LFC starkast på Linköping Arena

• 26 sep 2019

Djurgården höll jämna steg med det namnkunniga hemmalaget under första halvleken men därefter ryckte Linköping fram till 4-1 vilket också blev slutresultatet.

Med fyra omgångar kvar var det viktiga poäng som stod på spel när Djurgården klev ut på Linköpings Arena för match. Djurgårdens startelva innehöll en modifiering där Fanny Lång gick in som vänsterback istället för avstängda Portia Boakye, men i övrigt var det samma formation som nu gradvis börjat sätta sig.

För Linköpings del kom laget från tre raka matcher utan mål framåt men offensivlustan var det inget fel på och Jennifer Pelley fick göras sin första räddning redan efter 15 sekunder på Stina Blackstenius skott från svår vinkel. Tonen var därmed satt och Djurgården svarade med några farliga lägen och även hemmalaget hotade frekvent under den svängiga Inledningen.

Det låg ett mål i luften och Ogonna Chukwudi var nära att skarva in Olivia Schoughs fina vänsterinspel i sjätte minuten. Kanonaden fortsatte i båda riktningarna med visst övertag för LFC men det förmodade målet tycktes inte komma - även om det var nära när Blackstenius nickade strax utanför i 22:a minuten.

Intensiteten var dock intakt och det var mycket duellspel där DIF stod upp bra och tryckte till rejält i närkamperna. Lite för rejält ibland och i 27:e fick LFC ett farligt frisparksläge som de inte lyckades förvalta. Men DIF replikerade och Tilde Lindwall drog ett skott i burgaveln och Mia Jalkerud testade Emma Holmgren med en tung kanon.

Men mål skulle till slut komma och det var hemmalaget som tog initiativet i matchen. På en hörna i 34:e minuten nådde Lina Hurtig högst och nickade in 1-0. Mycket olyckligt men i 44:e minuten skulle Djurgården få en utmärkt möjlighet att kvittera. Tilde Lindwalls skott stoppades via en LFC-hand i straffområdet och Mia Jalkerud klev fram till elvameterspunkten. Skottet räddades dock av Holmgren men hon hade gått för tidigt och straffen gick om. Jalkerud stegade upp på nytt och den här gången satt bollen säkert i nät och Djurgården fick en riktigt skön energiboost med sig in i pausvilan som kom precis efter.

Andra halvlek inleddes i samma offensiva anda som den första och Ingibjörg Sigurdardottir stod för en uppoffrande blockering när Blackstenius fick fritt skottfält mitt i boxen. Men hemmalaget fick igång ett hårt tryck och med timmen spelad skulle Mimmi Larsson få nicka ostört i boxen efter ett vänsterinlägg. Jennifer Pelley räddade första försöket men returen landade framför Larsson som enkelt kunde rulla in bollen.

Kvitteringsjakten inleddes omgående och i 63:e fick Tilde Lindwall ett utmärkt nickläge efter ett fint inlägg från Fanny Lång. Dessvärre fick inte Tilde till nicken och strax efter lämnade hon plats för Petronella Ekroth som byttes in.

Men knappt hann bytet genomföras innan rullgardinen drogs ner lite längre när Mimmi Larsson kunde rulla in sitt andra mål för kvällen på en retur efter att Pelley räddat Blackstenius skott.

Tvåmålsunderläge tycktes dock trigga kvitteringsviljan initialt och Hanna Folkesson hade en farlig nick som Holmgren räddade och Ekroth samt Jalkerud hotade med avslut i bra lägen. Det var mycket DIF under en period men effektivitet och tajmingen fanns inte på plats.

Desto mer effektivitet i avsluten hade Linköping vilket märktes när Stina Blackstenius fick utrymme i 80:e minuten. Landslagsanfallaren drog iväg ett tungt skott som Pelley inte kunde mota och 4-1 var ett faktum med tillhörande neddragning av ridån.

Ett femte mål i slutminuten undveks sedan genom en rensning på mållinjen från Sigurdardottir vilket inte ska underskattas eftersom målskillnad kan bli en viktig faktor i jakten på Limhamn Bunkeflo. Men några poäng blev det inte denna gång och de måste nu komma hemma mot Kungsbacka den 12 oktober, efter landslagsuppehållet. Samtidigt hålls ett vakande öga på matchen mellan Limhamn Bunkeflo som tar emot gästande Växjö DFF där en bortaseger kan visa sig vara oerhört betydelsefull.

Det ser tufft ut men det är långt ifrån över, nu stöttar vi laget på Stadion den 12 oktober.

26 september, torsdag 19:00Linköping Arena