Företag

Pojkakademin gör sig redo för 2023

  • Ungdom
  • Akademi
  • 16 nov 2022

Akademichef Joel Riddez har dragit upp riktlinjerna och berättar om upplägg och förändringar inför en kommande säsong som har förutsättningar att bli intressant.

Senhösten innebär allt som oftast ett intensivt pusslande inom akademiverksamheten och för pojkakademichef Joel Riddez del ges inget undantag. Spelartrupper ska sättas och på ledarsidan gäller det att förlänga avtal samt att kunna fylla på eventuella luckor men nya kompetenta rekryteringar.

Ett idogt arbete som är på väg att gå i mål med en så gott som komplett ledaruppsättning klar för den kommande säsongen inom pojkakademin. Därmed är en av verksamhetens många checkboxar ifylld för Joel som tog över som akademichef under sensommaren och nu krattar upp inför 2023.
– Det här blir mitt första år från scratch som akademichef, jag hoppade ju in i somras och det har varit ganska mycket att sätta sig in i. Det känns som att vi har en stabil pojkakademi just nu med gott om duktiga ledare och många spelare som vill spela i Djurgården, det märks att det är ett stort tryck utifrån för att få chansen att ta de av vår utbildning, vilket är roligt. Samtidigt gäller det att inte sväva iväg och tänka för mycket på resultat, framför allt sett till de yngre åldrarna fram till 15 år så är det ju främst en utbildning som vi ska ge spelarna. Om vi sedan vinner matcher är det en kul bonus för alla i och kring laget, men vi måste se saker ur det längre perspektivet och det är mitt jobb att befästa den inställningen i organisationen, berättar Joel.

I backspegeln skymtar en säsong som bjöd på både intressanta debuter och en hel del fina prestationer och resultat.
– Vi har ju haft lite roliga framgångar i år. Dels med Alexandros Garcia Tsotidis som gjorde mål direkt när han debuterade med A-laget i Svenska Cupen och dels med Isak Alemayehu som haft en fantastisk resa. Från PA16 till PA17 och vidare till PA19 för att sedan debutera på Tele2 Arena i Allsvenskan med A-laget. Det visar ju att vi tar steg i akademin, men också att det är möjligt att göra resan hela vägen. Det är jättekul och Isak är en väldigt fin förebild för våra yngre spelare att rikta in sig på, förklarar Joel som också fått se en mängd starka prestationer från de äldsta akademilagen.
– Ser man resultatmässigt till de äldre lagen gör PA19 en godkänd säsong. Det är första året som vi har P19 Allsvenskan på väldigt länge, förut var det ju norra och södra. Vårt PA19 landar på en sjätteplats med ett ganska ungt lag, vilket är klart godkänt i en tuff konkurrens. PA17 går till SM-semifinal där Malmö FF blev för svåra, men det visar att vi kan tävla med de bästa som ju hela tiden är målsättningen. PA16 gör också en bra säsong och är bara ett enda mål ifrån att nå en SM-semifinal.

Isak Alemayehu debuterar för A-laget på Tele2 Arena.

Uppmuntrande signaler inför en säsong där det gäller att fortsätta ta nya kliv framåt och vässa verksamheten ytterligare, enligt Joel.
– Vi tar steg hela tiden och en av målen inför nästa säsong är att få ännu tydligare ramar på hur vi vill spela fotboll nästa år - att vi närmar oss A-lagets spelidé lite grann. Inte för att A-laget spelar just så utan för att jag tror att det är en bra del i spelarutbildningen. Ett passningsorienterat spel med fysiska inslag där vi ska orka - och verkligen lära - spelarna att löpa mycket och snabbt. Fysiken blir ju en allt viktigare del för att klara svensk toppnivå inom seniorfotboll. En annan del i utvecklingen är att vi ska jobba mycket med en-mot-en-situationer, från tidig ålder och upp till äldre ålderskullar. Skapa övningar där spelarna blir utsatta för den typen av fotboll. Spelidéer och spelsystem kommer att variera under en fotbollskarriär, beroende på vilken tränare man har eller vilket lag man spelar i, men att klara en-mot-en-situationer kommer aldrig att försvinna. Det kommer att behövas var du än hamnar, så det är en viktig målsättning för oss.

På ledarsidan blir det ökad resursfördelning för fokusering på den individuella spelarutvecklingen.
– Rent struktur- och organisationsmässigt så jobbar vi fortfarande kring specialistroller och spetsar till det ytterligare. Vi har en hel del personal som kommer att vara anställda för att jobba med den individuella utvecklingen där man tillför ett annat perspektiv än tränarrollen. Som tränare kan man ju ofta vara mer upptagen under träningspasset med tiden, ytan och hur träningen fungerar. Då ser man till de större penseldragen men vi behöver också personal som hela tiden tittar närmare på spelarens individuella utveckling. Där har vi kommit en bit framåt och ska fortsätta på det spåret.
– En annan spets vi har just nu i Djurgården är ju fystränarna i det äldsta blocket som har hög kompetens. Vi ligger i framkant i Sverige på fysträning för framför allt de äldsta 16-19 och vi tittar på hur vi även kan spetsa till det för åldersgruppen 10-15. Sedan är det klart att fysträning för en tioåring skiljer sig från hur man tränar en nittonåring, för de yngre kan det handla mer om rörelse och koordination. Men vi ska vara duktiga på den biten. 



Aleksandar Cvetanovic, fystränare i det äldsta blocket.


