Företag

Premiärseger mot Örebro

  • 6 apr 2009

Publiken hade slutit upp när Djurgården skulle premiärspela, det var trångt på läktaren, ett härligt tifo och sång redan från start, precis vad man önskar sig av en premiär. Och matchen slutade med en skön seger.

Djurgården såg ut att ha längtat efter premiären och satte full fart framåt från första början, påeldade av ett massivt publikstöd. Anfallsspelet såg betydligt mer kreativt ut än i träningsmatcherna och spelarna såg ut att trivas på den gul-gröna planen. Inspel från kanerna, skott utifrån och en farlig frispark i ribban från Sebastian Rajalakso var några av chanserna, men Örebros målvakt Johan Alvbåge stod i vägen i målet. Örebro hade en farlig chans, ett inspel från kanten rullade längst med mållinjen, men ett långt Djurgårdsben var lyckligtvis det första som nådde bollen.

Sista tio minuterna sjönk tempot i matchen. Djurgården tappade lite rörlighet och därmed passningsspelet vilket gjorde att anfallsspelet blev lidande. Spelarna låg dock ganska bra i positionerna och Örebro, som fortsatte satsa på kontringar, fick inte heller ut mycket. I slutet av halvleken hade dock Örebros Fredrik Nordback en mycket farlig nick mot Djurgårdsmålet, Dembo Touray sträckte ut sig allt vad han kunde och tippade bollen till hörna.
- Vi började rätt bra, sedan hade vi en period som var mindre bra, men så har det sett ut under försäsongen och det var jag rätt förberedd på. I det stora hela tycker jag att det är ok, de har egentligen en enda chans i första halvlek, sa Andrée Jeglertz.

Djurgården tog tillbaks kommandot i den andra halvleken, men under inledningen skapade inget av lagen några riktiga chanser. Mitt i halvleken hade Djurgården en period med bra anfallsspel, Johan Oremo löpte i djupled mellan Örebros mittbackar och var så när igenom, men hölls hårt av försvararna och kom inte loss. Minuterna senare kom Sebastian Rajalakso loss på högerkanten och slog ett fint inlägg, Johan Oremo hade bra häng i luften, men Örebros målvakt Johan Alvbåge kunde få händerna på bollen.

Några minuter senare fick inbytte Boyd Mwila på ett skott som tog på en Örebroförsvarare, bollen hamnade tillslut hos Oremo i straffområdet som i skottögonblicket drogs ner, domaren tvekade inte när han pekade på straffpunkten. Daniel Sjölund chippade straffen, Alvbåge var på bollen med fingertopparna men kunde inte hålla den utanför målramen.
- De flesta målvakterna brukar kasta sig, så jag provade att lägga den högt i mitten. Och det gick ju, menade Sjölund.

- Det var svårt att se från vår vinkel, man ser bara att det är en chip, inte hur hård den är. Först ser det ut som om målvakten räddar den, men det var en skön känsla när vi såg att den gick in, menade Andrée.

Resten av halvleken spelade Djurgården tryggt, skapade kanske inte så mycket, men täppte effektivt till ytor och bärgade årets första seger. Det var premiär, det var ett svårspelat underlag och med det i åtanke en stundtals bra match där Djurgården visade mer kreativitet i anfallsspelet än man gjort under försäsongen.
- Det handlar mycket om att spelarna ska våga, för det finns mycket kvalité i det här laget. Vi är ibland lite försiktiga, men det kommer och nu fick vi en seger och tre poäng med oss, de gör att spelarna kan slappna av lite, menade Andrée.

Publiken, som startade på bästa sätt, fortsatte att stötta spelarna matchen igenom. Med ett liknande stöd framöver kommer det att bli ett riktigt roligt fotbollsår, både på planen och på läktaren.


Allsvenskan
Djurgården-Örebro SK 1-0 (0-0)

1-0 (78) Daniel Sjölund, str
Publik: 11 641

Laget
Touray
Gustafsson, Ceesay, Kuivasto, Tauer
Sjölund, Dahlberg, Komac
Rajalakso, Oremo, Youssef

Byten
Christer Youssef ut, Hrvoje Milic in (57)
Sebastian Rajalakso ut, Boyd Mwila in (72)
Petter Gustafsson ut, Patrik Haginge in (86)

Statistik (första halvlek inom parentes)
Bollinnehav: 56-44 (56-44)
Avslut totalt: 10-9 (6-4)
Avslut på mål: 5-4 (3-2)
Frisparkar: 14-14 (10-6)
Hörnor: 1-6 (1-4)
Offside: 4-2 (1-1)
Varningar: 2-2 (1-1)

Här hittar du en skön bakgrundsbild från matchen till din dator.


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter