Komfortabel seger på Grimsta

• 27 feb 2022

Djurgården vann söndagens gruppspelsmatch i Svenska Cupen med 3-0 (3-0). Victor Edvardsen inledde målskyttet mot Brommapojkarna redan i den första minuten.

Samtliga spelare i truppen fanns tillgängliga förutom Frank Odhiambo som skadat sig på träning. Djurgårdens startelva var oförändrad i tre av fyra lagdelar jämfört med senast. I tremannaanfallet tog Kalle Holmberg plats mitten medan Victor Edvardsen flyttat ut på vänsterkanten, en rockad som var lyckosam i slutskedet av matchen mot Brage förra helgen.

Målvakten Jacob Widell Zetterström fick förnyat förtroende liksom backlinjen med Piotr Johansson, Hjalmar Ekdal, Jesper Löfgren och Pierre Bengtsson. På mittfältet huserade lagkaptenen Magnus Eriksson tillsammans med Hampus Finndell och Rasmus Schuller bakom anfallstrion med Edvardsen, Holmberg och Haris Radetinac till höger.

Söndagens motståndare Brommapojkarna, som är nykomlingar i Superrettan, inledde sitt cupspel mot Halmstad på Grimsta IP i tisdags. Matchen slutade 1-1-sedan 17-årige Wilmer Odefalk ordnat BP:s kvittering, men enligt rapporterna var de rödsvarta närmast segern mot fjolårets allsvenskar. I truppen finns inte mindre än fem ex-djurgårdare i form av Philip Hellqvist, Alexander Abrahamsson, Oscar Pettersson, Marijan Cosic och Samuel Leach Holm. Tre av dem (Hellqvist, Cosic och Leach Holm) spelade från start och de andra två hoppade in i andra halvlek.

Djurgården rivstartade på ett utsålt Grimsta IP. Matchen var bara halvminuten gammal när Pierre Bengtsson slog en välriktad frispark in i hemmalagets straffområde. Kalle Holmberg bröstade elegant ner bollen till Victor Edvardsen som slog till med högern. Ett distinkt avslut svid den bortre stolpen gav inte BP-målvakten Alexander Lundin någon chans och DIF var redan i ledning.

– BP förtjänar cred för sin insats. Det är ett lag som kan spela fotboll men det är klart att det blir uppförsbacke för dem när vi gör 1-0 så tidigt, sa Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson efter matchen.

Victor Edvardsens klassmål blev starten på en underhållande första halvlek. Djurgården hade under perioder bra fart i anfallsspelet med tempohöjningar och få tillslag och båda ytterbackarna involverades högt upp på planen. Edvardsen såg ut att trivas i sin position ute till vänster och blev mer delaktig i spelet än i tidigare matcher under försäsongen.

BP som formerade sig i en ganska tydlig 4-1-4-1-uppställning stack upp under perioder när de lyckades med sitt lovvärda passningsspel, men DIF hade mer kvalitet i i sina attacker. I mitten av halvleken sköt Piotr Johansson ett tungt distansskott som Alexander Lundin lyckades stoppa med viss möda och några minuter senare osade det hett igen när Edvardsen hade skottläge efter ett fint anfall på vänsterkanten, men valde att söka Kalle Holmberg med en passning som BP-försvaret kunde bryta.

Kalle Holmberg fick omedelbart en ny chans sedan Djurgården åter igen tagit sig fram på vänstersidan. Pierre Bengtsson inlägg var sannerligen perfekt slaget men Holmberg fick inte nicken på mål.

Efter en halvtimmes spel satte sig Hjalmar Ekdal i en jobbig situation efter att ha slarvat med en passning som hamnade rakt på BP-kapten Gustav Sandberg Magnusson. Ekdal drog ner BP-spelaren som lksom flera lagkamrater skrek på frilägesutvisning. Domaren Joakim Östling nöjde sig lyckligtvis med frispark och gult kort för djurgårdsbacken. Högst rimligt med tanke på att Ekdals mittbackkollega Jesper Lögren befann sig i linje med Sandberg Magnusson.

Den efterföljande frisparken plockades ner av Jacob Widell Zetterström som sedan svarade för en lika snabb som genialisk utspark som frispelade Victor Edvardsen. DIF-forwarden rusade mot målet men Alexander Lundin stod i vägen för avslutet. BP-målvakten, som hade mycket att göra i detta skede av matchen, tvingades strax efteråt även att rädda ett skott från Magnus Eriksson sedan Piotr Johansson opererat framgångsrikt på högerkanten.

Ett 0-2-mål låg i luften och i den 41:a minuten var det dags. Pierre Bengtssons högerhörna gick precis över Kalle Holmbergs huvud men nickades i stället i mål av BP:s vänsterback Amadeus Sögaard. Tungt och oturligt för BP så klart men inte orättvist sett till matchens utveckling.

Det skulle till och med bli ett tredje mål innan halvtidsvilan. Den aktive Edvardsen hittade Hjalmar Ekdal i straffområdet men bollen hamnade hos Rasmus Schüller i bra läge. Den finske landslagsmannen laddade för fullt och kunde se sitt skott styras i mål av en BP-försvarares ryggtavla. Därmed stod det 0-3 på resulttavlan redan efter en halvlek.

– Djurgården har haft en del lägen och varit skickliga på att utnyttja dem, konstaterade BP-forwarden Philip Hellqvist i halvtid.

Som väntat blev inte den andra halvleken lika händelserik. BP kämpade tappert på men Djurgården kontrollerade matchen. Jacob Widell Zetterström fick något mer att stå i, bland annat briljerade han med en benparad när Samuel Leach Holm spelat sig fram till ett bra läge. Det var Brommapojkarnas bästa reduceringschans men även ett anfall efter dryga timmen kunder ha resulterat. BP hade flera spelare inne i straffområdet men när Oscar Krusnell tog avslutet själv från en snäv inkel kunde DIF-målvakten rädda till hörna.

Djurgården då. Jo, det fanns fleral möjligheter för ett fjärde mål men ibland blev besluten inne i straffområdet lite för osjälviska. Victor Edvardsen fortsatte med farliga inspel från vänsterkanten innan Kalle Holmberg byttes ut och Edvardsen fick flytta in i mitten. Kanske kunde Pierre Bengtsson ha fått en straff i slutminuterna efter en närkamp med Alexander Abrahamsson men protesterna mot den uteblivna signalen blev av det mildare slaget.

– Den andra halvleken är väl inte jätte-jättebra från vår sida men vi vinner med 3-0 och det är det som är det viktigaste. Sammantaget är det en gedigen DIF-insats och saker sitter liter mer idag än tidigare. Vi skapar mycket i första och kommer att kunna växla upp till nästa nivå när vi har spelat fler matcher, sa Magnus Eriksson som ersattes av Elias Andersson efter en knapp timmes spel.

Precis som Brommapojkarna gjorde Djurgården flera byten under den andra halvleken. Bland annat kom Melker Johansson in på mittfältet i stället för Rasmus Schüller och frispelade så när Edvarsen efter att ha utnyttjat sin fysik och tagit sig runt en BP-försvarare på högerkanten.

Philip Hellqvist fick matchens sista målchans men ex-djurgårdarens distansskott gick strax utanför Widell-Zetterströms målram.

Efter två matcher och lika många segrar väntar nu Halmstad i den sista gruppspelsmatchen på lördag 13.00. Djurgården går garanterat för full pott och gruppseger så kom och var med på Tele2 Arena.

27 februari, söndag 13:00Grimsta IP