”Det är oerhört viktigt att få alla spelare att trivas när de kommer till träningen”

Att tillvaron som akademispelare stundtals är tuff och tidskrävande är ett ofrånkomligt faktum och Joel Riddez betonar vikten av att glädjen finns med under hela resan.
– Vi ska satsa mycket på ledarskapet hos våra tränare. Det är oerhört viktigt att få alla spelare i vår akademi att trivas när de kommer till träningen och att de tycker att det är kul med fotboll. Har man varit med ett tag vet man att det är ett maratonlopp och att det går upp och ner i en fotbollskarriär. Men resan ska vara jäkligt rolig, det måste vi ha med oss och det är något jag trycker mycket på till våra ledare, säger Joel som kommer att bibehålla den nuvarande blockindelningen.
– Vi jobbar med block i åldrarna 10-12, 13-15 och 16-19 vilket jag tycker har stora fördelar. Min företrädare Christian Krigström Gentile byggde in det och det är ett bra sätt att jobba som gör att tränarna kommer närmare varandra. Det blir bättre diskussioner och vi kan rotera spelare på ett bra sätt. Sedan har vi blockansvariga för spelarutbildningen i varje ålder. Där har vi finjusterat rollerna så att Jacob Fowler är blockansvarig för 10-12 och Afnan Kabiri för 13-15. Jag har själv lite mer tydlig inriktning på  blocket 16-19 i vissa delar och där driver de också metodiken själva inom blocket. 

Det blir också en del intressanta förändringar inför den kommande säsongen.
– Vi har lite intressanta nyheter och nyförvärv. Dels har vi förändrat Fredrik Björnsbys roll från att vara målvaktstränare i 16-19 till att ha ett helhetsperspektiv från åldrarna 13-19. Vi förstärker med resurspersonal i gymnasieskolorna och även på Engelbrektsskolan som kommer att få en del målvaktsträning. Där har vi lagt lite krut och vi har även tagit in en tränare från Portugal till vår 08:or i DIF PA15. Joao Pedro Tavares Correi kommer in med väldigt hög kompetens och erfarenhet av ungdomsfotboll, han har jobbat både i England och Portugal och blir ett spännande tillskott till vår verksamhet. 
– Det känns också bra att Hannes Grönblad som gjort ett utmärkt jobb nu får chansen i det äldsta blocket. Vi har även gjort klart med Agon Mehmeti som individuell utvecklingsansvarig för blocket 13-15. En spelare med en lång elitkarriär bakom sig som kan dela med sig av sina erfarenheter till våra spelare i en ålder där det händer väldigt mycket och försöka hjälpa dem att få rätt verktyg och ta steg i sin utveckling. Slutligen har vi också tagit in Chamoun Georges som har gjort hela resan från knatte till vårt A-lag och sedan varit lagkapten i Arameiska Syrianska i Superettan. Han är lite äldre och har en del skinn på näsan,  det är en jättebra förstärkning och han kommer att jobba med åldersgruppen 10-15.

I övrigt blir det även en del rockader bland de befintliga ledarna.
– I det äldsta blocket förändrar vi också där Ramin Sepasi som har tränat PA16 under året får ett ansvar att jobba individuellt med spelarna i PA16 och PA17 och ta ett socialt ansvar kring spelarna där. Det känns glädjande med tanke på att han är väldigt duktig på att jobba med individer. När det gäller nya spelare kommer Rihad Rahman att vara scouting och rekryteringsansvarig för 15-19, han har en lång erfarenhet av ungdomsfotbollen och ett stort kontaktnät. Han kommer tillsammans med scoutinggruppen bygga en struktur kring hur vi kan jobba långsiktigt.
– Värt att nämna är även att Emir Kujovic har varit ett väldigt bra tillskott under hösten för de äldsta lagen som assisterande tränare. Vi hoppas att han kommer kunna jobba delar av nästa år efter några månaders pappaledighet. Så förhoppningsvis får vi med den här typen av resurser, där även Martin Andersson fortsätter som transition coach från PA19 till U21, ett väldigt bra fokus på individen. Det gör att spelarna kan känna att de har en väldigt bra utvecklingsmöjlighet i Djurgården - oavsett hur laget har spelat i helgen. Varje individ ska kunna ta steg och förhoppningsvis kunna se fram emot en elitkarriär i DIF, internationellt eller i en annan svensk klubb, så att vår förening blir så spetsig som möjlig, avrundar Joel.

Gideon Granström
 

Fakta säsongen 2022

Det finns en hel del positivt att ta med från den förra säsongen där DIF PA17 tog sig till semifinal i P17 Allsvenskan men föll med sammanlagt 4-2 i ett tight dubbelmöte mot MFF. För DIF PA19 blev det en stabil mittenposition i den nystartade, rikstäckande P19-allsvenskan medan DIF PA16 föll på målsnöret där ett ynka mål till i sista matchen mot Boo FF hade räckt för att de skulle knipa den semifinalplats i P16-allsvenskan.

I övrigt har det varit flitig representation i de svenska pojklandslagen där tolv spelare har varit aktiva under året.

P18: Alexandros Garcia Tsotidis, Kalle Stregart, André Picornell
P17: Gideon Granström
P16: Isak Alemayehu, Alieu Atlee Manneh, Mikael Malkoun (Future Team)
P15: Elton Fischerström, Nikolaj Staykov, Melvin Vucenovic Persson, Carl Selfvén (Future Team),  Yannick Geiger (Future Team)
 

Senaste nyheter

Relaterat