Asoro frälste Djurgården mot Molde

• 15 sep 2022

Det blev 3-2 till DIF i en dramatisk och underhållande gruppspelsmatch i Conference League där ett sent mål från Joel Asoro innebar en historisk första seger i ECL-gruppspelet.

Det blev ett antal ändringar i elvan mot Molde där Aleksandr Vasyutin tog plats i målet med backlinjen Piotr Johansson, Marcus Danielson, Jesper Löfgren och Elias Andersson framför sig.

På mittfältet klev Emmanuel Banda in tillsammans med Rasmus Schüller samt Magnus Eriksson och i offensiven fick Amadou Doumbuya förnyat förtroende på högerkanten tillsammans med Victor Edvardsen centralt och Haris Radetinac tilll vänster.

Hjalmar Ekdal, Gustav Wikheim och Elliot Käck fanns inte tillgängliga för spel.

Efter ett inledande kryss borta mot Sharmrock Rovers väntade nu en sannolikt knepigare uppgift när de norska ligaledarna Molde kom på besök för andra gruppspelsmatchen i Conference League. Höstens antågande gjorde sig påmint på Tele2 Arena med lite klassiskt, småruggigt fotbollsväder och på sedvanligt manér var det ett starkt och ljudligt hemmastöd på plats som backade upp laget inför avspark.

Det var full fart framåt direkt från start för DIF som kombinerade sig fram elegant i första minuten där Piotr Johansson sedan gick på ett rappt avslut som Moldes keeper Jacob Karlström räddade med stor möda.

Tempot var högt och DIF fortsatte starkt, även om Molde var farligt framme med ett inlägg som Jesper Löfgren nickade undan precis framför en framrusande David Fofana. Matchen rullade vidare i furiöst tempo och blåränderna fick nästa läge när Magnus Eriksson dribblade sig fram till vänster i straffområdet men inspelet in i boxen motades undan av Jacob Karlström.

Första kvarten var definitiv i Djurgårdens favör sett till bollinnehav och chanser. Samtidigt märktes Moldes spetsighet framåt i deras snabba omställningar och det gällde att minimera misstag och bolltapp. Men det var som sagt DIF som hade greppet om matchen och tryckte ner norrmännen lågt.

Men slutprodukterna saknades fortfarande med halvtimmen spelad, även om pigge Amadou Doumboyas kvicka fötter gav förhoppningar om att öppna upp ytor framåt. Publiken manade på men istället skulle det komma en kalldusch i 36:e minuten när Ole Brynhildsen gick omkull till synes lättvindigt i straffområdet och domaren Gergo Bogar valde att peka på straffpunkten vilket föranledde en massiv visselorkan på läktaren.

Straffen slogs sedan i mål av David Fofana och underläge med 0-1 kändes inte alltför logiskt sett till matchbilden där Djurgården ägt det mesta av halvleken. Men bara att kavla upp och jobba ikapp och DIF jagade på men fick inte till någon riktigt vass chans innan halvtidsvisslan gick, efter endast en minuts övertid.

Med femton minuters återhämtande pausvila klev Djurgården ut för att jaga ikapp. Elvan var oförändrad och DIF tog vid där det slutade och inledde piggt. I 47:e minuten kom ett fint läge när Amadou Doumbouya nickade fram till Emmanuel Banda vars skott tyvärr gick över målramen.

Men målet skulle komma strax efter och nu var rollerna ombytta. En välavvägd hörna från Magnus Eriksson skarvades vidare av Banda till Doumbouya som skallade in bollen distinkt vid bortre stolpen till ett monumentalt jubel.

En galet skön kvittering och Djurgården gick för mer. Bollen låg också i nät på nytt i den 55:e minuten efter en retur från Jacob Karlström som Victor Edvardsen la mot mål men den här gången var Doumbouya offside och flaggan kom helt korrekt upp från den assisterande domaren.

Den galna dramatiken var dock inte slut där. Först kom ett andra gult kort till den inte helt populäre David Fofana som drog på sig sitt första gula när han målfirade mot Sofialäktaren. Rött kort och marsch pannkaka av planen för Fofana som knappt hann av planen innan det ringde igen.

Den här gången var det Emmanuel Banda som fick bollen efter en smart framspelning på en frispark av Magnus Eriksson och den zambiske landslagsmannen lyfte behärskat in 2-1 bakom Karlström.

Extas på nytt på Tele2 Arena och matchen var vänd. Med timmen spelade var därmed ett decimerat Molde tvungna att söka sig högre upp i banan och DIF fyllde på med pigga ben i form av Besard Sabovic och Joel Asoro som ersatte Rasmus Schüller och Victor Edvardsen.

Matchbilden blev svängigare nu där norrmännen gick framåt och blåränderna försökte kapitalisera på ytorna som uppstod framåt med snabba omställningar. Underhållningsvärdet var högt men ett litet orosmoln dök upp när Emmanuel Banda tvingades kliva av efter en duell och Hampus Finndell ersatte med tjugo minuter kvar på klockan.

Molde var dock inte uträknade än och det osade katt när Ole Brynhildsen gick på ett avslut som smet decimetern utanför. ”Kämpa Djurgården” skanderades på arenan och blåränderna tog sig an uppmaningen och slet på när matchen gick in i slutfasen.

Men det blev ändå lite rörigt stundtals och ett nytt farligt läge kom sedan för gästerna när Martin Linnes drog iväg en rejäl kanon som gick strax utanför krysset. En varningsklocka och i 77:e kom dessvärre ett kvitteringsmål när Emil Breivik kunde trycka in en andraboll i nät.

Ett tungt bakslag i numerärt överläge och dryga tio minuter kvar att gå för ett nytt ledningsmål. Ruggigt nära var det när Elias Anderssons vänsterinspel möttes av Joel Asoro i boxen men ett Molde-ben var i vägen, den gången.

Samtidigt kom det en del blårandiga bolltapp som gav gästerna möjligheter och matchen kändes vidöppen. Tre farliga Molde-hörnor höjde nervositeten rejält mot slutet och det blev också ett sista byte när Kalle Holmberg ersatte Doumbouya.

Men huvudrollen skulle gå till Joel Asoro. En inläggsfrispark från kapten Eriksson nickades fram till Joel som efter visst trixande kunde trycka in bollen i nät, ett minst sagt värdefullt mål i dubbel bemärkelse.

Dagens tredje måljubel blev det kanske allra mest öronbedövande och med fyra övertidsminuter kvar kunde sedan Djurgården spela av matchen komfortabelt. En historisk första seger i gruppspelet av Conference League och delad ledning i gruppen med KAA Gent.

Åh en sådan härlig dag och nu väntar ett sista uppdrag innan landslagsuppehållet med allsvenskt klassikermöte mot IFK Göteborg på söndag. Oerhört viktiga poäng står på spel i toppstriden - snart 20.000 biljetter sålda och en match som absolutas inte bör missas. Köp din biljett här.

15 september, torsdag 18:45Tele2 Arena