Bittert kryss mot Kristianstad

• Damer
  • 5 sep 2023

Djurgården såg ut att gå mot tre poäng efter StinaLisa Johanssons eleganta ledningsmål men gästerna lyckades kvittera till 1-1 på hörna i slutsekunderna .

Djurgården ställde upp med följande lag i omstarten:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Hayley Dowd

Portia Boakye (avstängd), Flavine Mawete (knäskada) och Agnes Hedman (sjuk) fanns inte tillgängliga för spel.

Med ett nästan två månader långt speluppehåll i samband med VM var det en efterlängtad återstart av OBOS Damallsvenskan när DIF klev ut på ett sensommarsoligt Stadion för att ta sig an gästande Kristianstad. Dessutom skarpt läge för nye huvudtränaren Marcelo Fernandez efter tre förberedande  träningsmatcher mot Uppsala, Linköping och KIF Örebro.

Som extra krydda väntade dessutom tre damallsvenska debuter i blårandigt för Katelin Talbert, Beata Kollmats och Sessy Åsland vilket förstärkte den förväntansfulla stämningen inför avspark. Djurgården började piggt och en lurig hörnvariant resulterade i farligt distansskott från Sessy Åsland.

DIF var aggressiva och skapade tryck med stort bollinnehav under de första minuterna där Alice Bergström var nära att bryta igenom med en soloraid. Kristianstad kom knappt över mittlinjen under de första tio minuterna och det var en fin start på matchen med DIF-ögon sett.

Gästerna började sedan äta sig in i matchen och skapade en del chanser. Mia Carlsson kom närmast med ett bra skottläge med kvarten spelad, Katelin Talbert var dock med på noterna och parerade avslutet säkert. Tabitha Tindell följde upp med en nick strax över och rollerna var ombytta nu där Kristianstad tryckte på rejält.

I 21:a minuten blev det oroligt igen när Tilda Persson skarvade ett inlägg utanför stolpen och Djurgården blev väldigt låga i sitt försvarsspel. Pressen lättade dock något under de följande minuterna och blåränderna kunde lyfta laget lite högre upp i banan.

Matchuret tickade upp på halvtimmen spelad och det var mållöst och glest med vassa chanser åt båda hållen, mycket tack var disciplinerat försvarsspel från båda lagen. I 34:e minuten fick dock Djurgården chansen att ställa om med en fin kontring men Alice Bergströms instick till Nellie Lilja blev lite för brant.

KDFF svarade upp med ett flackt skott av Emmi Alanen från relativt snäv vinkel som Katelin Talbert greppade. Nästa chans blev Djurgården när en hörna stöttes mot mål av Matilda Plan men nickrensades undan av gästernas försvar. Det var mycket DIF mot slutet av halvleken men blåränderna lyckades inte kapitalisera på spelövertaget.

Halvtidssignal följde och därmed var det mållöst i paus efter en halvlek som präglades av två defensivt starka och välorganiserade lag som släppte till få vassa målchanser.

Elvan var intakt inför den andra halvleken och Alice Bergström hotade omgående på sin högerkant när hon drev förbi och slog ett inspel som skapade kaos i gästernas försvar. Alexsandra Lobanova testade även hon med ett oroande inlägg och DIF inledde piggt även denna halvlek.

Men återigen var det mest halvchanser och nästan-lägen, samtidigt som Kristianstad hölls på behörigt avstånd från det egna målet. Ett hårt och resolut duellspel bidrog till det och med timmen spelad var det fortsatt mållöst.

I 61:a minuten hettade det dock till när Sessy Åsland spelade fram til StinaLisa Johansson som gick på avslut. Träffen med högern blev fin men Moa Olsson i gästernas kasse motade skottet skickligt. Kort därefter kom första DIF-bytet när Kamilla Karlsen klev in i den defensiva mittfältsrollen samtidigt som Tove Almqvist klev av.

Mer utrymme för Sessy Åsland i offensiven således men det var StinaLisa Johansson som skulle dyrka upp gästernas tighta försvar. StinaLisa fick bollen på högerkanten, fintade sig inåt i banan och bände elegant in bollen i bortre hörnet.

1-0 och vilt jubel på Stadion för Djurgården som därmed var i förarsätet med en fjärdedel kvar av matchen. Ett mål som gav energi och DIF gick för mer. Även Kristianstad flyttade upp positionerna av förklarliga skäl för att försöka utjämna.

I 73:e var det sedan dags för dubbelbyte när Lova Lundin och Sanna Kullberg äntrade planen medan Hayley Dowd och Alexsandra Lobanova tackade för sig. En hörna i 75:e oroade men en hårt trängd Katelin Talbert lyckades boxa undan bollen.

Det blev alltmer nerv i matchen och minuten efter osade det katt på nytt när Amy Sayer prickade ribbans överkant med ett distansskott . Skåningarna forcerade nu och DIF var tillbakatryckta. Det blev en hel del inläggsfrisparkar för KDFF men den blårandiga defensiven stred tappert och rensade friskt.

I 83:e minuten klev Tilde Lindwall på samtidigt som Stinalisa Johansson klev av. Sju ordinarie minuter återstod och det fanns segervittring i luften. DIF bet sig fast i offensiven och skapade några fasta situationer och en fin chans kom när Lovs Lundin crossade till Alice Bergström som la upp för Sessy Åsland, skottet gick dessvärre över målramen.

Minuterna tickade dock på och klockan gick upp på 90 men med fyra minuters stopptid. Hörnor från gästerna regnade in men Katelin Talbert och hennes försvarskollegor såg ut att hålla fortet. Men en sista hörna skulle dessvärre leda till en kvittering efter bollflipper i straffområdet där Therese Ivarsson kunde nicka in 1-1.

Oerhört bistert att segern rann ur händerna i slutsekunderna och därmed får Djurgården nöja sig med en poäng i en match där det ändå fanns gott om positiva tendenser att ta med sig in i nästa omgång. Då väntar ett laddat derby mot Hammarby på Tele2 Arena på Tele2 Arena på söndag

4 september, måndag 18:00Stockholms Stadion