Klar Vittsjö-vinst i värmen

• 9 juli 2023

Djurgården föll tungt i hettan på Vittsjö IP. Hemmalaget vann med 5-1 efter två tidiga mål.

Djurgården reste söderöver för den sista seriematchen innan det långa VM-uppehållet. Åter igen väntade ett formtoppat och hemmastarkt motstånd i form av tabellsjuan Vittsjö. DIF-tränaren Magnus Pålsson hade gott om spelare tillgängliga om matchade en startelva med en ändring jämfört med den senaste matchen (0-4 mot Piteå). Tove Almqvist var tillbaka på mittfältet efter skadefrånvaro medan Portia Boakye återfanns på bänken. Laget såg därmed ut som följer:

Elvira Björklund

Matilda Plan, Sanna Kullberg, Kamilla Karlsen

Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja, Tove Almqvist, Ebba Hed

Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Ett helvitt Djurgården inledde piggt i hettan (26 grader) på Vittsjö IP. Det kan låta märkligt med tanke på att hemmalaget ledde med 2-0 efter drygt tio minuter spel, men redan efter 30 sekunder fick Djurgården en hörna och minuten senare kom det första skottförsöket från StinaLisa Johansson. Även matchens andra avslut kom från DIF och StinaLisa Johansson, men utan att skapa några problem för Elaine Burdett i Vittsjös mål.

Efter fem, för Djurgården lovande, minuter blixtrade förre DIF-spelaren Hanna Ekengren till med ett snabbt anfall där Clara Markstedt frispelades. DIF-målvakten Elvira Björklund kom ut rätt och kunde rädda med en förstklassig parad. Samtidigt fick Vittsjö igång sitt höga presspel vilket plågade Djurgårdens backlinje. Ett brutet DIF-uppspel ledde fram till en ödesdiger vänsterhörna, som i princip slog direkt mål av Jutta Rantala sedan Sarah Stratigakis stoppat Rantalas korta passning.

Ett tidigt mål i baken var inte den starten som Djurgården behövde. Målet gav en massa energi till Vittsjö som kunde utnyttja sitt fysiska övertag, inte minst genom Hanna Ekengren, och åt upp Djurgårdens backlinjes försök till speluppbyggnad. Ett 2-0-mål hängde omedelbart i luften och i den 11:e minuten fick Jutta Rantala utrymme för ett välplacerat distansskott utan chans för Elvira Björklund.

2-0 målet ökade på hemmalagets frenesi ytterligare och frågan var om siffrorna skulle börja rinna iväg ordentligt i värmen. Lyckligtvis dröjde det förväntade tredje målet till halvlekens slutminuter och än en gång var det Jutta Rantala som prickade in ett distansskott. Samtidigt som det bara var att applådera för ett äkta hat-trick från den finska yttermittfältaren kunde det konstateras att Djurgårdens första halvlek lämnande en hel del övrigt att önska. Vittsjö var närmare ett fjärde mål än vad Djurgården var en reducering.

– Jag tycker att vi stundtals kan få till det men det är alldeles för enkla mål vi släpper in och det har det varit nu flera matcher i rad. Otroligt tråkigt, sa mittfältaren Tove Almqvist och fortsatte:

– Det känns som att vi inte är synkade, egentligen genom alla lagdelar, och då blir det jobbigt att spela fotboll. Vittsjö har fått en matchbild som passar dem och deras snabba omställningsspelare.

Magnus Pålsson var tvungen att hitta på något och bytte ut Hayley Dowd, Ebba Hed och Sanna Kullberg i halvtid. In kom i stället Lova Lundin, Sara Lilja Vidlund och Portia Boakye. Det resulterade också i en uppryckning och ett par DIF-avslut på mål under halvlekens inledning, men några vassa målchanser producerades inte.
– Det är små grejer som avgör att vi inte får till tajmingen och löpningar bakom deras backlinje. Och så skjuter vi för lite. Vi har skapat mycket målchanser tidigare men idag och mot Piteå i förra matchen är vi trubbiga. Matchbilden blev den förväntade, Vittsjö spelade som vi trodde, men deras tidiga ledningsmål, som dessutom följs upp av ytterligare ett, förändrar allt, sa DIF-tränaren.

Efter en dryg timmes spel kunde Vittsjö utöka ledningen. Än en gång var Jutta Rantala inblandad men den här gången kunde Elvira Björklund stoppa hennes skott. Tyvärr var Sarah Stratigakis först på returen och kunde ganska enkelt slå in 4-0.

I den 90:e minuten spädde Kayla Adame på till 5-0 efter ett av många bolltapp från DIF-spelare på mittplan. Då var Djurgården decimerat sedan Portia Boakye blivit utvisad efter en stökig situation vid en hörna. Under övertidsminuterna kunde ändå Lova Lundin ordna ett tröstmål, då ett rappt avslut styrdes över Elaine Bordett och spräckte Vittsjö-målvaktens nolla.

Nu dröjer det nästan två hela månader till nästa match den 4 september då Djurgården, som tar sommarlov som tia i tabellen, tar emot Kristianstad på Stockholms Stadion. Då är även det norska nyförvärvet Sessy Åsland klar för spel.
– Nu blir det ett omtag och vi har en bra chans att ta många poäng under andra halvan av serien. Framför allt ska vi jobba med arbetsinsatsen och vinna fler dueller, säger Magnus Pålsson.

9 juli, söndag 13:00Vittsjö IP