Företag

Kommande motståndare: FC Luzern

  • Herrar
  • A-lag
  • 24 juli 2023

Intressant schweizisk utmaning väntar när Djurgården inleder årets Conference League-spel på torsdag.

Det blev sannolikt svårast tänkbara motstånd för Djurgården när lottningen till Conference League-kvalet genomfördes. Lag från Andorra eller Malta hade sannolikt bjudit på enklare resor, men nu blir det istället en förmodat intensiv kamp mot schweiziska FC Luzern, som slutade på fjärdeplats i Schweiziska Superligan förra året, efter segrande Young Boys samt Servette och Lugano.

FC Luzern är en anrik förening som bildades tio år senare är Djurgården, dvs 1901. Det rådde knappast någon resultatmässig karnevalsstämning under de inledande decennierna men säsongen 1959 bärgades den första titeln då laget tog hem den Schweiziska cupen. Därpå följde ett starkt 80-tal där laget vann, en i mångas ögon sensationell, ligatitel säsongen 1988-89. Två ytterligare gyllene pokaler har tillkommit i prisskåpet sedan dess - med cuptitlar säsongerna 1991-92 och 2020-21 - och sedan 2006 har Luzern varit ett etablerat lag i Swiss Super League med tre placeringar i topp tre-skiktet fram till nu.

Rutin från Europa-spel finns det gott om för ”Die Leuchten”, (”Lamporna” enligt de tyska översättningsalgoritmerna), med nio framträdanden i UEFA Europa League samt Conference League sedan 2010. Det har emellertid blivit uttåg redan i kvalet samtliga gånger, med undantag för 2012-13 då laget tog sig till Playoff där de föll mot belgiska Genk.

I och med att årets säsong av Schweiziska Superligan precis startat har Luzern laddat med träningsmatcher under sommaren där de vunnit fyra raka mot motstånd från lägre divisioner i form av Aarau, Altach, FC Schaffhausen och Excelsior. 
Första seriematchen för i år spelade i lördags och innebar ett kryss efter 0-0 borta mot FC Winterthur.

Truppen

Ser man till spelartruppen är de högst värderade spelarna enligt Transfermarket följande: 

Ardon Jashari, defensiv mittfältare
Marco Burch, mittback
Max Meyer, offensiv mittfältare
Nicky Beloko, central mittfältare
Pius Dorn, yttermittfältare

När det gäller målskyttet var Max Meyer bäste målskytt i serien under förra säsongen med åtta mål och flest assist stod Pius Dorn för som levererade sex stycken målgivande framspelningar.
Laget leds av huvudtränare Mario Frick som kom till klubben under december 2021.

Hemmamatcherna spelas på Swissporarena som har en kapacitet på 17.000 åskådare dit FC Luzern flyttade 2011, efter att tidigare ha spelat på Stadion Allmend. Hemmastödet är relativt starkt med schweiziska mått mätt där publiksnittet oftast når över femsiffrigt, med ett upptagningsområde i kantonerna Lucerne, Obwalden, Nidwalden, Uri, Zug såväl som vissa delar av Aargau and Schwyz.

Lite matnyttiga fakta inför torsdagens rafflande Europa-drama hemma på Tele2 Arena med avspark 19.00. Över 13 000 biljetter är sålda i nuläget och har du ännu inte skaffat din biljett är det hög tid att göra det nu, klicka här för att köpa.

27 juli, torsdag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenFC Luzern
1-2 (1-1)

  • MålskyttarJesper Löfgren 4'Kemal Ademi 28'Jakob Kadak 82'
  • Domare Sander Van Der Eijk
  • Publik 17921 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat