Heroisk vändning mot MFF

• 20 okt 2022

Trots underläge med 0-2 i halvtid kom DIF tillbaka och vände till 3-2 efter mål av Elias Andersson, Kalle Holmberg och Marcus Danielson.

Den tuffa skadesituationen inför derbyt hade lättat betänkligt till matchen mot MFF med flera välkomna återkomster i truppen. Det innebar en del ändringar i elvan där Jacob Widell Zetterström tog plats mellan stolparna bakom en backlinje med Piotr Johansson, Marcus Danielson, Jesper Löfgren och Elias Andersson.

På mittfältet var den välbekanta trojkan Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson återinstallerad och längst fram startade samma anfallstrio som senast dvs Joel Asoro, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim.

Efter en resultatmässigt tung period i Allsvenskan var poäng av största vikt för Djurgården i en erkänt svår bortamatch. Malmö FF hade å sin sida ha haft en något ojämnare formkurva än vanligt men det var ändå ett fysiskt och spelskickligt motstånd som väntade på andra planhalvan.

Två lag i stort behov av poäng och trots en relativt pigg start från DIF under de första minuterna var det återigen ett långt inkast som skulle ställa till det i femte minuten. Efter en andraboll och ett visst studsande landade bollen hos Erdal Rakip i boxen som kunde vinkla in den i mål.

Ännu en tuff matchstart för Djurgården och det blev ånyo dags att jobba i uppförsbacke. Matchen var fysisk och tufft och Joel Asoro fick ont i 11:e minuten när Anders Christiansen flög in vårdslöst in i en duell, Asoro haltade av planen men kunde sedan fortsätta att utmana flitigt på sin kant.

Med kvarten spelad hotade sedan Malmö med ett hyfsat farligt skott från Christiansen som smet metern utanför. Duellerna var frekventa, tempot högt men med knappt halva halvleken spelad hade DIF fortfarande inte producerat ett enda avslut.

Det skulle dock komma i 23:e minuten när Magnus Eriksson bröt fram och drog iväg en vänsterkanon som gick precis ovanför målramen. Dessvärre skulle nästa mål komma åt andra hållet när MFF vann boll högt upp i banan och en ohotad Sören Rieks fick måtta skott, vilket innebar 2-0.

Tyngre motlut och samtidigt hade Malmö fått mycket energi av matchstarten. Djurgården låg på framåt men fick inte riktigt igång rytmen i spelet. I 32:a blixtrade dock DIF till med en snabb omställning där Asoro la upp för Victor Edvardsen, men avslutet blockerades av en slajdande hemmaförsvaret.

DIF fortsatte att jaga och Asoro sköt ett skott som Ismael Diawara hade problem med, men Lasse Nielsen var först framme på returen. Mot slutet av halvleken svarade Malmö upp med en bra period där Isaac Kiese Thelin hade ett rätt farligt läge och sköt utanför i snäv vinkel.

I övrigt skapade Malmös långa inkast en del oro men även Hampus Finndell var framme och hotade i boxen med en nick över efter ett välslaget inlägg. Tyvärr blev det inget riktigt bett i DIF-attackerna under första halvleken och tre övertidsminuter förflöt utan några nya möjligheter framåt. Således bara att gå till halvtidsvila och skruva upp nivån ytterligare ett snäpp.

Så skulle det också bli och det var en oförändrad elva som klev ut för att försöka vända tvåmålsunderläget, där varje poäng var av yttersta vikt. Djurgården jagade vidare efter öppningar och i 51:a skulle ett mycket efterlängtat mål komma. Efter ett fint kombinerande fick Joel Asoro bollen till höger i straffområdet och sköt ett lurigt skott som Diawara parerade. Dock inte bättre än att Elias Andersson kunde snappa upp returen och trycka in den i mål.

Ett mycket viktigt mål som gav kontakt och energi. Det fanns 35 minuter kvar och DIF staplade hörnor på rad och pressade på för kvittering. Elias Andersson försökte sedan med en frispark i bra läge som dessvärre gick över och med timmen spelad kom Besard Sabovic och Kalle Holmberg in istället för Rasmus Schüller och Victor Edvardsen.

Ett succébyte skulle det visa sig för en minut senare låg bollen i nät. Ett slarvigt MFF-uppspel bröts högt upp i banan och bollen trycktes fram till fristående och stekhete Kalle Holmberg som tog emot och kyligt placerade in 2-2.

Galet skönt för DIF och ”Kula” och minuten senare var det ytterst nära ett ledningsmål när Joel Asoro snodde bollen från Dennis Hadzikadunic och fick ett jätteläge. Skottet var tungt men Ismael Diawara parerade avslutet akrobatiskt.

Nu följde en period av offensiv vilda västern-fotboll med mycket chanser åt båda hållen. Två lag som gick för det och matchklockan tickade upp mot kvarten spelad när det dessvärre kom olycksbådande besked då sjukvårdspersonal kallades in för att hjälpa en drabbad person på läktaren.

Fotbollen sattes av förklarliga skäl på paus och nu riktades fokus enbart på hålla tummarna för bästa möjliga utfall för personen ifråga som fördes iväg av ambulans. Matchen rullades sedan ändå igång och Kalle Holmberg jobbade fram en ny chans med sitt presspel där Asoro spelade fram till Hampus Finndell vars avslut dock gick rakt på Diawara.

Tempot i matchen påverkades möjligtvis av händelsen och det blev inte riktigt samma fart till en början. DIF gjorde sedan ett trippelbyte i 87:e där Haris Radetinac och Pierre Neurath Bengtsson kom in istället för Gustav Wikheim och Elias Andersson.

Tolv minuters övertid annonserades och i första övertidsminuten skulle en gyllene möjlighet komma. Joel Asoro ryckte loss i djupled men blev samtidigt ryckt i tröjan av Jonas Knudsen. Straff och utvisning följde och Marcus Danielson klev fram för att exekvera. Straffen var hur kylig som helst och DIF hade vänt matchen.

Med uppskattningsvis tio minuters stopptid kvar gällde det nu att döda matchen. Pigga ben kom in i form av Emmanuel Banda som ersatte Hampus Finndell och ett reducerat MFF drog igång en forcering. Lite dåliga nyheter kom sedan i 97:e när Piotr Johansson drog på sig ett gult kort som innebär att han är avstängd mot GIF Sundsvall på måndag.

Men i övrigt var det lugnt och välstädat bakåt där ett disciplinerat Djurgården spelade av de dryga 13 övertidsminuterna. Slutsignalen var ändå mycket välkommen och segern innebar ett stort steg närmare Europa-spel sett till övriga resultat i omgången. Dessutom är guldet ännu inte helt borträknat och det finns ingen anledning att sluta drömma.

Härnäst väntar årets näst sista hemmamatch då GIF Sundsvall gästar Tele2 Arena på måndag. Det ser ut att bli mycket folk på plats med trivsam uppladdning innan på Annexet och viktiga poäng står på spel, har du ännu inte köpt biljett till matchen kan du göra det här.

20 oktober, torsdag 19:00Eleda Stadion