En poäng mot Pohang

• 14 jan 2006

Djurgården var på väg mot en knapp förlust mot sydkoreanska Pohang Steelers i lagets första match i Maspalomas Tournament. Men på tilläggstid av tilläggstiden ordnade rivige Lance Davids straff, som Robert Stoltz sköt i mål och kvitterade till 1-1 i matchens sista andetag. Pohang vann den efterföljande straffläggningen och fick därmed två poäng och Djurgården en.

Djurgården inledde första halvlek på traditionellt vis med mycket bollinnehav och fint kortpassningsspel, men efter tio minuter fick Pohang tag i spelet och vaskade fram ett farligt frisparksläge. Brassen Andre Luiz Tavares sköt den i stolpen. Han och landslagsanfallaren Dong-Gook Lee var de mest tongivande i Pohang.
Djurgården skapade sina chanser i första halvlek via fina högerhörnor från Stefan Batans vänsterfot, och i kombination med en släpphänt Pohangmålvakt kunde det ha resulterat i nätkänning. Efter 25 minuters spel tvingades Quirino utgå efter att ha vridit till högerfoten efter en av dessa hörnor. Innan dess hann den brasilianske u-landslagsmannen med att visa prov på explosiva löpningar och goda värderingar i passningsspelet. Dessutom var Quirino framme och nosade så fort det luktade målchans i Pohangs straffområde.

Den andra halvleken blev mer händelserik än den första. Oskar Wahlström ersatte Pa Dembo Touray i halvtid, men kunde inte förhindra Andre Luiz Tavares från att knorra in en frispark bara efter ett par minuter. Efter målet sjönk sydkoreanerna tillbaka och förlitade sig på kontringar. Djurgården hade svårt att skapa lägen, men fick oväntad hjälp i den 63:e minuten, då Pohang fick en man utvisad efter två gula kort inom loppet av en minut. Djurgården flyttade upp Elias Storm i anfallet för vinna nickdueller och ge lite tyngd åt anfallen.
Även om blåränderna dominerade spelet kraftigt på slutet uteblev de riktigt feta målchanserna. Men i de absolut skälvande sekunderna drog Lance Davids iväg i en djupledslöpning, Kári Arnason levererade honom perfekt passningen och Davids blev fälld i straffområdet. Straffen förvaltades av Robert Stoltz, som slog den i stolpen, på målvakten, i stolpen igen och in i mål.

Matchen gick därmed till straffar som sydkoreanerna sedermera vann med 4-5.

Kjell Jonevret var ändå ganska nöjd med lagets insats:
- Vi klarade av matchen kanske bättre än vad jag hade trott på förhand, med tanke på att vi kommer från en lång ledighet bland annat. Det var ganska viktigt där här målet vi får och att vi på något sätt kunde resa oss och komma tillbaka in i matchen. Jag tycker också att Lance Davids var en positiv överraskning, han sprang och jobbade på det mesta och var tuff in i närkamperna. Man ser att han är en bra skolad fotbollspelare och han slog ju inte bort många bollar heller. Quirino hade lite otur och blev skadad tidigt, men han var farlig innan dess, och man ser att det är en intressant spelare. Som helhet gör vi en bra arbetsinsats som vi nog kommer ha nytta av imorgon mot Rosenborg.

Fotnot: Djurgården spelade med svarta sorgeband för att visa sin vördnad för det sorgliga som hänt familjen Arneng.