Segersviten bröts i Linköping

• Damer
  • 16 maj 2022

Efter fyra raka segrar i OBOS Damallsvenskan blev det förlust i Linköping på måndagskvällen. Trots Kelsey Daughertys storspel i målet vann LFC med 2-1 (0-0).

Elvan från förra veckans 3-0-seger mot Umeå var intakt förutom att StinaLisa Johansson tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Däremot var Alice Bergström tillbaka i truppen efter en tids frånvaro och tog plats på bänken tillsammans med målvakten Elvira Björklund, Julia Walentowicz, Nea Flyborg, Nicole Ruiz Granados och Lova Lundin.

Startelvan:

Kelsey Daugherty
Sara Olai, Emelie Lövgren, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen
Nellie Lilja
Tove Almqvist, Louise Hvarfner
Linda Motlhalo, Hayley Dowd, Tilde Lindwall

Fyra raka segrar skojar man inte bort. Med ett självförtroende som fått ett rejält uppsving reste Djurgården till Linköping Arena för att mäta krafterna med tabellfyran LFC. Djurgårdens tränare Magnus Pålsson var väl medveten om motståndarlagets kvaliteter:

– Det är en av de tuffare bortamatcherna i serien och Linköping har börjat väldigt bra. De har en stark trupp och är obesegrade på hemmaplan så här långt.

Mycket riktigt blev det en svår uppgift för Djurgården, som premiärspelade i det nya tredjestället. Målvakten Kelsey Daugherty fick mota fem skott bara under den första halvleken när hemmalaget trummade på för ett ledningsmål. Såväl Olga Ahtinen som Cornelia Kapocs och Amalie Jørgensen Vangsgaard testade DIF-målvakten som visade att den goda formen är intakt.

I mitten av halvleken stack Djurgården upp med ett par hörnor efter varandra men annars var det ett högt pressande Linköping som stod för det mesta i anfallsväg. Stockholmarna första och enda avslut på mål noterades i den 28:e minuten när Haley Dowd sprang i djupled på en genomskärare från Linda Mothlalo. Dowd stördes av Saori Takarada i skottögonblicket och Cajsa Andersson i hemmamålet kunde rädda. En riktigt bra chans som gav Blåränderna lite hopp trots LFC:s spelövertag i en halvlek som slutade mållös.

– Det är jobbigt med deras höga press. Linköping står högt med laget och är väldigt intensiva med många spelare som är aktiva runt bollen. De gör det tufft för oss och vi blir lite för ivrigs när vi väl har vunnit bollen och tappar den lite för snabbt, konstaterade Djurgårdens mittback Emelie Lövgren.

Linköping fortsatte att ösa på i offensiven och kom även till flera avslut. När bollarna inte hamnade utanför målramen stod Kelsey Daugherty i vägen, men efter en dryg timmes spel tvingades amerikanskan att kapitulera. Alva Selerud tog sig fram på Djurgårdens högerkant och hittade Olga Ahtinen som fick drömträff med vänsterfoten. Bollen for upp i nättaket och den här gången var Daugherty chanslös.

Djurgården var vid det här laget dränerat på krafter efter att ha pressats hårt och jagat boll under stora delar av matchen. Med en dryg kvart kvar att spela hittade ändå Nellie Lilja fram till Tilde Lindwall i höjd med straffområdeslinjen men skottet hamnade en bit ovanför målramen.

Tio minuter senare såg det ut som att matchen var avgjord sedan Johanna Svedberg fått tid på sig i Djurgårdens straffområde. Nyligen inbytte Svedberg placerade kyligt bollen intill Daughertys vänstra stolpe och så stod det 2-0 på resultattavlan med bara fem minuter kvar av ordinarie matchtid.

Djurgårdens skyttedrottning Hayley Dowd hade dock inte gett upp. Det hade heller inte inhopparen Alice Bergström som forsade dram på högerkanten och slog ett förstklassigt inlägg som en framrusande Dowd nickade i mål, mindre än minuten efter Linköpings 2-0.

Plötsligt var det match igen och DIF samlade ihop sina sista krafter för att få till en forcering i jakten på ett kvitteringsmål, men klockan tickade snabbt och mer än några farligt studsande bollar i straffområdet blev det inte.

– Jag är väldigt besviken över att vi inte lyckas ta poäng. Det känns tomt just nu men jag tycker att vi verkligen ger det en chans i andra halvlek. Vi tightar ihop det och tar bättre beslut så vi får lite längre anfall och även lite tryck på dem i slutet av matchen, sa Emelie Lövgren.

Djurgården har nu en vecka på sig att slicka såren och ladda om. På måndag 23 maj är det derbydags igen när Hammarby kommer på besök på Stockholms Stadion.

16 maj, måndag 19:00Linköping Arena