mötts 12 gånger i Allsvenskan, säsongerna var 2001-2006 och lagen har tre segrar var medan sex matcher slutat oavgjort. Djurgårdens största seger kom på Råsunda 1990, siffrorna blev då 7-1. Största förlusten är 0-3 som flera matcher mellan lagen slutat, samt 4-1 från 1927.


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter